sepolia logo

Ναι, και στα Σεπόλια είχαμε σκάνδαλο Novartis και μάλιστα όλοι μας το ξέραμε αλλά είτε σφυρίζαμε αδιάφορα είτε δεν μετράγαμε την σημασία του είτε δεν μας ένοιαζε καθόλου γιατί το θεωρούσαμε φυσικό, έτσι που μας είχαν μάθει.

Θυμάμαι, σαν τώρα νάτανε, που στριμωγμένοι οι ασθενείς στο μικρό σαλονάκι του παθολόγου που έγραφε τα φάρμακα του ΙΚΑ, κάπου κοντά στον Άγιο Μελέτη, περιμένοντας ο καθένας την σειρά του ραντεβού του, ποιό ραντεβού δηλαδή που το κλεινες για τις 11 το πρωί και έφτανε η σειρά σου στις 1 το μεσημέρι, βλέπαμε τους κατά βάση νεαρούς και νεαρές, αντιπρόσωπους φαρμακευτικών εταιριών, να καταφθάνουν και να δημιουργούν την δική τους ουρά αναμονής στο χώλ.

Κάποιες μάλιστα φορές, οι φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι ήταν και γνωστοί μεταξύ τους και πιάνανε την κουβέντα για ιατρικά θέματα, τα οποία γνωρίζανε άριστα και εμείς οι ασθενείς σιωπούσαμε μην τυχόν κι αρπάξουμε κάποια πληροφορία «από τα μέσα». Από τα ενδότερα του συστήματος δηλαδή, για να έχουμε κι εμείς μετά την χαρά να την μεταφέρουμε στους οικείους μας ή στο καφενείο ή στην δουλειά μας. Μου είχε τύχει κάποτε να ακούσω με τ' αυτιά μου δύο νεαρούς, που ήταν έμπειροι φαίνεται στην δουλειά και είχαν επισκεφτεί αρκετές φορές τον συγκεκριμένο παθολόγο, να πληροφορούν την άπειρη νεαρή συνάδελφό τους, ότι ο συγκεκριμένος γιατρός είναι διαμάντι, με πολλούς ασθενείς, γράφει πολλά φάρμακα και κυρίως ότι «ακούει».

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος με καλή διάθεση να υποθέσει, ότι το «ακούει» μπορεί και να σημαίνει ότι ο γιατρός έτεινε ευήκοον ους στους νεωτερισμούς της φαρμακολογίας και στις νέες ανακαλύψεις της επιστήμης, αλλά αν δεν είχε και τόσο καλή διάθεση θα μπορούσε να υποθέσει ότι ο επιστήμονας έτεινε ευήκοον ους στις προτάσεις δούναι και λαβείν των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιριών. Όλες οι καταστάσεις μπορούν να έχουν τουλάχιστον δύο αναγνώσεις. Γιατί όχι κι αυτή;

Πάντως αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι ο γιατρός πολλές φορές την άλλαζε την θεραπεία, έτσι ξαφνικά και χωρίς να αισθάνεται υποχρεωμένος να δώσει και πολλές εξηγήσεις. Τι εξηγήσεις άλλωστε να δώσει στον υπερήλικα ή στην γριούλα, που ήταν και οι βασικοί πελάτες του; Τους πέταγε ένα, «βγήκαν καινούρια φάρμακα, πιο αποτελεσματικά» και ξεμπέρδευε. Μοίραζε κι ελπίδες, βοήθαγε και τα παιδιά που περιμένανε κι αυτά τόση ώρα στην ουρά για να βγάλουνε ένα μεροκάματο. Καλός γιατρός. Δεν τους έλεγε βέβαια, ότι με αυτά τα καινούρια φάρμακα είχε μεγαλύτερο ποσοστό ανά συσκευασία, απ' ότι είχε με τα προηγούμενα, γιατί αυτά δεν αφορούν τον ασθενή.

Ούτε ήταν υποχρεωμένος να τους πει σε ποιό σεμινάριο και σε ποιά μετεκπαίδευση έμαθε γι αυτά τα καινούρια φάρμακα και τα αποτελέσματά τους.

Όλα καλά και τακτοποιημένα. Πήγαιναν μετά τα παιδιά με τα κοστούμια και τις καπαρντίνες στο κεντρικό του ΙΚΑ που ανήκε κι ο συγκεκριμένος γιατρός, μπορεί να μην ήταν και τα ίδια παιδιά, αλλά άλλοι υπάλληλοι της ίδιας εταιρίας, που είχαν τις άκρες τους στα κεντρικά και παίρνανε τις λίστες με τα φάρμακα που έγραφε ο καθένας γιατρός και μοίραζαν δίκαια τα αναλογούντα ποσοστά. Γιατί σε αυτές τις δουλειές η δικαισύνη μετράει. Δεν μπορείς να σταθείς αν δεν είσαι δίκαιος.

farmakeftikos antiprosopos mesa se iatreio

Ξέρω από πρώτο χέρι την ιστορία ενός φίλου μου που αυτός ο ίδιος παθολογός γιατρός στα Σεπόλια, επέμενε και τελικά τα κατάφερε να τον πείσει, να του γράψει ένα φάρμακο για να κόψει το κάπνισμα. Ήταν πανάκριβο στην εποχή του. Έκανε 600 ευρώ το κουτάκι αν το αγόραζες χωρίς να στο έχει γράψει γιατρός του ΙΚΑ. Ο φίλος μου δέχθηκε χωρίς να τόχει καλά-καλά αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα γιατί ακριβώς ήταν τόσο ακριβό, άρα θα ήταν και πολύ αποτελεσματικό. Η μόνη υποχρέωση που ανέλαβε ο φίλος μου ασθενής, ήταν να πηγαίνει τακτικά στον γιατρό και να συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο που είχε σχέση με τις επιπτώσεις του φάρμακου στον οργανισμό του. Μέχρι που το σταμάτησε και οριστικά, χωρίς φυσικά να κόψει το κάπνισμα και σταμάτησε να συμπληρώνει και το ερωτηματολόγιο. Τώρα, μην φανταστείτε ότι το ερωτηματολόγιο ήταν για το ΙΚΑ, όπως έλεγε ο γιατρός, αλλά νάστε σίγουροι ότι ήταν για την φαρμακευτική εταιρία. Ήταν η έξτρα υποχρέωση που είχε αναλάβει ο γιατρός απέναντί της, προκειμένου να ολοκληρώσει την παροχή υπηρεσιών του και να λάβει την αμοιβή του.

Όλοι τα ξέραμε λοιπόν αυτά. Κι όσοι πηγαίνανε πιο τακτικά από μένα σε γιατρούς τα ξέρανε καλύτερα. Αλλά, όπως είπα και παραπάνω, μας είχανε μάθει να τα θεωρούμε φυσικά, ότι έτσι πρέπει να γίνεται.

Αλλά σκεφτείτε. Αν για κάθε κουτάκι των 600 ευρώ που πλήρωνε το ΙΚΑ στην φαρμακευτική εταιρία, ο γιατρός έπαιρνε το 10%, δηλαδή 60 ευρώ ανά κουτάκι κι ένα έξτρα μπόνους ταξιδάκι στο Περτούλι, αν συμπλήρωνε ας πούμε 30 κουτάκια, τότε πόσα πρέπει να έβγαζε από το ΙΚΑ η φαρμακοπωλήτρια εταιρία; Μήπως γι αυτό έχουν βάλει τώρα πλαφόν στα φάρμακα που μπορεί να γράφει ο καθένας γιατρός που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ; Μήπως γι αυτό τώρα γίνεται μάχη για να μην γράφουν οι γιατροί στις συνταγές την εμπορική ονομασία του φάρμακου αλλά μόνο την δραστική ουσία; Αλλά τέλος πάντων, σε τέτοια καυτά θέματα δεν μπορούμε να μπούμε και να τα συζητήσουμε, γιατί απαιτούν και ειδικές γνώσεις που εμείς δεν τις έχουμε.

Απλώς την μαρτυρία μου ήθελα να καταθέσω και την ομολογία μου. Ότι ναι, είχαμε και στα Σεπόλια, σκάνδαλο Novartis, όσο κι αν μερικοί στο καφενείο το αρνούνται κατηγορηματικά.