sepolia logo

Γέμισαν κόσμο τα Σεπόλια το Σάββατο το μεσημέρι από ανθρώπους, οργανώσεις και συλλογικότητες που θέλησαν με διάφορους τρόπους και ποικιλόμορφα συνθήματα να εκφράσουν τα αισθήματα αποτροπιασμού τους για τα γεγονότα βιασμού ανήλικης και μαστροπείας, αλλά και να θέσουν διάφορες πλευρές των ευθυνών της κοινωνίας και του κράτους σχετικά με την προστασία των ευπαθών ομάδων και ειδικά των παιδιών.

Ενιαίο ήταν το αίτημα να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για το συγκεκριμένο ζήτημα και να μην κρυφτεί τίποτα.

Στις 11:30 το πρωί η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ πραγματοποίησε συγκέντρωση μπροστά στο κατάστημα του κατηγορούμενου ως παιδοβιαστή.

Στη συγκέντρωση πήραν το λόγο η Ελένη Θεοδοσίου, μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Σεπολίων-Κολωνού, η Αμαλία Γακοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων 4ου Διαμερίσματος, ο Βασίλης Δήμου, πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Βοτανικού-Γκάζι-Ρουφ «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και ο Θεοδόσης Μπενάτος, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ».

anagennisi sygkentrosi kolonos

Η ανακοίνωση της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ περιλαμβάνει τα παρακάτω:

«Καταγγείλαμε το εγκληματικό κύκλωμα βιαστών, μαστροπών και παιδεραστών. Τις σάπιες αξίες που το γέννησε αυτό όπως και τόσα άλλα παρόμοια εγκλήματα και γεγονότα.

Απαιτήσαμε:
>>> Την συνεχή και ολόπλευρη στήριξη του ανήλικου κοριτσιού, όλων των παιδιών της πολύτεκνης οικογένειας και κάθε θύματος.
>>> Την διερεύνηση και διελεύκανση της υπόθεσης σε όλη την έκταση και τις προεκτάσεις της.
>>> Την αποκάλυψη και δημοσιοποίηση των στοιχείων όλων των εμπλεκομένων.
>>> Την παραδειγματική καταδίκη τους με τις ανώτερες ποινές.

Αναδείξαμε την παντελή έλλειψη οργανωμένης μέριμνας και φροντίδας για τα ανήλικα παιδιά και τις οικογένειες. Αναδείξαμε τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να παρθούν στα σχολεία, στις γειτονιές, για τα παιδιά και τις οικογένειες έτσι ώστε να μη βρεθεί ποτέ ξανά σε αυτή τη θέση κανένα παιδί, ανυπεράσπιστο και εκτεθειμένο στη σαπίλ

{youtube}NtZv4PqtWXE{/youtube}

Διατυπώσαμε αιτήματα στοιχειώδη και απαραίτητα προς την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές που έχουν την πρώτη και κύρια ευθύνη:

Να εξασφαλιστεί ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός και νοσηλευτής σε κάθε σχολείο και δήμο.
Να οργανωθούν σε μεγάλη έκταση ενημερωτικά προγράμματα στα σχολεία από επιστημονικούς κρατικούς φορείς για το φαινόμενο της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η λειτουργία κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των παιδιών και των γυναικών καθώς και για τη στήριξη των οικογενειών τους.
Να υπάρχουν μέτρα στήριξης των οικογενειών με άνεργους γονείς και ιδιαίτερα των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
Να υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί και αξιοπρεπείς συνθήκες κατοικίας και διαβίωσης ως στοιχειώδη προϋπόθεση και βάση για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.
Να επεκταθεί παντού το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ώστε κανένα παιδί να μην πεινάει.
Να οργανώνονται σε μεγάλη έκταση δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες, για να συμμετέχουν όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας σε δημιουργικές δραστηριότητες.
Να υπάρχουν επαρκείς δημόσιες δομές παιδικής προστασίας, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται για την προστασία, την ομαλή και σωστή ανάπτυξη των παιδιών που θα χρειαστούν αυτές τις δομές.

Πραγματοποιήσαμε πορεία στους δρόμους της γειτονιάς η οποία κατέληξε στο ΜΕΤΡΟ Σεπολίων. Φωνάξαμε δυνατά συνθήματα για τις οικογένειες και τα παιδιά μας! Φωνάξαμε δυνατά συνθήματα ενάντια στις σάπιες αξίες και τα ιδανικά που επιδιώκει να επιβάλλει το σημερινό σύστημα. Μοιράσαμε εκατοντάδες ανακοινώσεις στη γειτονιά με τα αιτήματα των φορέων έτσι ώστε όλο αυτό να μην είναι απλά μία αντίδραση στην επικαιρότητα και μετά από λίγο να ξεχαστεί.

Τα συνθήματά μας:

Κανένα παιδί ανυπερασπιστό – Καμία ανοχή στο σύστημα αυτό
Κοινωνικές δομές για εμάς & τα παιδιά μας – Του κράτους υποχρέωση κι εμάς δικαίωμά μας
Φτώχεια, σαπίλα, βιασμοί – Αυτή η κοινωνία θέλει ανατροπή
Σάπιες αξίες & σάπια ιδανικά – Φρικιαστικά εγκλήματα το σύστημα γεννά
Πάρτε μέτρα τώρα στα σχολεία – Ψυχολόγους, λειτουργούς, ολόπλευρη παιδέια
Ασπίδα προστασίας για όλα τα παιδιά – Ψυχολόγοι, λειτουργοί σε όλα τα σχολεία
Φρικιαστικά εγκλήματα που προκαλούν οργή – Στα σάπια ιδανικά καμία ανοχή».

Στις 12:00 πραγματοποιήθηκε άλλη συγκέντρωση στο μετρό Σεπολίων ενώ ακολούθησε πολύ μαζική πορεία σε κεντρικούς δρόμους των Σεπολίων και κατέληξε έξω από το μαγαζί του κατηγορούμενου ως παιδοβιαστή.

Τη διαδήλωση οργάνωσαν η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα -Σεπολίων και η φεμινιστική οργάνωση Sabbat ενώ συμμετείχαν σωματεία της περιοχής όπως ο σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ "Ο Αριστοτέλης", πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, αντιρατσιστικές οργανώσεις, δημοτικές κινήσεις, πολιτικές οργανώσεις.

Στο τέλος της κινητοποίησης έγινε προσπάθεια από μερικούς που συμμετείχαν στην διαδήλωση να πυρποληθεί το επαγγελματικό αυτοκίνητο του κατηγορούμενου ως παιδοβιαστή. Η ολοσχερής καταστροφή του οχήματος απετράπη από άλλους συμμετέχοντες στην διαδήλωση ενώ αργότερα επενέβη και όχημα της πυροσβεστικής. Εκεί εξελίχθηκε και επίθεση των ΜΑΤ ενάντια σε διαδηλωτές με χρήση γκλομπ και χημικών.

Η Λαϊκή Συνέλευση εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

«Σήμερα, 15/10, στις γειτονιές των Σεπολίων-Κολωνού, ένα μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι διαδήλωσε μαχητικά και αλληλέγγυα με την 12χρονη και την οικογένεια της και βασικά συνθήματα: "Ούτε στο Κολωνό ούτε πουθενά, κάτω τα χέρια από τα παιδιά","Έχετε λεφτά έχουμε φωνή, όχι στη συγκάλυψη του κάθε βιαστή". Πορεύτηκε ενάντια στους άθλιους μαστροπούς βιαστές, παιδεραστές και το σύστημα που τους θρέφει και τους καλύπτει.
Τη διαδήλωση οργάνωσαν η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα -Σεπολίων και η φεμινιστική οργάνωση Sabbat ενώ συμμετείχαν σωματεία της περιοχής όπως ο σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ "Ο Αριστοτέλης", πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, αντιρατσιστικές οργανώσεις, δημοτικές κινήσεις, πολιτικές οργανώσεις.

Η διαδήλωση πέρασε από κεντρικούς δρόμους στα Σεπόλια, το λόφο Σκουζέ, τον Κολωνό και από τα μπαλκόνια μανάδες και γιαγιάδες χειροκροτούσαν.

Η γειτονιά, οι φεμινιστικές και άλλες συλλογικότητες, φοιτητές και σωματεία έστειλαν σήμερα ένα μεγάλο ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και απαίτησης να μην υπάρξει συγκάλυψη στην υπόθεση παιδοβιασμού της 12χρονης στον Κολωνό.

Καταγγέλλουμε τις αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή που εφάρμοσαν ακόμη μια φορά στις γειτονιές μας. Συγκεκριμένα, ενώ εξελισσόταν η πορεία, επέλεξαν, από ένα σημείο στην οδό Β. Ηπείρου και μετά, να την ακολουθήσουν, προκαλώντας με βρισιές και σεξιστικά σχόλια προς τις γυναίκες της διαδήλωσης, όπως «θα σας γαμ...., θα σας πάμε στο τμήμα της Ομόνοιας να περάσετε καλά». Εντελώς απρόκλητα επιτέθηκαν και κτύπησαν γυναίκες κατά προτίμηση, αλλά και άλλους διαδηλωτές. Με γκλομπ άνοιξαν το κεφάλι νεολαίου της γειτονιάς στέλνοντας τον στο νοσοκομείο με βαθύ τραύμα, που αντιμετωπίστηκε με οκτώ ράμματα. Ακόμα έξι νεαρά άτομα από την πορεία βρέθηκαν στο νοσοκομείο για άμεση ιατρική βοήθεια.

Ενώ η πορεία ολοκληρώθηκε στο μετρό "Σεπόλια" και ήδη αποχωρούσαν οι διαδηλώτριες/ές, οι αστυνομικές δυνάμεις επέλεξαν με τον "τρόπο που ξέρουν" και εφαρμόζουν συστηματικά σε κάθε διαμαρτυρία και διαδήλωση, να χτυπήσουν, ρίχνοντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης μέσα στον κόσμο που προσπαθούσε να φύγει με το μετρό.

Η αστυνομική επίθεση δείχνει την ενοχή συστήματος – κυβέρνησης για την εγκατάλειψη και την αυξανόμενη φτωχοποίηση των γειτονιών μας. Αποδεικνύει το ταξικό μίσος τους απέναντι στον κόσμο που βγάνει στο δρόμο αγωνιζόμενος, αλλά και τον πανικό τους μπροστά στη λαϊκή απαίτηση για Καμιά ανοχή -Καμιά συγκάλυψη».