sepolia logo

Η 2 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο είναι μια καλή ευκαιρία να κυκλοφορήσουμε λίγο στα Σεπόλια, με αφορμή την εορτή και την ιερά πανήγυρη προς τιμή του Οσίου Μελετίου, που έχει δώσει το όνομά του και στον κεντρικό ναό των Σεπολίων.

2 9 2018 2 panigiri1

Είναι καλή ευκαιρία γιατί πάντα αυτές τις 2 μέρες, την παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου, υπάρχει αρκετός κόσμος στους δρόμους της περιοχής και επειδή ας πούμε ότι και αυτή η ημερομηνία συνάδει με την επιστροφή των τελευταίων αδειούχων του Αυγούστου, οι οποίοι προσπαθούν να εγκλιματιστούν πάλι στις συνήθειες της πόλης.

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και πέρσι αλλά ιδιαίτερα εφέτος ήταν η πολυκοσμία στα διαφόρων τύπων και ειδών φαγάδικα της περιοχής, που είχαν από τις απογευματινές μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες όλα τα καθίσματά τους πιασμένα. Σε μερικά μάλιστα από αυτά χρειαζόταν κάποιος ακόμα και «μέσον» για βρει τραπέζι.

2 9 2018 1 trapezakia ekso

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ένα καφενείο στην Αυλώνος που είχε ζωντανή μουσική την παραμονή της εορτής μέχρι τις 3 το πρωί, σαν νάταν ξενυχτάδικο. Ενώ τα καθίσματά του που είχαν απλωθεί, γέμιζαν όλη την περιοχή. 

Αλλά ακόμα πιο χαρακτηριστική ήταν η εικόνα ενός κρεοπωλείου (!) στην Δυρραχίου, κρεοπωλείο που μάλιστα ανήκει σε γνωστή αλυσίδα και που είχε βγάλει καθίσματα στον πυκνής κυκλοφορίας δρόμο, ενώ μπροστά στο μαγαζί και στο στενό του πεζοδρόμιο συνωστίζονταν η σούβλα με τα διάφορα ψητά, ο ψήστης αλλά και ο τραγουδιστής λαϊκών ασμάτων της ιδεατής ηλεκτρονικής ορχήστρας.

2 9 2018 7 kreopoleio

Κατά τα άλλα τα συνηθισμένα ετήσια γεγονότα. Η λιτανεία της εικόνας του Αγίου, τα κάθε λογής χρήσιμα και άχρηστα πράγματα που πωλούνται στα πανηγύρια, αλλά και οι πάντοτε θελκτικοί λουκουμάδες, κολλητά με τις γουρουνοπούλες και τα σουβλάκια.

2 9 2018 5 panigiri42 9 2018 4 panigiri3

Ας αναφέρουμε και το γνωστό έθιμο του «νυφοπάζαρου», κατάλοιπο της γνωστής «περατζάδας» στον κεντρικό δρόμο του χωριού, που αποτελεί όμως και φυσιολογική ανάγκη των νέων ανθρώπων κάθε εποχής. Κάποτε η «περατζάδα» γίνονταν από τα μικρά και μεγάλα κορίτσια που φορούσαν τα καλά τους ρούχα, σήμερα τα ίδια μικρά και μεγάλα κορίτσια συναγωνίζονται ποιά θα φοράει το πιό στενό και αποκαλυπτικό σορτσάκι. Άλλες εποχές, ίδια έθιμα νομίζω.

Το πιο ευχάριστο όμως θέαμα που είδαμε, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία με το άνοιγμα του παλαιού μικρού ναού του Αγίου Μελετίου, ήταν οι εργασίες αποκατάστασης και επισκευών που διεξάγονται και στο εσωτερικό του ναού. Και που ελπίζουμε σύντομα να μένει, όταν τελειώσουν οι επισκευές, συνέχεια ανοικτός ώστε να δίνει στους πιστούς του Αγίου, την δυνατότητα να τον επισκέπτονται σε περιβάλλον που βρίσκεται κοντύτερα στις ανάγκες της προσευχής και της κατάνυξης.

2 9 2018 6 episkevi eswt naou

Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα antonionews.gr που μας έστειλε το το link για το video από την λιτανεία της εικόνας του Αγίου Μελετίου.

{youtube}WPG-8z0hjFo{/youtube}