sepolia logo

Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 144ου δημοτικού σχολείου και η Ομάδα Γυναικών Σεπολίων - Κολωνού της Οργάνωσης Γυναικών Ελλάδος συντάσσονται με την πρόταση του εκπολιτιστικού εξωραϊστικού συλλόγου Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» για την ανάπλαση της περιοχής.

Ακολουθεί το ψήφισμα του συλλόγου γονέων του 144ου δημοτικού σχολείου:

Ο αγώνας των κατοίκων των Σεπολίων πρέπει επιτέλους να δικαιωθεί.

Σεπόλια, μια συνοικία που επί δεκαετίες γνωρίζει την κυβερνητική αδιαφορία, την εγκατάλειψη, τις σκοπιμότητες και τις συνέπειες του πολιτικού αμοραλισμού των εκπροσώπων του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.

Ελλείψεις σε ζωτικές ανάγκες, χωρίς χώρους πράσινου, με ελάχιστες κακοσυντηρημένες παιδικές χαρές, ανυπαρξία ανοιχτών στο κόσμο αθλητικών χώρων, με περιορισμένους χώρους στάθμευσης, σχολικά κτίρια στα οποία φιλοξενούνται ή συστεγάζονται σχολεία(πρόσφατα είχαμε καταγγείλει τον αποκλεισμό των νηπίων από την προσχολική εκπαίδευση στο Δήμο μας, επειδή δεν υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίες).

Οι κάτοικοι της περιοχής, με πρωτοβουλίες του εκπολιτιστικού συλλόγου '' Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ'', δίνουν αγώνες δεκαετιών για τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας τους.

Μπορεί να δοθεί λύση στα παραπάνω προβλήματα; Μπορεί να πάψει η αντιμετώπιση των Σεπολιωτών ως πολιτών ενός κατώτερου θεού; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά θετική.

Πριν από λίγους μήνες ο εκπολιτιστικός σύλλογος ''Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ'' κατέθεσε, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας πλήρη και αναλυτική τεχνική πρόταση ανάπλασης οικοδομικών τετραγώνων της ευρύτερης περιοχής μας.

Μέσα από τις, απόλυτα ρεαλιστικές και ολοκληρωμένες, προτάσεις της μελέτης αναδεικνύονται χώροι απαλλοτριωμένοι και χαρακτηρισμένοι ως χώροι εκπαίδευσης(πρώην εργοστάσιο ΒΟΤΡΥΣ), που παραμένουν μέχρι σήμερα αναξιοποίητοι, χώροι χαρακτηρισμένοι ως χώροι πρασίνου( πρώην εργοστάσιο ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ) χωρίς καμία εξέλιξη έργου, μάλιστα πρόσφατα κατέρρευσε τοίχος του εργοστασίου και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε πολυκατοικία-ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα.

Υπάρχουν αδόμητοι δημόσιοι χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως θέσεις στάθμευσης, χώροι άθλησης, πράσινου, παιδικών χαρών και έργων που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την περιοχή.

Με την παραπάνω μελέτη προτείνεται η δημιουργία ενιαίου και αδιάσπαστου ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ με επαρκή πεζοδρόμια, φωτισμό, χώρους πρασίνου και 110 θέσεις στάθμευσης σε όλη την έκταση, κατασκευή πάρκου πρασίνου 5 στρεμμάτων, κατασκευή τριών σχολείων σε τμήμα του οικοπέδου του «ΒΟΤΡΥΣ, αναστήλωση των χαρακτηρισμένων ως «μνημεία» βιομηχανικών κτιρίων του «ΒΟΤΡΥΣ» και στέγαση εκεί ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ανοικτό γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά, υπαίθρια όργανα γυμναστικής, ποδηλατική διαδρομή και σύγχρονο & οργανωμένο «πάρκο» για κατοικίδια ζώα.

Επίσης διάνοιξη της οδού Γράμμου και μετατροπή της σε οδό ήπιας κυκλοφορίας.

Στις 4/2/2021 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΚΤΥΠ ΑΕ και στον Δήμο Αθηναίων, για την αξιοποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας ΚΤΥΠ ΑΕ από τον Δήμο Αθηναίων, στο οποίο αναφέρεται και το εργοστάσιο ΒΟΤΡΥΣ.

Παρά την δημοσιότητα και προβολή που δόθηκε από τα ΜΜΕ, το μνημόνιο αυτό δεν έχει σαφές και άμεσο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων, η υπογραφή του έρχεται πολύ καθυστερημένα μιας και αναφέρεται στην ''ωρίμανση έργων κτιριακών υποδομών''(φλέγον θέμα αποτελεί η ανυπαρξία χώρων για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση). Είναι ένα μνημόνιο χωρίς σχέδιο και δέσμευση για αξιοποίηση του χώρου ΒΟΤΡΥΣ σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του. Αποτελεί ''προπέτασμα καπνού'', προσπάθεια εφησυχασμού των κατοίκων;

Όποιος και αν είναι ο σκοπός τους, αν αντιστρατεύεται τα σχέδια και τις προτάσεις των κατοίκων δεν πρόκειται να περάσει!

Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής μας και λέμε:

Άμεση συζήτηση της τεχνικής πρότασης για την ανάπλαση χώρων της περιοχής Σεπολίων , όπως αυτή υποβλήθηκε από τον εκπολιτιστικό σύλλογο '' Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ''.

Έγκριση των απαιτούμενων κονδυλίων για την έναρξη εργασιών των έργων ανάπλασης.

Καμία σκέψη και συζήτηση για δήθεν ''αξιοποίηση'' των χώρων από επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι θα ''τσιμεντοποιήσουν'' ακόμα περισσότερο την περιοχή.

Να σταματήσει ο εμπαιγμός των κατοίκων.

Οι ανάσες ζωής των κατοίκων και τα χαμόγελα των παιδιών μας δεν είναι ΄΄κόστος΄΄, αλλά υποχρέωση!

 

 

Και η ανακοίνωση της ομάδας γυναικών Κολωνού - Σεπολίων της Ο.Γ.Ε.

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΒΟΤΡΥΣ – ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΔΟΜΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ - ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΠΟΛΙΩΝ – ΚΟΛΩΝΟΥ (ΜΕΛΟΣ Ο.Γ.Ε.)

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (Ο.Γ.Ε.), το ριζοσπαστικό γυναικεία κίνημα, με τους συλλόγους και τις ομάδες που έχει σε όλη την Ελλάδα, συσπειρώνοντας στις γραμμές της γυναίκες του καθημερινού μόχθου, μέλημά της έχει θέματα που αφορούν την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ποιότητα ζωής, της λαϊκής οικογένειας.
Έτσι και η ομάδα γυναικών Σεπολίων – Κολωνού (μέλος της Ο.Γ.Ε.) γνωρίζει άμεσα τα προβλήματα της περιοχής και παλεύει και η ίδια γι’ αυτά. Ζώντας στα Σεπόλια, μια ξεχασμένη περιοχή μόλις 10 λεπτά από το Κέντρο της Αθήνας γνωρίζουμε όλες και όλοι την κακή κατάσταση και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης, πράσινου, πολιτισμού.
Διαχρονικά ερχόμαστε αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μείνουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς τα παιδιά μας, είτε λόγω έλλειψης θέσεων ή προσωπικού, είτε λόγω ακαταλληλότητας και τελικού κλεισίματος του ίδιου του σταθμού, όταν και ο ίδιος αριθμός τους δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλων των παιδιών της περιοχής.
Καθημερινά καλούμαστε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας στην ελεύθερη πρόσβαση σε σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές, το δικαίωμά τους στο παιγνίδι και στη ζωή.
Η εναλλακτική λύση που έχουμε; Να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιδιωτική προσχολική εκπαίδευση, για ιδιωτικούς κλειστούς ή υπαίθριους παιδότοπους, ή ακόμα και μεταφορά σε άλλο δήμο για να ικανοποιήσουμε τις άμεσες ανάγκες μας.
Παρόμοια η κατάσταση στους ελάχιστους έως ανύπαρκτους χώρους άθλησης, ακόμα δε χειρότερη σε χώρους Πολιτισμού.
Ο Εκπολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» για δεκαετίες τώρα δρα στην περιοχή μας και παλεύει να βρεί λύσεις στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν.
Ένα από αυτά είναι οι χώροι που για χρόνια έχουν μείνει αναξιοποίητοι, το πρώην Εργοστάσιο ΒΟΤΡΥΣ , το οικόπεδο ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ, καθώς και οι γύρω δημόσιοι αδόμητοι χώροι, που απότελούν και τους τελευταίους ανεκμετάλλευτους χώρους σε αστικό ιστό. Χώροι που έχουναπαλλοτριωθεί από το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας, χώροι «φιλέτο» για το μεγάλο κεφάλαιο.
Με την σύγχρονη, εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση που έκανε ο Σύλλογος και κοινοποίησε στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας, μετά από πολύμηνες μελέτες, αλλά κυρίως μετά από ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ , με την βοήθεια και των κατοίκων, δίνεται λύση στο πρόβλημα αυτό που χρόνια υπάρχει, ανάσα στον κάτοικο των Σεπολίων, νέα ζωή στην περιοχή.
Με την μελέτη - πρόταση δημιουργούνται 2 νέοι παιδικοί σταθμοί - μεταφέρεται το εξοστρακισμένο 9ο ΕΠΑΛ στον φυσικό του χώρο – δημιουργούνται πάρκο, παιδική χαρά, Κέντρο Πολιτισμού, χώροι πράσινου, χώροι αναψυχής.
Το κυριότερο από όλα, η μελέτη έχει γίνει χωρίς κριτήριο επιχειρηματικής κερδοφορίας, με μόνο κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Η ομάδα Γυναικών Σεπολίων – Κολωνού, καθώς βρίσκεται πολλά χρόνια στο πλευρό του Συλλόγου, ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ, ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΛΑΤΙΑ ΜΠΟΡΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.

Το Δ.Σ. ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΠΟΛΙΩΝ – ΚΟΛΩΝΟΥ (μέλος Ο.Γ.Ε.)