sepolia logo

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” βρέθηκε στο “ΒΟΤΡΥΣ” μετά από πρόσκληση της Προέδρου της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, κας Πολυξένης Βαρδή, όπου και συναντήθηκε με κλιμάκιο της νέας Δημοτικής Αρχής το οποίο πραγματοποίησε επίσκεψη στο χώρο.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Αντιδήμαρχο Κλιματικής Διακυβέρνησης & Κοινωνικής Οικονομίας, κο Νίκο Χρυσόγελο καθώς και με Δημοτικούς & Κοινοτικούς Συμβούλους της Διοίκησης του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής και της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε:

Κάναμε σαφές πως ο αγώνας της “Αναγέννησης” και των κατοίκων της περιοχής εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια αφορά την αξιοποίηση του “ΒΟΤΡΥΣ” αλλά και των αδόμητων δημόσιων οικοπέδων επί της Εθνικής Οδού αποκλειστικά για τις ανάγκες των κατοίκων και με βάση τα αιτήματα τους και πως θα είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση παραχώρηση σε ιδιώτες!

Αναφερθήκαμε στα αιτήματα τα οποία διεκδικεί η “Αναγέννηση” ενάντια στην εγκατάλειψη αυτού του χώρου και με βάση τις ανάγκες των κατοίκων, των οικογενειών και των παιδιών της γειτονιάς μας:

 • Την ανέργερση νέου σύγχρονου κτιρίου για τα νηπιαγωγεία τα οποία είναι εδώ και δεκαετίες στριμωγμένα στο 62ο δημοτικό όπως επιβάλλει το ΦΕΚ της απαλλοτρίωσης που ορίζει το “ΒΟΤΡΥΣ” ως το φυσικό τους χώρο και ως ΧΩΡΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ.
 • Το να βρεθεί λύση για το 9ο ΕΠΑΛ με βάση τις ανάγκες των μαθητών καθώς και γι αυτό το ΦΕΚ της απαλλοτρίωσης ορίζει το “ΒΟΤΡΥΣ”ως τον φυσικό του χώρο..
 • Την αναστύλωση των “διατηρητέων” βιομηχανικών κτιρίων και την δημιουργία εκεί Κέντρου Πολιτισμού και Εικαστικών Τεχνών με την επιμέλεια του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Την διάνοιξη της οδού Γράμμου και την μετατροπή της σε οδό ήπιας κυκλοφορίας με παράλληλη εκδίωξη των καταπατητών δημόσιας γης.
 • Την δημιουργία πάρκου κατοικιδίων στα αδόμητα οικόπεδα επί της Εθνικής Οδού.
 • Την δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ και ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ αποκλειστικά για τις ανάγκες των κατοίκων και με βάση τα παραπάνω αιτήματα σε όλη την έκταση από τη Δυρραχίου έως τη Σιώκου και την Αυλώνος που θα περιλαμβάνει τα αδόμητα οικόπεδα της Εθνικής Οδού, το «ΒΟΤΡΥΣ» και το «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ».
 • Να πέσουν οι παλιές μάντρες και οι περιφράξεις! Φωτισμός παντού, νέα πεζοδρόμια και νέοι χώροι στάθμευσης. ΠΟΛΥ ΠΡΑΣΙΝΟ, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και διαδρομές ποδηλάτου.

Παραδώσαμε σχετικό Υπόμνημα της “Αναγέννησης” προς τη νέα Δημοτική Αρχή και φάκελο με σχετικά έγγραφα αλλά και τις 1.127 (ΧΙΛΙΕΣ ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΕΦΤΑ) υπογραφές κατοίκων τις οποίες έχουμε συγκεντρώσει ως σύλλογος και είχαν άλλωστε κατατεθεί και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή τον Οκτώβριο του 2022.

Δείτε το ΥΠΟΜΝΗΜΑ της “Αναγέννησης” προς τη νέα Δημοτική Αρχή για το “ΒΟΤΡΥΣ” και για τα αδόμητα οικέπεδα επί της Εθνικής Οδού.Λήψη
Αναφερθήκαμε σε προβληματισμούς και κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη “Σύμβαση Παραχώρησης” του “ΒΟΤΡΥΣ” από την ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) προς τον Δήμο Αθηναίων τα οποία ουδέποτε απαντήθηκαν πειστικά:

 • Το περιεχόμενο της «Σύμβασης Παραχώρησης» του «ΒΟΤΡΥΣ» από την ΚΤΥΠ Α.Ε στον Δήμο Αθηναίων είναι διαφορετικό από τον χαρακτηρισμό και την χρήση του οικοπέδου με βάση τα ΦΕΚ της απαλλοτρίωσης που μιλάνε ξεκάθαρα για χώρο σχολικής στέγης, για ανέγερση ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ και για το 9ου ΕΠΑΛ.
 • Η χρονική διάρκεια αφορά μόνο 5 έτη! Τι προβλέπεται μετά ; Ο ένας χρόνος ήδη πέρασε σχεδόν …
 • Δεν έχει ειπωθεί τίποτα στις ανακοινώσεις και στα δελτία τύπου (πέρυσι) για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο και απαιτούν οι κάτοικοι εδώ και χρόνια.
 • Το «όραμα» της «μικρής Τεχνόπολης» και κάθε έμμεση ή άμεση παραχώρηση σε ιδιώτη ή ιδιωτικοοικονομική λειτουργία έρχεται σε αντίθεση με την αξιοποίηση της έκτασης αυτής αποκλειστικά για τις ανάγκες τον κατοίκων.

Είπαμε πως η “Αναγέννηση” θα καταθέσει εκ νέου αίτημα για να συζητηθεί το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας εντός ημερήσιας διάταξης έτσι ώστε να ακουστούν οι κάτοικοι και τα αιτήματά τους!

Ζητήσαμε τέλος από την Δημοτική Αρχή, σε αυτή τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, να τοποθετηθεί και να ενημερώσει τον Σύλλογό αλλά και τους κατοίκους των Σεπολίων για το τι σκοπεύει να κάνει σχετικά με αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τη γειτονιά μας και για τους κατοίκους της!

anagennisi da votris 27 1 24 1

Ως Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας δόθηκε σε αυτή τη συνάντηση να παραθέσουμε τα αιτήματά μας και να παραδώσουμε το υπόμνημά μας αλλά ξέρουμε πως αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

Καλούμε τα μέλη του συλλόγου μας και όλους τους κατοίκους των Σεπολίων να δυναμώσουν τη συζήτηση και τη διεκδίκηση γι αυτά τα τόσο σημαντικά οικόπεδα τα οποία είτε θα αποτελέσουν την ανάσα της γειτονιάς και των ανθρώπων της αν αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες τους και με βάση τα αιτήματά τους είτε θα μπούνε στις συμπληγάδες της λογικής του κόστους/ώφελους και θα επιχειρηθεί να αποτελέσουν “ανάσα” για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!