sepolia logo

Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΑΕΣ ΙΑΣΩΝ Κολωνού συνάντηση των αθλητικών συλλόγων που έχουν έδρα και δραστηριοποιούνται στην 4η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων και χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και κολυμβητήριο αρμοδιότητας ΟΠΑΝΔΑ και σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις) και που στα τμήματά τους συμμετέχουν χιλιάδες αθλητών όλων των ηλικιών.

Συμμετείχαν :

Α.Π.Ο. ΑΤΤΙΚΟΣ, Α.Ο. ΤΡΙΤΩΝ, Α.Ο. ΚΟΛΩΝΟΥ, Α.Σ. ΑΦΟΒΟΣ, Π.Α.Ε.Σ. ΠΛΑΤΩΝ Αθηνών, Α.Π.Σ. ΟΡΦΕΑΣ, Α.Σ. ΠΥΓΜΑΛΙΩΝΕΣ, Α.Ε.Σ. ΙΑΣΩΝ ΚΟΛΩΝΟΥ

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικοί σύλλογοι στη 4η Δημοτική Κοινότητα και να συντονίσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση και επίλυση των κοινών προβλημάτων.

Ως κυριότερο πρόβλημα καταγράφεται η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων στην 4η Δημοτική Κοινότητα (δεν υπάρχει ούτε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ ενώ το μοναδικό γήπεδο ποδοσφαίρου είναι εντελώς ακατάλληλο και το κολυμβητήριο δεν συντηρείται με αποτέλεσμα να παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός λειτουργίας). Η ακαταλληλότητα και η ελλιπής συντήρηση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων εγκυμονούν κινδύνους, αφήνοντας τους αθλητές εκτεθειμένους σε γήπεδα χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συντήρησης και ασφάλειας.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση παραμένει λόγω της ολιγωρίας των δημοτικών αρχών παρότι και χώροι υπάρχουν και έχουν γίνει προσπάθειες, προτάσεις ακόμη και μελέτες από τους συλλόγους για κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων σε δημοτικούς χώρους.

Σε όλη την επικράτεια εκτός του Δήμου Αθηναίων, και στους όμορους Δήμους της Αττικής, θεωρείται αυτονόητη η δημιουργία, συντήρηση και παραχώρηση των Δημοτικών αθλητικών χώρων σε αθλητικούς μη κερδοσκοπικούς συλλόγους, που καλλιεργούν τον αθλητισμό και κρατούν ζωντανές τις γειτονιές. Σημειώνεται δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων ενισχύει οικονομικά τα αθλητικά σωματεία.

Στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων, αντιθέτως, τα αθλητικά σωματεία αντιμετωπίζονται με πολεμική και εισπρακτική τακτική.

Ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι αρωγός στη δράση των σωματείων αντιθέτως εκμεταλλεύεται την έλλειψη χώρων ώστε να εισπράξει υπέρογκα ανταλλάγματα (βαφτίζοντάς τα λειτουργικά έξοδα) μέσω παραχωρήσεων, που γίνονται με όρους επαχθείς και καταχρηστικούς σαν να πρόκειται για κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Η στάση αυτή του Δήμου Αθηναίων οξύνει το οικονομικό πρόβλημα των σωματείων, που επιβαρύνονται επιπλέον υποχρεωτικά την αμοιβή κριτών, διαιτητών, γιατρών στους αγώνες, χωρίς κανενός είδους πόρους ή επιχορηγήσεις πέραν των συνδρομών.

Παρά τις απαξιωτικές και επικίνδυνες για τους αθλητές συνθήκες, οι σύλλογοι επιτυγχάνουν διακρίσεις και διαδίδουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, γι’ αυτό και θα συνεχίσουν συντονισμένα να διεκδικούν από την Πολιτεία να παρέχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους και ιδιαίτερα τους νέους τη δυνατότητα να αθλούνται και να διακρίνονται στον αθλητισμό, τιμώντας και το Δήμο τους.

Ενόψει των δημοτικών εκλογών, αποφασίζεται να προγραμματιστούν συναντήσεις και  υποβληθεί υπόμνημα στην Περιφέρεια, στις Δημοτικές Αρχές και σε όλους τους υποψηφίους των επικείμενων εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δεσμευτούν για την επίλυση των σοβαρών αυτών θεμάτων.

Απαιτούμε λύσεις για τα προβλήματα που αφορούν παιδιά και νέους σε μια υποβαθμισμένη γενικότερα περιοχή και που θα έπρεπε πρωτίστως να απασχολούν όλους όσους ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

apo attikos

Α.Π.Ο. ΑΤΤΙΚΟΣ 

 

ao triton

Α.Ο.  ΤΡΙΤΩΝ

 

ao kolonos

Α.Ο.  ΚΟΛΩΝΟΥ

 

ao afovos

Α.Ο. ΑΦΟΒΟΣ

 

paes platon ath

Π.Α.Ε.Σ. ΠΛΑΤΩΝ  ΑΘ.

 

aps orpheas

Α.Π.Σ. ΟΡΦΕΑΣ   

 

as pigmaliones

Α.Σ. ΠΥΓΜΑΛΙΩΝΕΣ    

 

aes iason kolonou

Α.Ε.Σ. ΙΑΣΩΝ  ΚΟΛΩΝΟΥ