sepolia logo

Πάνω από το μισό πάρκο ΑΤΛΑΣ θα καταλάβουν τα μηχανήματα που πρόκειται να φέρει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ στον χώρο που προβλέπεται να εγκατασταθεί το δεύτερο εργοτάξιό της, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής τετραπλού διαδρόμου σιδηροδρομικών γραμμών και υπογειοποίησής τους, στην περιοχή των Σεπολίων.

atlas dixotomimeno3

Ήδη ο χώρος αυτός έχει διαχωριστεί με λαμαρίνα περίφραξης και έχει καθαριστεί από θάμνους και βλάστηση.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν την έναρξη των εργασιών, γνωρίζοντας ότι θα υποστούν την σχετική ταλαιπωρία όσο διαρκέσουν τα έργα, αλλά πιστεύουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους.

Κανείς βεβαίως δεν θα ανεχτεί να καταστραφεί το παρκάκι ή να κοπεί έστω και ένα δέντρο από αυτά που δεκαετίες βρίσκονται εκεί, λόγω της υπογειοποίησης.

atlas dentra vlastisi

Το πάρκο ΑΤΛΑΣ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, πρέπει να παραδοθεί σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που ήταν, πάλι στον δήμο Αθηναίων.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε τμήματα από ένα άρθρο της Καθημερινής, που είχε γραφεί στις αρχές Απριλίου, σχετικά με τις εργασίες υπογειοποίησης.

«Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι απαραίτητες μελέτες εφαρμογής, οι οποίες, μόλις ολοκληρωθούν, θα οδηγήσουν στην έναρξη του δύσκολου έργου της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής. Ο έως τώρα προγραμματισμός θέλει τις εν λόγω εργασίες να ξεκινούν εντός του θέρους ή το αργότερο το φθινόπωρο. Ο ανάδοχος θα προχωρήσει στη στένωση των σιδηροδρομικών γραμμών, που συνεπάγεται και σχετική ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό, καθώς τα διερχόμενα τρένα θα κινούνται με περιορισμένες ταχύτητες από το σημείο, για διάστημα περίπου δύο ετών.

atlas dixotomimeno1

Στην πλήρη ανάπτυξη του εργοταξίου εκτιμάται ότι θα εργάζονται περισσότερα από 300 άτομα. Γνώμονας για τον τρόπο εξέλιξης των εργασιών είναι να μη διακοπεί καθόλου η κυκλοφορία του τρένου στην περιοχή. Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος διάνοιξης των σηράγγων.

Οταν ξεκινήσουν οι εκσκαφές στο πρώτο όρυγμα, στον δυτικό διάδρομο, θα σταματήσει η λειτουργία της μιας γραμμής και η εκτέλεση του συνόλου των δρομολογίων (υπεραστικά και προαστιακά) θα πραγματοποιείται από την άλλη γραμμή, που θα παραμείνει ενεργή. Κατά συνέπεια οι επιβάτες θα υποστούν ταλαιπωρία, ωστόσο το μικρό μήκος των έργων (3 χλμ.) και η αραιή συχνότητα των δρομολογίων θα περιορίσουν το μέγεθός της.

Μέθοδος

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για την υπογειοποίηση είναι το cover & cut. Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευαστεί η πλάκα οροφής και η κατασκευή θα συνεχίσει υπόγεια, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση. Η διάρκεια κατασκευής του πρώτου διαδρόμου θα περιλαμβάνει δύο γραμμές και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια και διαθέσιμη θα είναι η μία γραμμή. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και της εγκατάστασης των Η/Μ συστημάτων (σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση, ETCS) θα παραδοθεί στον ΟΣΕ, προκειμένου να αποκατασταθεί η κίνηση και στις δύο γραμμές. Συνολικά, τμήμα 2,36 χλμ. τετραπλής γραμμής θα γίνει ανισόπεδο, εκ των οποίων 1.910 μέτρα υπόγειο. Το τμήμα βόρεια του σταθμού της Αθήνας γίνεται πλήρως ανισόπεδο και με τέσσερις γραμμές μέχρι το ΣΚΑ προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες».