sepolia logo

Με ανακοίνωση του Δ.Σ. του, ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Α ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής για τα εργατικά «ατυχήματα» στο εργοτάξιο υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργατοτεχνίτες και την Εργοταξιακή Επιτροπή τους και ζητάει τόσο την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων όσο και την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν και αφορούν τους κατοίκους της γειτονιάς.

Αολουθεί η ανακοίνωση του συλλόγου:

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται ατυχήματα και δυστυχήματα σε χώρους εργασίας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και δυστυχώς κάποιες φορές τον θάνατο ανθρώπων που πάνε για το μεροκάματ και δεν γυρνάνε σπίτι τους. Διαβάζουμε συνεχώς τέτοια άσχημα νέα ενώ μαθαίνουμε και από τον περίγυρό μας.

Δύο τέτοια «ατυχήματα» συνέβησαν πρόσφατα και στο εργοτάξιο της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στα Σεπόλια, στα έργα υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών και θεωρούμε ότι ως κάτοικοι της περιοχής πρέπει να μας απασχολήσουν ιδιαίτερα.

Όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας αναφέρουν, υπήρξαν δύο τραυματισμοί σε αυτά τα ξεχωριστά περιστατικά με τον έναν να είναι ιδιαίτερα σοβαρός. Ο εργαζόμενος την Τρίτη 21 Ιούνη χτυπήθηκε από ρεύμα ηλεκτροφόρων καλωδίων του τρένου στο εργοτάξιο και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο με εγκαύματα στο 60% του σώματός του. Έχει γίνει χειρουργική επέμβαση ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» εύχεται ολόψυχα περαστικά στους ανθρώπους αυτούς και πιστεύει πως πρέπει να καταγγελθούν από όλους μας αυτά τα περιστατικά και να αναδειχθούν-αντιμετωπιστούν οι αιτίες που τα δημιούργησαν.

Ας αναρωτηθούμε, οι κάτοικοι, κατά πόσο αυτά τα περιστατικά μπορούν να θεωρηθούν «ατυχήματα»,

όταν υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας ότι ο χώρος είναι «ξέφραγο αμπέλι», με εργαζομένους delivery ή ακόμα και περαστικούς να περιφέρονται μέσα, χωρίς κανέναν έλεγχο…;

όταν εκκρεμούν ακόμα και ζητήματα ασφαλείας σοβαρότατα που έχουν να κάνουν και με την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και με την ασφάλεια των περιοίκων. Για παράδειγμα, το χειμώνα ήταν επικίνδυνη η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων λάσπης και νερών (το εργοτάξιο ήταν βούρκος) και παράλληλα κινούνταν ογκώδη, βαριά και ψηλά μηχανήματα έργου…!!!

όταν γενικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργοτάξιο και την κατά το δυνατότερο μείωση της όχλησης των κατοίκων έχουν τεθεί αλλά δεν επιλύονται με ευθύνη τόσο της αναδόχου εταιρείας όσο και των αρμόδιων κρατικών φορέων και της δημοτικής αρχής.

Διαχρονικά, αποδεικνύεται, πως οι «εκπτώσεις» στα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας γίνονται γιατί θεωρούνται «κόστος», γιατί αυξάνεται η εντατικοποίηση των εργασιών και μαζί της αυξάνονται και τα «ρίσκα»! Αυτή είναι η διαφορά ενός εργατικού ατυχήματος από ένα εργοδοτικό έγκλημα. Τελικά, για να διαφυλαχθούν τα κέρδη των εταιρειών μπαίνει στο περιθώριο η σωματική ακεραιότητα και η υγεία των εργατών.

Ως κάτοικοι των Σεπολίων και ως Σύλλογος, αγωνιστήκαμε για την πραγματοποίηση αυτού του έργου και θέλουμε περισσότερο από όλους να πραγματοποιηθεί γρήγορα και σωστά και με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Όμως αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο και συμμεριζόμαστε τα αιτήματά τους. Πρώτα και κύρια γιατί πολλοί από εμάς, είμαστε εργαζόμενοι που βιώνουμε τα ίδια ή και παρόμοια στις εργασίες μας αλλά επίσης γιατί είμαστε και κάτοικοι σε μια γειτονιά που γύρω από τις γραμμές του τρένου βασανίζεται και κάνει υπομονή παρά τις ανύπαρκτες προβλέψεις που υπάρχουν για την προστασία και τη λιγότερη δυνατή όχληση των κατοίκων και των καταστηματαρχών.

Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι φτιάχνουν όλα τα έργα που απαιτούμε για να γίνει η γειτονιά μας πιο ανθρώπινη! Ξέρουμε πολύ καλά σε ποιος «τα χρωστάμε»! Αυτό το έργο -όπως και κάθε έργο, μικρό και μεγάλο- φτιάχνεται χάρη στην εργασία, τον ιδρώτα και τις γνώσεις των εργαζομένων και ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ καμία λογική «αποφυγής κόστους» πάνω σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας όπως ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ καμία λογική «εκπτώσεων» στα γενικότερα ζητήματα ασφάλειας στο εργοτάξιο ή στα μέτρα μείωσης της επιβάρυνσης των κατοίκων.

Η «ανάκαμψη» και η «ανάπτυξη» που βασίζεται σε κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με άσχημες συνθήκες εργασίας και με απειλές απέναντί τους όταν οργανώνονται και αντιδρούν όχι απλά δεν είναι αυτό που έχουμε ανάγκη αλλά είναι αυτό που θα αντιπαλέψουμε όσο περνάει από το χέρι μας!

Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στο εργοτάξιο της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ»! Στηρίζουμε όλα τα αιτήματα τους απέναντι στην εργοδοσία και ζητάμε την άμεση ικανοποίησή τους! Ενημερωθήκαμε ότι πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων οι οποίοι συνέστησαν Εργοταξιακή Επιτροπή, με αιτήματα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τους απαραίτητους ελέγχους, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς και άλλα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την ανάδοχο εταιρεία, την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και τη δημοτική αρχή να παρθούν ΑΜΕΣΑ και ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα που παράλληλα με την γρήγορη και ασφαλή υλοποίηση των εργασιών θα εξασφαλίζουν την προστασία των κατοίκων κατά μήκος του έργου και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση της οικογενειακής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της γειτονιάς (πρόσβασεις, μετακινήσεις, φωτισμός, φύλαξη/αστυνόμευση, οικονομικές απαλλαγές και στήριξη των επαγγελματιών, σκόνη, θόρυβος, λάσπες, όμβρια ύδατα κ.α).
Ιούλιος 2022