sepolia logo

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής την Κυριακή 23 Μαΐου στην πλατεία Λαού, ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση της γειτονιάς και την μετατροπή της σε γκέτο διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους των Σεπολίων.

Μοναδικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν το «Η γειτονιά στους κατοίκους της και έξω τα ναρκωτικά».

{gallery}galleries/poreia_apo_plateia_laou_2021-05-23{/gallery}

Στην συγκέντρωση κυκλοφόρησε από την επιτροπή πρωτοβουλίας των κατοίκων το παρακάτω κείμενο για υπογραφή

 

ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

H κατάσταση γύρω από το Μετρό Αττική είναι δραματική. Την τελευταία δεκαετία η Γειτονιά μας, ζώντας με την υπόσχεση της υπογειοποίησης των γραμμών του ΟΣΕ, φαντάζει να είναι ξεχασμένη από οποιονδήποτε αρμόδιο, Κράτος και Δήμο. Σήστου, Σοζωπόλεος, Ευαλκίδου, Νερούτσου, Μιλήτου, Κωσταντινουπόλεως, Σηλυβρίας ακόμα και Λιοσίων είναι ενδεικτικά δρόμοι απλησίαστοι με το που πέσει το βράδυ. Δρόμοι ασυντήρητοι και κακοφωτισμενοι, οι λιγοστές πλατείες, πάρκα και γήπεδα αφημένα στο έλεος τους. Έλλειψη φωτισμού, αστυνόμευση σποράδική, κτήρια παρατημένα να σαπίσουν και να γίνουν κίνδυνος για την δημόσια υγεία, μαζί με μια ολική απουσία οποιασδήποτε θετικής παρέμβασης κάνουν μια γειτονιά εχθρική και ξένη . Τελευταία πράξη της βίαιης υποβάθμισης των ζωών μας η μετατροπή της σε κέντρο διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.

Δυο χρόνια τώρα περπατάμε ανάμεσα σε σύριγγες, σκουπίδια, ανθρώπους-σκιές . Δυο χρόνια τώρα βιώνουμε τον φόβο του να περπατάμε το βράδυ μόνοι και μόνες μας. Δυο χρόνια τώρα έχουμε κουραστεί από το να γινόμαστε εμείς, τα μαγαζιά μας και τα σπίτια μας θύματα κλοπών και διαρρήξεων. Δυο χρόνια τώρα έχουμε αγανακτήσει με το να μην μπορούμε, εν μέσω πανδημίας, να βγούμε με τα παιδιά μας στους ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ελεύθερους χώρους που απέμειναν στην τσιμεντούπολη να πάιξουμε, να γελάσουμε, να χαρούμε. Δυο χρόνια τώρα έχουμε γίνει συστηματικοί θεατές της φρικαλεότητα ανθρώπων αφημένων στην εξαθλίωση μακριά από τα μάτια της δημοσιότητας, μακριά από το «εμπορικό» κέντρο. Δυο χρόνια τώρα είμαστε ανήμποροι να διώξουμε από μπροστά από τα σπίτια μας διακινητές που εμπορεύονται ανθρώπινες ζωές, διακινητές που σπρώχνουν θάνατο.

ΩΣ ΕΔΩ

Από εμάς δεν πέρασε και δεν θα περάσει ο μεγάλος περίπατος. Εμείς δεν είδαμε από καμία δημοτική αρχή κάποια μεγάλη ανάπλαση, κάποιο έργο που θα κάνει τις ζωές μας καλύτερες. Σε εμάς δεν πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό που είδαμε είναι μια ραγδαία υποβάθμιση και μια συνοικία που προετοιμάζεται να γίνει φίλέτο για να αξιοποιηθεί από συγκεκριμένα συμφέροντα ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ . Όμως η Γειτονιά μας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από καμία άλλη γειτονιά του Κέντρου. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, φοιτητές και φοιτήτριες, άνεργοι και άνεργες, ντόπιοι και ξένοι, πάνω από όλα ΓΕΊΤΟΝΕΣ, μάθαμε να ζούμε μαζί. Και για αυτό ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τις ζωές μας πίσω .

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ- ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Να δωθεί ΑΜΕΣΗ λύση στο θέμα των Ναρκωτικών. Γειτονιές καθαρές από θάνατο, από διακινητές, από φόβο.
• Να υπάρξει μέριμνα για την Δημόσια Υγεία. Αξιοποίηση ή Σφράγισμα των ερειπωμένων κτηρίων της Περιοχής.
• Κανένας δημόσιος χώρος σε χέρια ιδιωτών. Ο δήμος να αναλάβει δράσεις οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι της περιοχής να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων.
• Φωταγώγηση και φύλαξη των δρόμων και των πάρκων
• Να γίνουν πραγματικά έργα υποδομής στις πλατείες της περιοχής ( ενδεικτικά Λαού, Κωνσταντινουπόλεως, Μετρό Αττικής). Αθλητικές υποδομές, πράσινο, φώτα, παγκάκια.
• Να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ τα έργα της υπογειοποίησης. Να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα με ευθύνη κράτους και εργολάβων.

 Τέλος, μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να λυθεί ολοκληρωτικά το πρόβλημα αυτό και να μην πάει μια γειτονιά παρακάτω.

• Να ενισχυθούν οι δομές στήριξης και απεξάρτησης των ανθρώπων αυτών για μια κοινωνία ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΆ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΥΣ. 

 

Είναι φανερό από το κείμενο ότι δίνεται σημασία στην βελτίωση των όρων ζωής στην γειτονιά αυτή, κάτι που αν γίνει, μπορεί από μόνο του να αποτρέψει την γκετοποίηση. Χρειάζεται όμως ταυτόχρονα να απομονωθούν και οι φωνές εκείνες που μετατρέπουν το όλο ζήτημα σε αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων και των τοξικοεξαρτημένων και καλούν σε δυναμικές ενέργειες.

Για την επόμενη Κυριακή 30/5 έχει αποφασισθεί νέα συγκέντρωση στην οποία θα κληθούν εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, του ΚΕΘΕΑ και άλλων σχετικών φορέων.