Στην τελευταία συγκέντρωση στις 19 Ιουνίου ομάδας κατοίκων στις γραμμές του τρένου στην Αγίου Μελετίου, έγινε ενημέρωση απο μέλη της επιτροπής για τρέχοντα θέματα της υπογειοποίησης και της ασφάλειας των διαβάσεων.
Σε αυτά τα πλαίσια επιδείχθηκε κι ένας χάρτης, τον οποίον παρέδωσε η ΕΡΓΟΣΕ στην επιτροπή, στον οποίον ήταν ενδεικτικά σημειωμένα ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία της μελλοντικής υπογειοποίησης των γραμμών.
Κατ' αρχήν από την ΕΡΓΟΣΕ ξεκαθαρίστηκε, προς την επιτροπή κατοίκων που την επισκέφτηκε, ότι το έργο της υπογειοποίησης θα γίνει με βαθμιαία βύθιση της γραμμής (και βαθμιαία άνοδό της αντίστοιχα) σε ορύγματα που θα σκαφτούν. Τα ορύγματα αυτά θα καλυφθούν στην συνέχεια κατά το μήκος των γραμμών που προβλέπεται να είναι υπόγειες.
Αυτή η βύθιση θα ξεκινήσει από την Βοσπόρου περίπου και θα ολοκληρωθεί (το τρένο θα κινείται πάλι στην επιφάνεια) στην Κουρτίδου, λίγο πριν τις Τρεις Γέφυρες.
Στον χάρτη επίσης φαίνονταν σημειωμένες οι νέες διαβάσεις οχημάτων και πεζών, οι οποίες αν τελικά γίνουν έτσι, αλλάζουν σε κάποιο βαθμό τον χάρτη της περιοχής.
Από την ΕΡΓΟΣΕ επίσης υπήρξε ενημέρωση προς την επιτροπή ότι τα έργα της υπογειοποίησης θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018, σε αντίθεση με αυτά που που είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Πετράκης ότι πιθανώς να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2017.
Να θυμίσουμε επίσης ότι από τον ΟΣΕ είχε δηλωθεί ότι η δημοπράτηση του έργου θα γίνονταν τον Ιούνιο (που ήδη τελειώνει) ενώ τώρα λέγεται προφορικά ότι θα γίνει τον Ιούλιο του 2017.
Χρειάζεται να τονιστεί ότι στην επιτροπή κατοίκων δεν δόθηκε καμία μελέτη του έργου, αλλά και κανείς δεν γνωρίζει σε ποιά φάση βρίσκεται αυτή. Επίσης δεν είναι γνωστό αν υπάρχει επικαιροποιημένη εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι το έργο βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα», πιθανόν μόνο στα λόγια.
Αυτό κάνει ακόμα πιό επιτακτική την συμμετοχή όλων και περισσότερων Σεπολιωτών στις διεκδικήσεις για την γρήγορη και αποτελεσματική πραγματοποίηση του έργου, προς όφελος όλης της περιοχής.
Είναι σημαντική η συμμετοχή όλων μας ακόμα και για τις βελτιώσεις της ασφάλειας των υπαρχουσών διαβάσεων, μέχρι να γίνει η υπογειοποίηση, για τις οποίες η προθεσμία που είχε ζητήσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Πετράκης, εκπνέει στις 7 Ιουλίου.