sepolia logo

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση της περιοχής, με την μετατροπή της σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Λαού (Λιοσίων και Σωζοπόλεως), δίπλα στον σταθμό μετρό ΑΤΤΙΚΗ.

Η συγκέντρωση καλέστηκε από ομάδα κατοίκων και σε αυτήν ανταποκρίθηκαν περίπου 150 άτομα, όλοι κάτοικοι της περιοχής.
sigkentrosi plateia laou 19 5 21 kalesma
Κατά την συγκέντρωση έγιναν ομιλίες από διάφορους κατοίκους, που έδειξαν το έντονο πρόβλημα της γειτονιάς και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης. Παρεμβάσεις έγιναν από τον δημοτικό σύμβουλο Γ. Αποστολόπουλο (Αθήνα είσαι ΕΣΥ)) και την διαμερισματική σύμβουλο Μαρία Λόκκα (Λαϊκή Συσπείρωση). Η συζήτηση κατέληξε σε ορισμό ολιγομελούς επιτροπής, η οποία θα ετοιμάσει κείμενο συλλογής υπογραφών, με σκοπό να το επιδόσει σε διάφορους φορείς, όπως Δήμο Αθηναίων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη κ.α.


Ακολούθησε πορεία από τις οδούς Λιοσίων, Σηλυβρίας, Κωνσταντινουπόλεως μέχρι το παρκάκι στην διασταύρωση Κωνσταντινουπόλεως και Σεπολίων (θέση ΟΚΤΩ). Η παρουσία των κατοίκων στο παρκάκι ανάγκασε τους τοξικοεξαρτημένους, που είχαν εγκατασταθεί σε μόνιμη βάση στο παρκάκι, να αποχωρήσουν. Συνεργείο καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων ήταν παρόν και καθάρισε αμέσως τον χώρο. Εν συνεχεία η πορεία κατοίκων επέστρεψε στην πλατεία Λαού.

Η τουριστική αξιοποίηση του κέντρου της Αθήνας έχει σαν συνέπεια τα χρόνια προβλήματά του, να μεταφέρονται στην γειτονιές. Δεν είναι τυχαίο, το ότι η πλατεία Βάθης και τα δρομάκια γύρω από αυτήν άλλαξαν όψη, λίγο πριν και λίγο μετά την έναρξη λειτουργίας 3-4 ξενοδοχειακών μονάδων εκεί. Η περιοχή που ήταν η βασική πιάτσα διακίνησης τοξικών ουσιών και εν συνεπεία μάζευε και όλους τους τοξικοεξαρτημένους, άδειασε και καθαρίστηκε. Καθαρίστηκε; όχι ακριβώς. Οι νοικοκύρηδες σήκωσαν το χαλί και έκρυψαν τα σκουπίδια κάτω από αυτό.
Και το «κάτω από το χαλί», είναι οι υποβαθμισμένες γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.
Η περιοχή του μετρό Αττικής είναι κατάλληλη για πιάτσα διακίνησης ναρκωτικών. Έχει μετρό, ηλεκτρικό και κυρίως λεωφορεία που πηγαινοέρχονται στο Μενίδι… Για ένα διάστημα οι τοξικοεξαρτημένοι κατέλαβαν ένα κτίριο ακριβώς δίπλα στο μετρό όπου διέμεναν κανονικά. Μετά από επιχείρηση της αστυνομίας και του Δήμου, εκδιώχθηκαν από εκεί, το κτίριο σφραγίστηκε και έτσι κατέλαβαν τα κοντινά παρκάκια και ακατοίκητα σπίτια.
Είναι αυτονόητο ότι οι κάτοικοι αυτής της γειτονιάς δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν πλέον εύκολα και κυρίως με ασφάλεια. Οι κλοπές και το σπάσιμο τζαμιών αυτοκινήτων είναι σε ημερήσια διάταξη. Από τα παρκάκια δεν τολμούν να περάσουν οικογένειες ή μόνες γυναίκες γιατί αισθάνονται ότι κινδυνεύουν. Οι κάτοικοι εκεί έχουν πραγματικά και δικαιολογημένα αγανακτήσει.

Το πρόβλημα των τοξικοεξαρτημένων, που είναι και τα μεγάλα θύματα της όλης ιστορίας, που περιφέρονται είτε ως άστεγοι είτε ως επισκέπτες σε διάφορα σημεία των μεγαλουπόλεων δεν είναι κάτι που λύνεται εύκολα και δεν γνωρίζουμε αν λύνεται με κάποιο τρόπο. Σίγουρα όμως αντιμετωπίζεται. Και η αντιμετώπισή του είναι αποκλειστικά ευθύνη της πολιτείας και των δημοτικών αρχών. Η πολιτεία όμως, αντί να ψάχνει για τρόπους ουσιαστικής αντιμετώπισης καταναλώνεται στο πως θα διαλύσει ή θα «καταλάβει» το ΚΕΘΕΑ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε σαν ένα από τα βασικά του προεκλογικά συνθήματα τον φωτισμό της πόλης. Και μετά τον πρώτο χρόνο της θητείας επαναλάμβανε πως «επενδύει στο φώς, γιατί το φως είναι ζωή...». Οι κάτοικοι της περιοχής όμως βιώνουν το σκοτάδι και το ημίφως. Στην πλατεία Λαού δεν είναι μόνο τώρα που έχει γίνει στέκι τοξικοεξαρτημένων και εμπόρων τοξικών ουσιών, που δεν μπορεί με ασφάλεια να κυκλοφορήσει ένας πολίτης. Το ημίφως της και το πλήρες σκοτάδι σε κάποια σημεία την κάνουν τελείως ανασφαλή. Το γηπεδάκι μπάσκετ που έχει εκεί αντί να είναι κέντρο ζωής και παιχνιδιού νέων, σε πιάνει θλίψη όταν το βλέπεις και είναι επικίνδυνο ακόμα και να περπατήσει κάποιος εκεί. Αλήθεια τι γίνεται με την ανακοίνωση του ΟΠΑΝΔΑ για την αναμόρφωσή του; Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα παρκάκια της περιοχής, γεγονός που έχει αναφερθεί πολλές φορές στα κοινωνικά δίκτυα.
Τα συνεργεία καθαρισμού κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα πράγματα σε καθημερινή βάση, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Με μεγάλη τους έκπληξη είδαν συνεργείο καθαρισμού του Δήμου να ακολουθεί την συγκέντρωση των κατοίκων και να καθαρίζει από όπου πέρναγε η πορεία. Προφανώς οι κυριακάτικες εξορμήσεις ανά γειτονιά, περισσότερο με διαφημιστικά πυροτεχνήματα μοιάζουν, παρά με πραγματικές και ουσιαστικές προσπάθειες να κρατηθεί η πόλη και ιδιαίτερα οι γειτονιές της, καθαρή. Είναι γεγονός, ότι επί της τρέχουσας δημαρχίας, υπάρχει βελτίωση στον τομέα της καθαριότητας, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Απέχουμε ακόμα όμως πάρα πολύ από το να μιλάμε για καθαρή πόλη.
Η έλλειψη καλού φωτισμού και καθαριότητας δημιουργούν συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης υποβάθμισης και αυτά διαπαιδαγωγούν τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους, να μην προσέχουν και οι ίδιοι το περιβάλλον τους.
Αν η πλατεία Λαού ήταν καθαρή, φωτισμένη πλήρως και συγκέντρωνε καθημερινά τα απογεύματα και τα βραδάκια οικογένειες και νέους να κάθονται σε ευπρεπισμένα παγκάκια και άλλους να παίζουν στο γηπεδάκι, τότε δεν θα είχε μετατραπεί σε αυτό που είναι σήμερα.