sepolia logo

Ένα έργο που υποτίθεται θα ήταν έτοιμο, με βάση την αρχική σύμβαση, μέσα σε 5 χρόνια, δηλαδή στο τέλος του 2023, βρίσκεται σήμερα στο 40% της υλοποίησής του σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΡΓΟΣΕ, αν και για αυτά πολύ αμφιβάλλουμε.

Συνεχώς επικλήσεις από τους δύο συμπαίκτες, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΕΡΓΟΣΕ, για τεχνικές δυσκολίες του έργου, για τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ που πρέπει να παρακαμφθεί, για νέο εξοπλισμό που χρειάζεται, για μεταφορά των δικτύων της ΔΕΗ με αποτέλεσμα; Νέες συμβάσεις, χρονική επέκταση του έργου και περισσότερα εκατομμύρια για την ανάδοχο εταιρία. Μα καλά, όλα αυτά δεν ήταν γνωστά, όταν υπογράφονταν η αρχική σύμβαση το 2018;

Αναρωτιόμαστε φυσικά. αν υπάρχει κάποιος έλεγχος στην όλη πορεία του έργου.

Τώρα τελευταία ξεπήδησαν και τα αρχαιολογικά ευρήματα! Πόση ακόμα καθυστέρηση θα προκληθεί;

Αδιάφορος, εν τω μεταξύ μέχρι τώρα ο Δήμος Αθηναίων, που θα έπρεπε να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών και να απαιτεί την μικρότερη δυνατή όχληση για τους κατοίκους και για το μικρότερο δυνατόν διάστημα.

Σκόνη, θόρυβος, κλειστοί δρόμοι, κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αυτά είναι που εισπράτουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής του έργου.

Οι μπάρες στις διαβάσεις Σεπολίων και Σιώκου έχουν πάψει να λειτουργούν και η επιτήρηση γίνεται από υπαλλήλους κάποιας εταιρίας security. Οι υποσχέσεις του ΟΣΕ για μέτρα αύξησης της ασφάλειας σε όλες τις άλλες διαβάσεις των σιδηροδρομικών γραμμών, έμειναν υποσχέσεις για να καμφθεί οποιαδήποτε αγωνιστική διεκδίκηση των κατοίκων.

Το σημερινό ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, που μας έστειλε ο καλός φίλος κ. Σταυρουλάκης Στρατής, γράφει αναλυτικά για την επίσκεψη του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Ταχιάου στο έργο της υπογειοποίησης:

Συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστο Παληό, πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους των εργοταξίων και σε επιμέρους τμήματα του έργου. Ενημερώθηκε από αρμόδια στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και της κατασκευάστριας εταιρείας για την πρόοδό του και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν για την ολοκλήρωσή του.

Αυτή τη στιγμή, το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με μια συνολική πρόοδο της τάξεως του 40%, ενώ πραγματοποιούνται και παράλληλες ανασκαφικές εργασίες, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων, καθώς και άλλες τεχνικές ενέργειες για την μετατόπιση δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας.

Μετά το πέρας της αυτοψίας, ο κ. Ταχιάος δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για την Αθήνα, το οποίο θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα στο κέντρο της, αλλά και στα προάστια. Θα προσθέσει επιπλέον γραμμές στο υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο, βελτιώνοντας την εμπειρία των χρηστών του, και την ίδια στιγμή, θα αποσυμφορήσει το οδικό δίκτυο. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν χώροι ανάπλασης και πρασίνου, που η πρωτεύουσα έχει τόση ανάγκη. Στις προσεχείς εβδομάδες, σε συνεννόηση με την ΕΡΓΟΣΕ, θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να επισπευστούν όλες οι ενέργειες, που θα οδηγήσουν στην παράδοση του έργου το συντομότερο δυνατόν».

Όσον αφορά το έργο, τα ίδια ακούμε από κάθε υπουργό - υφυπουργό. Δηλαδή τι θα προσθέσει το έργο στην Αθήνα, όταν αυτό τελειώσει. Σύμφωνοι, το τι μπορεί να προσθέσει το έργο, όταν ολοκληρωθεί, το ξέρουν καλύτερα οι κάτοικοι της περιοχής, που επί δεκαετίες απαιτούσαν την υπογειοποίηση.

Το ζητούμενο όμως είναι να ολοκληρωθεί. Όχι κάποτε. Αλλά όσον το δυνατόν συντομότερα. Και γι αυτό το τελευταίο, αυτό που μας λέει ο υφυπουργός είναι ότι θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες! Έπρεπε δηλαδή να φτάσουμε από το 2019, που ουσιαστικά ξεκίνησε το έργο, στο 2024, για να αποφασίσει κάποιος να πάρει πρωτοβουλίες ώστε αυτό να ολοκληρωθεί!

Θού, Κύριε, φυλακήν τω στοματί μου.