sepolia logo

Τον Μάϊο του 2021 ήταν που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις κατοίκων με επίκεντρο την πλατεία Λαού στην Λιοσίων και που εστίαζαν στην ανάγκη αναβάθμισης της πλατείας και της γύρω περιοχής προκειμένου να μην καταλήξει ως περιοχή διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, κάτι βέβαια που ήδη είχε συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό.

Στην διάρκεια των συγκεντρώσεων, που η αγανάκτηση των κατοίκων περίσσευε, πέρασαν από κει πολλοί «αρμόδιοι». Η αναβάθμιση της πλατείας, που είχε ήδη ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της 4ης δημοτικής κοινότητας για την επόμενη χρονιά, υποτίθεται θα έλυνε τα προβλήματα. Οι κάτοικοι επίσης απαιτούσαν πλήρη φωτισμό της πλατείας και την διατήρησή της σε κάποια καλά στάνταρντ καθαριότητας.

Εκείνη την περίοδο επίσης είχε πραγματοποιηθεί κοινή δημοτική και αστυνομική επιχείρηση για την απελευθέρωση της κατάληψης ενός πεζοδρομίου κάτω από τα σκέπαστρα ενός μη χρησιμοποιούμενου κτιρίου δίπλα στο μετρό Αττικής, ενώ είχαν πράγματι ενταθεί σε κάποιο μικρό βαθμό οι περιπολίες των αστυνομικών στην περιοχή.

Σήμερα, περίπου 8 μήνες μετά, η πλατεία Λαού συνεχίζει να εμφανίζει την ίδια εγκατάλειψη. Βρώμικη και απεριποίητη. Χωρίς επαρκή φωτισμό. Με το γηπεδάκι της στα ίδια χάλια. Σε μια βόλτα μας σε αυτήν τις μέρες της χιονοεπιδρομής είδαμε σύρριγγες και εργαλεία χρήσης ναρκωτικών παρατημένα στην πλατεία. Οι τοξικοεξαρτημένοι, θύματα κι αυτοί της έλλεψης φροντίδας και μακρόπνοης πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος, έχουν καταλάβει πάλι τους ίδιους χώρους.

Το γηπεδάκι μπάσκετ, παρά το ότι δεν είναι κανονικών προδιαγραφών θα μπορούσε να είναι χώρος που θα παίζουν μπάσκετ παιδιά και νέοι. Πόσες φορές έχει εξαγγελθεί το έργο της αποκατάστασης και αναβάθμισής του; Ας το θυμίσουμε:

στις 9 Ιουλίου του 2020 - Εργασίες αποκατάστασης από την Περιφέρεια Αττικής στο γήπεδο του Τρίτωνα αλλά και σε αυτό Σωζοπόλεως - Λιοσίων

στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 - Ποιά γηπεδάκια στα Σεπόλια θα αναβαθμιστούν με το νέο πρόγραμμα Περιφέρειας Αττικής και ΟΠΑΝΔΑ

Υποτίθεται, ότι σύμφωνα με τις διαφημιστικές, απ' ότι φαίνεται, διακηρύξεις ΟΠΑΝΔΑ και Περιφέρειας Αττικής, στο γηπεδάκι θα γίνονταν οι παρακάτω εργασίες:

- Οι υφιστάμενες μπασκέτες  αντικαθίστανται  με νέες ενώ κατασκευάζονται νέες  βάσεις  με οπλισμένο σκυρόδεμα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΓΓΑ.

- Αποξήλωση των υφισταμένων ιστών φωτισμού και αντικατάστασή τους με νέους καθώς και κατασκευή νέων βάσεων αγκύρωσης .

- Ελαστικοποίηση των γηπέδων

- Αντικατάσταση τμημάτων των περιφράξεων ή και όλης της περιμετρικής περίφραξης, όπου απαιτείται.

- Υδροχρωματισμοί κερκίδων και περιμετρικών τοιχίων.

Εργασίες ενταγμένες, σε ένα πρόγραμμα 1,9 εκατ. ευρώ (στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και το γήπεδο του Τρίτωνα στην Μανιτάκη). 

Σήμερα, ενάμισυ χρόνο μετά. δεν έχει γίνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ.

2022 01 30 gipedaki plateia laou 2

Γράψαμε παραπάνω ότι η πλατεία Λαού δεν έχει επαρκή φωτισμό. Την επισκεφθήκαμε στις 30 Ιανουαρίου 2022 το βράδυ. Όλες οι λάμπες ήταν αναμμένες, εκτός από μία. Όμως το παρκάκι είχε πολλά σημεία που ήταν θεοσκότεινα. Άρα εδώ δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μη καλής λειτουργίας των φανοστατών αλλά για εμφανώς προκύπτουσα ανάγκη αναβάθμισης του φωτισμού.

Βέβαια, αν η πλατεία Λαού απλώς δεν έχει επαρκή φωτισμό, το παρκάκι στην Αταλάντης λίγο παρακάτω, είναι θεοσκότεινο. Κανένα φως δεν υπήρχε στο παρκάκι. Το αποδεικνύει η παρακάτω φωτογραφία.

atalantis 2022 01 30 2

Αλλά εδώ, ας κάνουμε μία παρένθεση. Οι κάτοικοι των Σεπολίων πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, αν το δούμε αντικειμενικά, γιατί τουλάχιστον το παρκάκι στην Αταλάντης δεν είναι μεγάλο και φωτίζεται ελάχιστα από τα φώτα του δρόμου. Τι να πουν άραγε οι κάτοικοι στα Κάτω Πατήσια, για το πάρκο στην διασταύρωση Πατησίων και Κύπρου; Πρόκειται για ένα παρκάκι, με πολύ πυκνή βλάστηση και ψηλά δέντρα, που δεν έχει καθόλου φως. Όταν λέμε καθόλου φως, κυριολεκτούμε. Ούτε μία λάμπα! Φαίνεται, ότι ο Μπακογιάννης, αφού έφτιαξε ένα πάρκο για Γιαπωνέζους στην Αθήνα, τώρα έφτιαξε κι ένα πάρκο για την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής των κάτω Πατησίων, που μάλλον είναι αφρικανικής καταγωγής. Θεώρησε φαίνεται καλό να φτιάξει μια ζούγκλα στην Αθήνα... Έχει όραμα ο δήμαρχος! Κλείνει η παρένθεση.

Ας επανέλθουμε στην περιοχή της πλατείας Λαού. Πολλές υποσχέσεις λοιπόν δόθηκαν για αναβάθμιση της πλατείας, αλλά μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά και τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει εξαγγελθεί. Ο κ. Ρωμανέας, που είναι πρόεδρος της 4ης δημοτικής κοινότητας, τι λέει σήμερα για τις υποσχέσεις που έδινε στους κατοίκους όταν γίνονταν οι συγκεντρώσεις τους; Είναι πολύ νωρίς; Πρέπει να δώσουμε χρόνο; Ας το ελπίσουμε ότι είναι έτσι.

Ας ελπίσουμε επίσης, ότι το μεγαλόπνοο πρόγραμμα αναβάθμισης του φωτισμού της πόλης, που εξαγγέλλει συνεχώς μέσω δελτίων τύπου, ο κ. Μπακογιάννης να συμπεριλαμβάνει και περιοχές, όπως η πλατεία Λαού, το παρκάκι στην Αταλάντης, η πλατεία του Αγίου Μελετίου, το παρκάκι Αμβρακίας και Ναυάρχου Λυκούδη, η οδός Ρόδου κάτω από την Κρέοντος και εκατοντάδες άλλα κακοφωτισμένα ή θεοσκότεινα στενά της περιοχής μας.

Όσο για τους ανθρώπους - σκιές που κυκλοφορούν στην περιοχή του μετρό Αττικής, είμαστε φανατικά ενάντια σε βίαιη απομάκρυνσή τους από την αστυνομία, γιατί αυτή η τακτική, έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι δεν αποδίδει. Όπως δεν έχει κανένα νόημα, η εκδίωξή τους από κεί που βρίσκονται τώρα και η μεταφορά τους σε κάποια άλλη γειτονιά παρακάτω. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και του κράτους θα έπρεπε να αναλάβουν το έργο της φροντίδας και της περίθαλψής τους. Σε συνεχή βάση, με καθημερινή παρουσία.

Μας κάλυψε απόλυτα η απάντηση ενός αστυνομικού σε πολίτη που διαμαρτύρονταν για αυτήν την κατάσταση και εγκαλούσε τον αστυνομικό, μέλος ομάδας που με ένα όχημα βρίσκονταν στο μετρό, γιατί δεν επενέβαινε η αστυνομία. «Είναι πολύπλοκο το θέμα φίλε, που να σου εξηγώ», του είπε.