sepolia logo

Απρόκλητη επίθεση κατά των μελών του συλλόγου γονέων του 144 δημοτικού σχολείου της Αθήνας καταγγέλλει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή κάνοντας λόγο για ρατσιστικούς τραμπουκισμούς μίσους.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρο Κωνσταντίνου, το περασμένο Σάββατο δύο γονείς γρονθοκόπησαν δύο μέλη του Δ.Σ., μπροστά στα παιδιά τους και τους υπόλοιπους μαθητές.

Πήγαν «να ζητήσουν εξηγήσεις γιατί ο σύλλογος ζήτησε βοήθεια από την Πακιστανική Κοινότητα για να γίνουν αναγκαίες προκαταρκτικές εργασίες για την σχολική γιορτή» του σχολείου, όπου με απόφαση του δήμου Αθηναίων έχει μεταφερθεί το σχολείο της Κοινότητας.

Η Κίνηση καλεί το δημοτικό συμβούλιο να καταδικάσει «απερίφραστα την ενέργεια μίσους των δύο ρατσιστών και να ενισχύσει τα σχολεία στις γειτονιές ώστε να λειτουργούν ως κέντρα μόρφωσης όλων των παιδιών και κύτταρα αλληλεγγύης ντόπιων και μεταναστών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ

«Το Σάββατο 9 Ιούνη, κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας σχολικής γιορτής του συλλόγου γονέων του 144ου Δημοτικού σχολείου, δύο γονείς, ο Α.Μ. και ο Γ.Χ επιτέθηκαν και γρονθοκόπησαν δύο μέλη του Δ.Σ., τον Θύμιο Χριστοδούλου και τον Θανάση Νασιόπουλο και μάλιστα μπροστά στα παιδιά τους και τα υπόλοιπα παιδιά που ήταν στη γιορτή.

Οι συγκεκριμένοι είχαν εκφραστεί πολλές φορές με ανοικτό ρατσιστικό λόγο κατά της επιλογής του συλλόγου γονέων του 144ου να αποδεχτεί και να στηρίξει την παραχώρηση του σχολείου από το Δήμο της Αθήνας για την λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής κοινότητας κάθε Κυριακή.

Αρχικά πήγαν στο χώρο για να ζητήσουν εξηγήσεις γιατί ο σύλλογος ζήτησε βοήθεια από την Πακιστανική Κοινότητα για να γίνουν αναγκαίες προκαταρκτικές εργασίες για την σχολική γιορτή! “Γιατί φέρατε πάλι τους Πακιστανούς;” ήταν το ερώτημα του ενός. Αποχώρησαν και επέστρεψαν μετά από 20 λεπτά για να προχωρήσουν απρόκλητα στους τραμπουκισμούς.

Στο χώρο του συγκεκριμένου σχολείου έχει μεταφερθεί από πέρσι το Νοέμβρη το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας ύστερα κι από απόφαση του Δήμου Αθηναίων να το παραχωρήσει. Κάθε Κυριακή με μεγάλη συμμετοχή από παιδιά και μητέρες της κοινότητας γίνονται μαθήματα γλώσσας και δημιουργικό παιχνίδι.

Στην έναρξη των μαθημάτων οργανώθηκε μαζική εκδήλωση καλωσόρισμα της Πακιστανικής Κοινότητας με τη συμμετοχή συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών, εργατικών σωματείων και την ΚΕΕΡΦΑ. Ήταν η απάντηση στην προσπάθεια μελών της Χρυσής Αυγής να τρομοκρατήσουν τους μαθητές και τους γονείς της κοινότητας, αλλά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου διότι έδωσαν την αυτονόητη στήριξη τους στο αίτημα για τη διάθεση του σχολείου.

Οι ρατσιστές και οι φασίστες δεν έχουν θέση ούτε στα σχολεία, ούτε στις γειτονιές. Ήδη τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου γονέων κατέθεσαν μήνυση για την ανοιχτά ρατσιστική επίθεση που δέχτηκαν. Ζητάμε την παραδειγματική καταδίκη των ρατσιστών.

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα την ενέργεια μίσους των δύο ρατσιστών και να ενισχύσει τα σχολεία στις γειτονιές ώστε να λειτουργούν ως κέντρα μόρφωσης όλων των παιδιών και κύτταρα αλληλεγγύης ντόπιων και μεταναστών.

Στηρίζουμε και να συμμετέχουμε μαζικά στη γιορτή της Πακιστανικής κοινότητας την Κυριακή 17 Ιούνη στις 7μμ στο 144 Δημοτικό σχολείο στα Σεπόλια, για την ολοκλήρωση με επιτυχία της σχολικής χρονιάς για το κυριακάτικο σχολείο τους. Τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων καλοδεχούμενα στα σχολεία. Έξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας».

antiratsistiki kinitopoiisi sepolia

H Αφροδίτη Τζιαντζή επίσης στην Εφημερίδα των Συντακτών έγραψε σχετικά με το παραπάνω θέμα:

 

Είναι Σάββατο βράδυ 9 Ιουνίου και στην αυλή του 144ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στα Σεπόλια έχουν αποχαιρετιστήρια γιορτή. Οπως συνηθίζεται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, ο Σύλλογος Γονέων διοργανώνει γλέντι με ζωντανή μουσική, φαγητό και απονομή αναμνηστικών για τα παιδιά της έκτης. Να έχουν κάτι όμορφο να θυμούνται από τα χρόνια του Δημοτικού πριν πάνε στο Γυμνάσιο.

Το γλέντι έχει ανάψει και οι δύο γονείς-μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, Θύμιος Χριστοδούλου και Θανάσης Νασιόπουλος, είναι στο πόστο τους μοιράζοντας σουβλάκια και αναψυκτικά σε όλους.

Γύρω στις 11 δύο άλλοι γονείς (οι Α.Μ. και Γ.Χ.) τούς πλησιάζουν με επιθετικές διαθέσεις: «Γιατί φέρατε πάλι τους Πακιστανούς;».

Ζητάνε τον λόγο με έντονο ύφος επειδή στη διοργάνωση της γιορτής βοήθησαν μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας. Μολονότι τα μέλη του συλλόγου προσπαθούν να χαμηλώσουν τους τόνους και να μη δώσουν συνέχεια στον διαξιφισμό, οι Α.Μ και Γ.Χ. επιστρέφουν δριμύτεροι σε 20 λεπτά και ξεκινάνε να γρονθοκοπούν και να τραμπουκίζουν.

«Ο Α.Μ. ήρθε ξανά και άρχισε να χειροδικεί χωρίς αφορμή. Πέταξε κάτω με κλοτσιές τον Νασιόπουλο. Προσπάθησα να τον τραβήξω. Πριν καν τον ακουμπήσω, ήρθε τρέχοντας ο άλλος δράστης, με άρπαξε από τον λαιμό και με γρονθοκοπούσε. Με έριξαν στο έδαφος. Προσπάθησα να σηκωθώ να μη φάω και άλλα χτυπήματα, κλοτσιές. Κάποιοι γονείς παρενέβησαν και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Πήγαμε στο νοσοκομείο. Καταθέσαμε μηνύσεις. Εχω μώλωπες στα χέρια και στο πρόσωπο, ρωγμώδες κάταγμα στη μύτη. Ο Θανάσης δέχτηκε γροθιές στο πρόσωπο και στο μέτωπο και έκανε δύο ράμματα».

Ετσι περιγράφει το περιστατικό στην «Εφ.Συν.» ο Θύμιος Χριστοδούλου, ο ένας από τους δύο γονείς που δέχθηκαν την απρόκλητη επίθεση, την ώρα που όλο το σχολείο γιόρταζε.
Μπροστά σε παιδιά!

«Το περιστατικό το είδαν τουλάχιστον 50 παιδιά και γονείς που περίμεναν στην ουρά για σουβλάκια. Εκείνη την ώρα πάνω από 200 άτομα ήταν στο σχολείο. Εκλαιγαν και τα δικά μας παιδιά και τα παιδιά των δραστών. Ηταν σοκαρισμένα. Τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί ο πατέρας τους συμπεριφέρεται έτσι. Ο 11χρονος γιος μου σπρώχτηκε από τους δράστες και έπεσε στο ψυγείο. Το βράδυ έκλαιγε και δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Και τα παιδάκια των άλλων γονέων έκλαιγαν. Ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν. Μάλιστα εκείνη την ώρα ήταν να δοθούν τα βραβεία στους μαθητές της έκτης και η απονομή αναβλήθηκε λόγω των επεισοδίων. Ομως το γλέντι συνεχίστηκε ώς αργά...».

Ετσι, τα παιδιά αντί για όμορφες αναμνήσεις για το καλοκαίρι θα φύγουν έχοντας πάρει μαζί τους μια γενναία δόση από το ακατανόητο ρατσιστικό δηλητήριο, που ξεσπάει σε όποιον θεωρείται «εχθρός» - αυτή τη φορά έτυχε να είναι «αυτοί που έφεραν τους Πακιστανούς».

Το 144ο δεν είναι ένα τυχαίο σχολείο, και οι δράστες της τελευταίας ρατσιστικής επίθεσης δεν είναι δύο τυχαίοι θερμόαιμοι γονείς. Βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια του Νοεμβρίου, όταν οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών αντέδρασαν με βίαιο τρόπο στην παραχώρηση του σχολείου από τον Δήμο Αθηναίων για κυριακάτικα μαθήματα γλώσσας στα παιδιά της Πακιστανικής Κοινότητας.

Τότε ο σύλλογος γονέων, οι δάσκαλοι αλλά και εκπαιδευτικοί σύλλογοι και σωματεία από όλη την Αθήνα, αντιρατσιστικές και πολιτικές οργανώσεις, πήραν έμπρακτα θέση αγκαλιάζοντας τα παιδιά των μεταναστών, μη αφήνοντας τον εθνικισμό να δηλητηριάζει τη σχολική ζωή. Εκτοτε η χρονιά κύλησε ομαλά και οι σχέσεις των γονιών με την Πακιστανική Κοινότητα ήταν ζεστές.

Ομως οι αντιδράσεις, αν και από μια μικρή οργανωμένη μειοψηφία, συνεχίστηκαν σποραδικά.

Το νέο ξέσπασμα βίας έρχεται σε μια συγκυρία που τα εθνικιστικά πάθη οξύνονται. Το ίδιο το περιστατικό θυμίζει στη σημειολογία του, σε πολύ μικρότερη κλίμακα, τη βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη από οργανωμένα ακραία στοιχεία.

Οι ρατσιστικοί τραμπουκισμοί στου σχολειού τους την αυλή έχουν ήδη σημαδέψει αρνητικά όχι μόνο τα παιδιά των δραστών και των θυμάτων, αλλά όλη τη σχολική κοινότητα.

Η σύσσωμη καταδίκη τους είναι ο μόνος τρόπος να επουλωθούν τα σημάδια μια ώρα αρχύτερα.

Ηδη το περιστατικό έχουν καταγγείλει με ανακοίνωσή τους ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», οι δάσκαλοι του 144ου Σχολείου, η ΚΕΕΡΦΑ, ενώ αναμένονται άμεσα νέες ανακοινώσεις καταγγελίας.

«Η επίθεση στους δύο γονείς από τον Σύλλογο Γονέων του 144ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών έρχεται να προστεθεί στις φασιστικές επιθέσεις που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας», καταγγέλλει ο «Αριστοτέλης», αναφέροντας τις πρόσφατες επιθέσεις κατά μεταναστών που έχει ήδη καταγγείλει η Πακιστανική Κοινότητα, με πιο πρόσφατη την επίθεση στις 7/6 στα Σεπόλια.
Η επανεμφάνιση των νεοναζί

«Είναι φανερό ότι οι νεοναζί προσπαθούν να ξαναβγούν από την απομόνωση, εκμεταλλευόμενοι την κλιμάκωση της εθνικιστικής υστερίας, την ασυλία που βρίσκουν τέτοιες επιθέσεις από την αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του πολίτη, όπως φάνηκε από τη δίωξη των δύο φοιτητών που κατήγγειλαν την εμφάνιση όπλων στην περιοχή την ημέρα της έναρξης του πακιστανικού σχολείου, τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και της Ε.Ε. στο προσφυγικό, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Στην περιοχή εκπαιδεύονται νεαρά παιδιά στα τάγματα θανάτου!», καταλήγει η ανακοίνωση του «Αριστοτέλη».

Παράλληλα ο σύλλογος, μαζί με άλλους φορείς της περιοχής, συμμετέχει στην αντιφασιστική συγκέντρωση την Τρίτη 19 Ιουνίου στις 7 μ.μ., που θα ξεκινήσει από την πλατεία Μπουρναζίου και θα φτάσει στο γήπεδο του Τρίτωνα στα Σεπόλια.