sepolia logo

Για ότι συνέβη στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 16 Μαΐου, σχετικά με το θέμα της, κατά την δημοτική αρχή, ανάπλασης του Αρχιαολογικού Άλσους στην Ακαδημία Πλάτωνος, η πρωτοβουλία αγώνα για το πάρκο και η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Ακαδ. Πλάτωνος - Σεπολίων, προχώρησαν στην παρακάτω ανακοίνωση - ενημέρωση.

«Στο δημοτικό συμβούλιο της 16ης Μαΐου η δημοτική αρχή Κώστα Μπακογιάννη με τη στήριξη και τις ψήφους της παράταξης του Παύλου  Γερουλάνου ενέκρινε το σχέδιο της δήθεν “ανάπλασης” στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα. Με διαδικασίες στα όρια του  νόμου, απίθανες θεσμικές ακροβασίες και ακόμη πιο μεγάλα ψέμματα, οι δυο παρατάξεις βάζουν την υπογραφή τους και αναλαμβάνουν  πλήρως την ευθύνη για το σχέδιο αλλοίωσης του μοναδικού χαρακτήρα που έχει το Άλσος για την πόλη των Αθηνών και την περιοχή της  Ακαδημίας Πλάτωνα.
Η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα Σεπολίων και η Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο εδώ και ένα χρόνο έχουν αναδείξει,  δημοσιοποιήσει, αποκαλύψει και καταγγείλει την παράτυπη διαδικασία που ακολουθήθηκε, το στόχο του σχεδίου της δήθεν ανάπλασης. Κυρίως μέσα από μαζικές συνελεύσεις και ανοικτές διαδικασίες “διαβούλευσης” έφεραν στο φώς το κρυμμένα σχέδια της Προγραμματικής Σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής, τις αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών στις οποίες κοστολογήθηκε  η κοπή 580 δέντρων, την απώλεια του 75% του ελεύθερου Πάρκου από τη λαϊκή δημόσια χρήση, την απώλεια δυο ζωτικής σημασίας για  την περιοχή, γηπέδων. Ακόμη, την παράτυπη ανάρμοστη διαδικασία να δοθεί για “υιοθεσία” στο ιδιωτικό Ίδρυμα Λεβέντη ο παγκόσμιας  φήμης αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα για να μην τηρηθεί η αρχαιολογικό νομοθεσία και οι απαραίτητοι διαγωνισμοί και  αδειοδοτήσεις. Κυρίως, κατέθεσαν προτάσεις με τις οποίες διασφαλίζεται και η ανάπλαση της περιοχής συνολικά και διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ελεύθερου Αρχαιολογικού Άλσους στην Ακαδημία Πλάτωνα.
Προφανώς για όλα τα παραπάνω η ενόχληση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη ήταν εμφανής και στο δημοτικό συμβούλιο. Χωρίς καμία  ουσιαστική απάντηση, η μόνιμη επωδός τόσο του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη όσο και των αρμοδίων “τοπαρχών” που ανέλαβαν να φέρουν  σε πέρας το σχέδιο, των κυρίων Τεντόμα και Αξιώτη, ήταν πως “όλα είναι ψέμματα”. “Δεν θα κοπούν δέντρα”, έλεγαν αλλά δεν έδωσαν  καμία απάντηση για τις αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών όπου αποτυπώνεται η κοπή των δέντρων. “Δεν θα φύγουν τα γήπεδα  ποδοσφαίρου-μπάσκετ από την κατασκευή του Μουσείου”, έλεγε ο ένας, “θα βρεθεί άλλη λύση” έλεγε ο άλλος, φάσκοντας και  αντιφάσκοντας μεταξύ τους και χωρίς να λένε ποια είναι η λύση που εξετάζεται.
Στα πιεστικά μας ερωτήματα για τα χάλια της περιοχής πέριξ του Πάρκου και τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή για τις  μπαζοχωματερές, τους αδιάνοικτους δρόμους, τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια, τα όμβρια ύδατα, για την εύλογη πρόταση να μεγαλώσει το  Άλσος, να γίνει σε άλλο χώρο το Μουσείο, να μην κοπούν τα δέντρα, οι αρμόδιοι κοίταζαν αλλού. Πάντως δεν απάντησαν…Η δε παράταξη  Γερουλάνου φρόντισε να δώσει την ψήφο της με τις γνωστές μεθοδεύσεις, δυο σύμβουλοι απουσίαζαν, μία από όλους παρέμεινε για να  ψηφίσει υπέρ Μπακογιάννη.
Για εμάς έγινε φανερό πως η δημοτική αρχή Μπακογιάννη αισθάνεται πιεσμένη από τις αποκαλύψεις του σχεδίου της και τις αντιδράσεις των κατοίκων, “τάζει” οφέλη που ωστόσο δεν αποτυπώνονται με στοιχεία. Παίζει τα ρέστα της με το σχέδιο στην Ακαδημία Πλάτωνα για να ικανοποιήσει το στόχο της ακραίας εμπορευματοποίησης ελεύθερου δημόσιου χώρου. Φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει και να  καταστρέψει τον πνεύμονα Πρασίνου στο Άλσος και βιάζεται να τελειώνει με τις αντιδράσεις των κατοίκων λέγοντας συνεχώς ψέματα.
Οι Συλλογικότητες και οι κάτοικοι που αντιτάσσονται στην αλλοίωση του Αρχαιολογικού Άλσους συνεχίζουν τον αγώνα τους για μια άλλη  ανάπλαση, μεγάλωμα του πράσινου Άλσους, ανάδειξη συνολικά της περιοχής, παρεμβάσεις στις δημόσιες υποδομές πέριξ του Πάρκου. Είναι σίγουροι για το βάσιμο δίκαιο τους».

ls protoboulia agona parko akad platonos