sepolia logo

Η αλήθεια είναι ότι δεν τα έχουμε  αξιοποιήσει τουριστικά όσο πρέπει, γείτονες, τα Σεπόλια μας. Γιατί τρέχουμε σε άλλα μέρη της Ελλάδας και ενισχύουμε άλλες περιοχές, όταν μπορούμε να περάσουμε τόσο καλά στις διακοπές μας στη γειτονιά μας;

Αφορμή γι αυτό το άρθρο έδωσε η φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ομάδα Σεπόλια City στο facebook, που δείχνει τους πρώτους παραθεριστές που έστησαν ήδη την σκηνή τους κάτω από την πυκνή σκιά του camping ΣΕΠΟΛΙΑ-ΑΤΛΑΣ.

Το camping ΣΕΠΟΛΙΑ-ΑΤΛΑΣ βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία, με πυκνά δέντρα και πολύ πράσινο. Εκτός από τον χώρο για σκηνές, διαθέτει χώρο για μπάσκετ, βόλλει, ποδόσφαιρο, περίπατο, τρέξιμο. Σύντομα μάλιστα θα έχει και παιδική χαρά, αλλά και κλειστό γυμναστήριο! Αυτό το «σύντομα» προσδιορίζεται μάλλον στην επόμενη θητεία του σημερινού δημάρχου για να έχει εξασφαλισμένες τις ψήφους όσων θέλουν να φτιαχτεί το γυμναστήριο.

Επίσης το camping διαθέτει και WC (ελεύθερα, όπου εσείς νομίζετε) και μπάνια, ακριβώς δίπλα στον παρκοδιάδρομο του πρώην πάρκου ΑΤΛΑΣ, όπου υπάρχει νερό κατευθείαν από την κοντινή πηγή.

Πολύ κοντά στον χώρο κατασκήνωσης υπάρχει σούπερ μάρκετ, καφετέρια και περίπτερο.

Επίσης, γίνονται προσπάθειες, έτσι ώστε η δημοτική αρχή να ρίχνει συνέχεια νερό στην Σιώκου και εφ' όσον η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει φτιάξει ακόμα το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων εκεί, θα είναι συνέχεια γεμάτη η λίμνη της Σιώκου με καθαρό νερό. Η περίφημη παραλία της Σιώκου, η οποία μέχρι τώρα δημιουργείται μόνο μετά από βροχή, θα είναι μόνιμη και θα αποτελεί μια διαρκή απόλαυση για τους παραθεριστές.

paralia siwkou

Ακόμα, η ίδια σκέψη υπάρχει και για τον Νέο Κηφισό. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Νέος Κηφισός είναι το ποτάμι που δημιουργήθηκε τελευταία από τα έργα υπογειοποίησης μεταξύ Σιώκου και Δαμβέργη. Η φιλοδοξία των υπευθύνων, είναι να καθυστερήσει τόσο πολύ το έργο της υπογειοποίησης, ώστε η κατάσταση με το ποτάμι να παγιοποιηθεί. Αλλωστε είναι πολύ καλύτερο και οικολογικά πιό συμφέρον να έχεις ένα ποτάμι στην γειτονιά σου από το έχεις υπογειοποιημένες σιδηροδρομικές γραμμές.

neos kifisosΟ Νέος Κηφισός

Βέβαια η περιοχή γενικότερα έχει πολλά ποτάμια, όπως αυτό της Ρόδου που έχει νερό χειμώνα - καλοκαίρι, εκείνο της Κρέοντος με ροή μόνο τον χειμώνα και πολλά άλλα.

Επίσης, γύρω από το camping  υπάρχουν πολλοί χώροι διασκέδασης. Όπως το τούνελ του τρόμου, το οποίο το παίζουν ήδη αρκετό καιρό οι κάτοικοι της περιοχής και μπορεί να διαδοθεί και σε άλλες γειτονιές που δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμα.

apolito skotadi parko atlas 2Το απόλυτο σκοτάδι στο τούνελ του τρόμου - Φυσικά δεν μπορείτε να δείτε τίποτα στην φωτογραφία

Συγκεκριμένα, υπάρχει ένας διάδρομος, ανάμεσα σε δέντρα και πυκνή βλάστηση, τον οποίο επίτηδες ο Δήμος αφήνει στο σκοτάδι, χωρίς καθόλου φωτισμό δηλαδή. Είναι ο διάδρομος που οδηγεί στην βρύση που λέγαμε παραπάνω, ο παρκοδιάδρομος του πρώην πάρκου ΑΤΛΑΣ. Πως παίζεται το παιχνίδι; ξεκινάς από την μεριά της Καλαμά, νύχτα, να περάσεις τον διάδρομο, που είναι σκοτεινός, απαγορεύεται να έχεις μαζί σου φακό. Από τους θάμνους και τα δέντρα πετάγονται διάφοροι, οι οποίοι προσπαθούν να σε τρομάξουν. Όποιος καταφέρει να βγει Δαμβέργη χωρίς να έχει βρέξει το βρακί του είναι νικητής. Θα το διασκεδάσετε με την καρδιά σας!

Επίσης υπάρχει ο λαβύρινθος του ΒΟΤΡΥΣ, του παλιού ερειπωμένου εργοστασίου. Εκεί το παιχνίδι, αν και εξ ίσου διασκεδαστικό, είναι πιό απλό. Πρέπει να βρείς στις εξωτερικές λαμαρίνες, την είσοδο για να μπεις στο κτίριο και μετά μια άλλη τρύπα για έξοδο, αφού περάσεις από τους διάφορους χώρους του εργοστασίου πρώτα. Εδώ μετράει ο χρόνος. Ποιός θα βγεί πιο γρήγορα δηλαδή. Όσους βλέπετε να μένουν τώρα εκεί μέσα, ήταν παλιοί παίκτες, που δεν μπόρεσαν ποτέ να βρούν την έξοδο.

Επίσης, μπορεί ο επισκέπτης να παίξει το παιχνίδι Μαμά με καρότσι μωρού. Το μωρό πρέπει να είναι αληθινό και όταν ξεκινάει το παιχνίδι πρέπει να κοιμάται. Η μαμά έχει στόχο να οδηγήσει το καρότσι από το πάρκο ΑΤΛΑΣ μέχρι τον Άγιο Μελέτη, μέσω πεζοδρομίων, χωρίς να ξυπνήσει το μωρό. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει νικήτρια σε αυτό το παιχνίδι, εκτός από μία που είχε δώσει λάβδανο στο μωρό της και ακυρώθηκε η συμμετοχή της. Το ίδιο παιχνίδι μπορείτε να το παίξετε και με καροτσάκια ΑΜΕΑ, αν και πολυέξοδο γιατί στοιχίζει αρκετά ο εξοπλισμός.

pezodromio dyr manΈνα από τα πολλά δύσκολα σημεία στο παιχνίδι «Μαμά με καρότσι μωρού»

Για τον Βοτανικό κήπο του ΒΟΤΡΥΣ τι να πούμε; εξαιρετικός, ήδη έχει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Αξίζει ένα μισάωρο περιπάτου εκεί.

Στα Σεπόλια γενικότερα υπάρχουν και άλλα μέρη που μπορείτε να μείνετε αν σας αρέσει η φυσική ζωή και ο ύπνος κάτω από τα άστρα. Όπως το πάρκο της Αταλάντης, αν και αυτό δεν συνιστάται για οικογενειακού τύπου τουρισμό. Συνήθως εκεί υπάρχουν γυμνιστές και κάτι παλιοί απόγονοι των χίππυς της δεακετίας του 60. Καλά παιδιά, θα περάσετε εξαιρετικά αν είστε μόνος και σας αρέσουν οι περιπέτειες.

parko atalantisΖήστε την περιπέτεια στο πάρκο Αταλάντης

Ακόμα υπάρχει και ο χώρος πίσω από τα σχολεία στον παράδρομο του Κηφισού που μπορείτε να στήσετε την σκηνή σας, γι όσους προτιμούν πιο απομονωμένο και ήσυχο περιβάλλον.

paradromos kifisoyΓια πιο ήσυχες διακοπές, στον παράδρομο της Κηφισού

Τέλος, τι γίνεται αν βρέξει; Κι αυτό έχει προβλεφθεί. Κάτω από την γέφυρα Ροσινιόλ υπάρχει τεράστιος χώρος να μεταφερθείτε για διαμονή, αν σας τα χαλάσει ο καιρός.

camping gefyra rosiniolΑν σας πιάσει ξαφνική μπόρα υπάρχει και στεγασμένος χώρος

Επίσης, υπάρχουν τεχνολογικά επιτεύγματα στην περιοχή, τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε. Όπως είναι η πρώην μάντρα της Καλαμά, η οποία γκρεμίστηκε και στην θέση της έγινε ένα καταπληκτικό πεζοδρόμιο, το οποίο πλέον ονομάζεται πεζοδρόμιο Θεολογάκη. Εκεί υπάρχει μονίμως ένας υπάλληλος του Δήμου, ο οποίος εξηγεί πως ακριβώς έγινε αυτό το μεγαλεπήβολο έργο και την διαδοχή των υποέργων. Δηλαδή, πως αποφασίστηκε να εξαφανιστεί κάθε ίχνος χώματος και να αντικατασταθεί από μπετόν, πως φτιάχτηκαν οι σκάλες σε λάθος θέση και μετά αποφασίστηκε να φτιαχτεί και ράμπα σε λάθος θέση, η οποία μάλιστα παίρνει μια εξαιρετική στροφή για να σε οδηγήσει πάλι στο ίδιο μέρος που ξεκίνησες, πως μπήκαν κάγκελα που δεν είχαν προβλεφθεί και μετά και κάγκελα σε όλο το έργο, έτσι ώστε αυτό σήμερα να έχει πάρει αυτήν την κουλτουριάρικη μορφή πρωτοπόρας αρχιτεκτονικής.
Για να πούμε και κάποιο αρνητικό βέβαια για το camping, αυτό είναι η καθαριότητα. Υπάρχει ένα θέμα εδώ, γιατί οι υπηρεσίες του Δήμου λένε ότι ανήκει στον ΟΠΑΝΔΑ και δεν το καθαρίζουν, ο ΟΠΑΝΔΑ δεν έχει υπηρεσίες καθαρισμού, αλλά ο ίδιος ο ΟΠΑΝΔΑ ανήκει στον Δήμο και τελικά καθαρίζει ο Δήμος αλλά σαν να κάνει χάρη στους κατασκηνωτές, όποτε το θυμάται. Αλλά αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί μπορούν να το καθαρίζουν και οι ίδιοι οι κατασκηνωτές, ώστε να έχουν και αυτοί μια δραστηριότητα, κάτι σαν τον αγροτοτουρισμό δηλαδή.

'Ενα από τα προτερήματα της περιοχής είναι ότι περπατώντας γύρω από το camping μπορείτε να συναντήσετε σημαντικά πρόσωπα, όπως είναι ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο Δήμαρχος έχει επισκεφθεί ήδη τρείς φορές την περιοχή, ακριβώς για να υποδηλώσει την αξία της και το ενδιαφέρον του γι αυτήν. Την τελευταία μάλιστα φορά τον συνέλαβαν οι κάτοικοι να περπατά σκεπτικός μπροστά στα ερείπια του ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ και του ΒΟΤΡΥΣ. Όπως τους δικαιολογήθηκε, έψαχνε να βρεί οικόπεδο για πάρκο τσέπης (pocket park). Όλα μόνο του αυτό το παιδί. Μάλιστα εκεί του ήρθε η ιδέα να χωρίσει το ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ σε δέκα πάρκα τσέπης, έτσι ώστε να καλύψει κάπως την απόσταση από τα 90 μέχρι τέλος του 2021, που είχε υποσχεθεί κάποιος αντιδήμαρχος. Κι άλλα 20 θα μπορούσε να φτιάξει στο ΒΟΤΡΥΣ, ορίστε μάνι-μάνι 30 pocket parks. Επίσης, αργότερα είχε μια ακόμα καλύτερη ιδέα, να χωρίσει κάθε Πάρκο τσέπης στα δύο και να τα ονομάσει πάρκα κολότσεπης (ass pocket parks). Αλλά, αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο ζήτημα που θα μας απασχολήσει αργότερα και δεν αφορά τους παραθεριστές των Σεπολίων.

bakoyannis sepolia caxnei pocket parks 1Ο Δήμαρχος ένα Σαββατιάτικο πρωινό του Φεβρουαρίου ρωτάει του κατοίκους αν είδαν κάποιο χώρο για πάρκο τσέπης στην γειτονιά τους

Επίσης, αν πάει κάποιος στην πλατεία του Αγίου Μελετίου, πρωινή ώρα Κυριακής, μπορεί να είναι πολύ τυχερός και να πέσει επάνω σε κάποιο happening, όπως αυτό τη Κυριακάτικης εξόρμησης καθαρισμού του Δήμου. Βέβαια τέτοιο happening έχει γίνει μόνο μια φορά στα Σεπόλια μέχρι τώρα, κάπου το Φθινόπωρο του 20, αλλά αν ο επισκέπτης είναι πολύ τυχερός και συμπέσει με το επόμενο που θα γίνει, μπορεί να φωτογραφηθεί μαζί με τα συνεργεία καθαρισμού και θα έχει εξασφαλισμένα τα πέντε λεπτά πανελλήνιας προβολής που αναλογούν σε κάθε πολίτη, διότι ως γνωστόν σε αυτές τις εξορμήσεις, οι εργαζόμενοι φορούν τα καλά τους ρούχα και περισσότερο φωτογραφίζονται και δίνουν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, παρά καθαρίζουν.

Μετά από όλα αυτά γείτονες, ελπίζουμε να σας πείσαμε να περάσετε τις διακοπές σας το ερχόμενο καλοκαίρι στο τόπο που ζείτε, ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και μειώνοντας και το κόστος διακοπών. Και μην ξεχνάτε, για να περάσετε καλά, δεν έχει τόση σημασία το μέρος που βρίσκεστε, όσο η καλή παρέα.