sepolia logo

Η περιφέρεια Αττικής είχε από καιρό εκφράσει την ανάγκη της μεταφοράς όλων των υπηρεσιών της σε ένα κτίριο της Αθήνας. Είχε μάλιστα προκηρύξει και διαγωνισμό για την ανεύρεση του κατάλληλου κτιρίου.

Στον διαγωνισμό αυτό είχε υπάρξει μόνο μία συμμετοχή.

Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκονταν μέχρι πρότινος οι εγκαταστάσεις του ΟΠΑΠ στο Περιστέρι, στα σύνορα με Σεπόλια. Συγκεκριμένα επί της Κηφισού, στο δεξί μας χέρι όπως πάμε προς Πειραιά, ακριβώς μετά την Δυρραχίου και απέναντι από το πρώην Ροσινιόλ.

Η επιλογή αυτού του κτιρίου συνάντησε την αντίδραση του κ. Σγουρού, του επικεφαλής της παράταξης “Αττική- Μόνο με έργο”. Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό η αρμόδια Επιτροπή Καταλληλότητας δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο κτίριο, καθώς, όπως υποστηρίζει, είναι μακριά από το κέντρο, δυσπρόσιτο για τους πολίτες και απροσπέλαστο σε ΑμεΑ.

Όμωςη Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας με τη με αρ. 88/20-1-2017 απόφασή της ενέκρινε τη θέση του ως κατάλληλη.
Ο κ. Σγουρός παρέθεσε μάλιστα Πρακτικό Καταλληλότητας στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το προσφερόμενο ακίνητο βρίσκεται εκτός των περιγραμμάτων των από τη διακήρυξη οριζόμενων περιοχών, θα πρέπει να εξεταστεί η θέση του (Περιστέρι) καθώς στον Καλλικράτη προβλέπεται ως έδρα της Περιφέρειας Αττικής η Αθήνα και τέλος εκφράζεται ο προβληματισμός περί της οριακής προσβασιμότητας του ακινήτου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η οδός πρόσβασης περιλαμβάνει τμήμα αδιάνοικτου δρόμου με πέρασμα από στενό γεφυράκι μη επιτρεπτού πλάτους για ΑμεΑ ενώ επίσης σε μεγάλα τμήματα της διαδρομής δεν υπάρχουν τα απαραίτητου πλάτους πεζοδρόμια για την κίνηση του κοινού ούτε καν έξω από το κτίριο όπου το πεζοδρόμιο έχει πλάτος 50 εκατοστά».
Ο Γ. Σγουρός στηλίτευσε το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σκοπεύει  σύμφωνα με την προκήρυξη να δώσει μέχρι και 22 εκ. €, ενώ , όπως λέει, διαθέτει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων στην περιοχή του Φαληρικού Όρμου που της παραχωρήθηκαν δωρεάν από την Κυβέρνηση για 40 χρόνια.
«Οι αποφάσεις της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής δεν υπακούουν σε καμία λογική. Τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά, όπως και οι συμπτώσεις. Ζητούνται πειστικές απαντήσεις και ζητούνται άμεσα για το πώς και γιατί κατέληξε σε αυτή την επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε σχεδόν αμέσως η αντίδραση από την διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής:

«Με αφορμή τη συκοφαντική εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει ορισμένοι στο διαδίκτυο, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί να απαλλάξει τους πολίτες από περιττά έξοδα ενοικίων δυσλειτουργικών κτιρίων. Παράλληλα, επιχειρεί να διασφαλίσει στους εργαζομένους της, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Για τους λόγους αυτούς η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής νέου κτιρίου που να στεγάσει τη Διοίκηση και τις Υπηρεσίες της, με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.
Όσοι, στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν πάση θυσία «σκάνδαλο», παραπληροφορούν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, πρέπει να δώσουν καθαρές απαντήσεις: 
•Είναι δυνατόν, σε καιρούς κρίσης να συνεχίσει η Περιφέρεια να σπαταλά πάνω από 7.5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για μισθώματα διάσπαρτων κτιρίων και υπηρεσιών; 
•Είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση σε βάρος των εργαζόμενων και των σκληρά φορολογούμενων πολιτών;
•Μήπως κάποιους βολεύει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;
•Μήπως για αυτό επιθυμούν τη συνέχισή της; 
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής είναι σαφής: δεν πρόκειται να ανεχθεί τη σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ για κτίρια ακατάλληλα, επικίνδυνα και δυσλειτουργικά.»
 
Προφανώς αυτό το έργο έχει πολλές πράξεις και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του.
Θα το παρακολουθήσουμε από κοντά, γιατί σαν Σεπολιώτες μας αφορά άμεσα.