sepolia logo

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Ακαδημίας Πλάτωνος Σεπολίων τοποθετείται συνολικά για την επιχείρηση ανάπλασης του πάρκου της Ακαδημίας και την δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ καλεί σε συγκέντρωση - διαβούλευση την Κυριακή 23 Μαΐου, στις 11:30 το πρωί, στο Πάρκο (πύλη Μοναστηρίου & Τηλεφάνους).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 Ούτε μέτρο ελεύθερου πράσινου, χαμένο από το Πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνα         Η δική μας διαβούλευση είναι την Κυριακή 23 Μαΐου, στις 11:30 το πρωί, στο Πάρκο (πύλη Μοναστηρίου & Τηλεφάνους) Ανακοίνωσαν με δελτίο Τύπου ένα σχέδιο δήθεν “ανάδειξης” του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα. Φρόντισαν, πριν το παρουσιάσουν-συζητήσουν στο δημοτικό συμβούλιο, να στηθεί μια κατ΄ όνομα μελέτη – άγνωστο ακόμη από ποιους, να την περάσουν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, να προπαγανδίσουν με σπουδή μεγάλη, το σχέδιο τους. Υπουργείο Πολιτισμού και δημοτική αρχή Μπακογιάννη μαζί με την εταιρεία “Ανάπλαση” που δεν λογοδοτεί σε κανέναν και την Περιφέρεια Αττικής που ούτε καν το έχει συζητήσει στο περιφερειακό συμβούλιο, αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς! Αποφάσισαν και επιβάλλουν μια Προγραμματική σύμβαση η οποία υποτίθεται θα αναβαθμίσει την περιοχή μας. Είναι έτσι;

Η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων καλεί κατοίκους, πολίτες, φορείς και αρμόδιους στη “Δημόσια Διαβούλευση” των κατοίκων. Τη δική μας διαβούλευση για το μέλλον  του Κοινού Αγαθού, του ελεύθερου αρχαιολογικού Πάρκου στην Ακαδημία Πλάτωνα. Ένα Πάρκο μοναδικό στο είδος και την καθημερινή ζωντανή λειτουργία του, ένα Πάρκο ιστορικής σημασίας, κερδισμένο με πολύχρονους επίμονους αγώνες. Τι ξέρουμε ως σήμερα
Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει την ανάδειξη των αρχαιολογικών σκαμμάτων στους χώρους Γυμνάσιο-Παλαίστρα- Περιστύλιο, με μικρής έκτασης ανασκαφές και στόχο την ενοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Θα κλείσει το Περιστύλιο με βαρέως τύπου κάγκελα, με μια μόνο είσοδο επί της Μοναστηρίου. Επανέρχεται το σχέδιο ανέγερσης του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών εντός του Πάρκου, όπου χωροθετήθηκε με νόμο το 2002 σαν “ολυμπιακό έργο”, σε έκταση 30 στρεμμάτων, καταργώντας εκτός από ελεύθερο χώρο και τα δυο γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ.  Δαπάνη για το υπ. Πολιτισμού 1.931.309 ευρώ. Τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αναλαμβάνει η εταιρεία “Ανάπλαση Α.Ε” με δαπάνη 186.000 ευρώ. Πρόκειται για την εταιρεία που ανέλαβε την “αξιοποίηση”, με δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτικών εταιρειών- οργανισμών του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου, όπου επίσης υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. 
Ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την “επαναδιαμόρφωση” όσου Πάρκου απομείνει με νέα μονοπάτια, χώρους αναψυχής, συντήρηση του Πράσινου και εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών και WC. Ο προϋπολογισμός των δικών του παρεμβάσεων ανέρχεται σε 1.652.073,08 ευρώ. Τι σημαίνει το σχέδιο
Με απλά λόγια σημαίνει πως το ελεύθερο πράσινο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα των 145 στρεμμάτων χωρίζεται στα τρία! Στους οριοθετημένους, χωρίς εισιτήριο προς το παρόν, ενοποιημένους χώρους αρχαιολογικών σκαμμάτων, έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων. Για το έργο αυτό θα κοπούν συνολικά 580 δέντρα, πολλά από αυτά άνω των 4 μέτρων ύψους, 64 από αυτά στο χώρο του Περιστυλίου. Θα φυτευτούν εκ νέου 334 δέντρα. Την αποκοπή 30 στρεμμάτων για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, την καταστροφή των γηπέδων ποδοσφαίρου-μπάσκετ στα οποία αθλούνται δεκάδες αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής. Απομένει σαν πάρκο ο χώρος που θα διαχειρίζεται ο δήμος Αθηναίων, τα μονοπάτια, η παιδική χαρά, κάποιος χώρος αναψυχής (αναψυκτήριο;;), άγνωστης έκτασης.
Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο Μενδώνη- Μπακογιάννη (και ιδιωτών;), για το οποίο περίσσεψαν τα γνωστά λόγια μεγαλοϊδεατισμού.
Το δικό μας όραμα και σχέδιο για το αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημία Πλάτωνα και την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του είναι διαφορετικό και θα αγωνιστούμε γι αυτό.
    • Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών να επαναχωροθετηθεί στο πρώην οικόπεδο της Reds που εντάχθηκε στον αρχαιολογικό χώρο μετά από αγώνες των κατοίκων το 2010.
    • Για κάθε τετραγωνικό μέτρο πράσινου που θα χαθεί από ανασκαφές και ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων να δοθεί  στο Πάρκο διπλάσιος πράσινος χώρος. Για κάθε δέντρο που θα κοπεί, να φυτευτούν δύο δέντρα στους νέους χώρους της επέκτασης του Πράσινου Πάρκου.
    • Οραματιζόμαστε την ελεύθερη πρόσβαση στα αρχαιολογικά ευρήματα της Ακαδημίας Πλάτωνα, είμαστε αντίθετοι στο μάντρωμα και την αποκοπή τους από την καθημερινότητα κατοίκων –επισκεπτών, όπως συνέβη με την Ιερά Οικία.
    • Απαιτούμε τη διασύνδεση του Λόφου Κολωνού με τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα, την επέκταση του Πάρκου δυτικά, διάνοιξη των “τυφλών” δρόμων στη γύρω περιοχή, κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη.