sepolia logo

Με απόφαση του εισαγγελέα των φυλακών, απαγορεύτηκε στην 12χρονη, θύμα βιασμών και μαστροπείας από την γνωστή ως υπόθεση Κολωνού, να βλέπει την μητέρα της που βρίσκεται στην φυλακή, προφυλακισμένη για την ίδια υπόθεση.

Η υπόθεση αυτή εξελίσσεται πλέον μακριά από την δημασιότητα, έχοντας αφήσει σε πολλούς αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με το εύρος της και το βάθος της.

Το γεγονός της απαγόρευσης επίσκεψης της ανήλικης στις φυλακές για να δει την μητέρα της, έγινε γνωστό από την θεία του κοριτσιού, που μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Αλήθειες με την Ζήνα».

«Είμαστε σε άθλια κατάσταση. Νιώθω ότι το παιδί το πολεμούν καθημερινά. Δεν μπορώ να την αφήσω λεπτό μόνη της, γιατί φοβάμαι μην πάθει κάτι. Ξαφνικά ο εισαγγελέας φυλακών της απαγορεύει να δει τη μητέρα της. Για ποιον λόγο; Όρισαν ειδικό για να την εξετάσει και η συμβουλή του είναι να βλέπει τη μητέρα της. Δεν ξέρω πόση αντοχή μου έχει μείνει να διαχειριστώ όλα αυτά που ζω καθημερινά.

Αμφισβητούν την εισήγησή μου που λέω πόσο πολύ θέλει το παιδί να δει τη μάνα του και τη ζητά. Λες και ξέρουν καλύτερα από όλους εμάς που το έχουμε και βλέπουμε πόσο υποφέρει μακριά της. Αμφισβητούν την ίδια τη φωνή της 12χρονης που φωνάζει με όλη της την ψυχή πόσο θέλει να είναι μαζί με τη μητέρα της και πως δεν έχει καμία σχέση με όσα την κατηγορούν» είπε η θεία της 12χρονης στην εκπομπή.

{youtube}egsqAqT-sVg{/youtube}

«Πραγματικά δεν μπορώ να αποτυπώσω με λόγια την πραγματική εικόνα της φρίκης που περνάω. Δεν ξέρω τι θα κάνω αν πάθει κάτι το παιδί. Το έχουν λυγίσει. Αντί να σταθεί η Πολιτεία δίπλα του, συμπεριφέρονται σαν να φταίει εκείνο. Το παιδί μου ανέφερε κλαίγοντας: “Θεία δεν αντέχω άλλο να ζω”. Φοβάμαι μήπως κάνει κακό στον εαυτό της. Αλίμονο, αν συμβεί κάτι τέτοιο. Θα είναι όλοι υπόλογοι. Βλέπω ότι όσο περνούν οι μέρες, μένουμε τελείως στο άδικο και στο ανεξήγητο και δυστυχώς είμαστε μόνοι μας. Η 12χρονη είναι μόνη της» πρόσθεσε η θεία.

Η δικηγόρος κ. Ασπασία Ταραχοπούλου ανέφερε ότι ζήτησε ακρόαση από τον εισαγγελέα φυλακών και πως μέχρι στιγμής τους έχει δοθεί μόνο προφορική αιτιολογία για την απαγόρευση του να βλέπει τόσο η 12χρονη, όσο και ο αδερφός της την μητέρα τους. Η αιτιολογία ήταν ότι έχει αφαιρεθεί η γονική μέριμνα από την μητέρα και ότι πρόκειται για θύτη- θύμα.

Ωστόσο όπως επισήμανε η κ.Ταραχοπούλου η μητέρα του κοριτσιού έχει προφυλακιστεί, δεν έχει καταδικαστεί για την υπόθεση, ενώ παράλληλα ο σωφρονιστικός κώδικας δεν προβλέπει κάποια τέτοια απαγόρευση αφού αυτό που κρίνει είναι ο βαθμός συγγένειας.

Επίσης, τη φυσική συνάντησή τους την επιζητούν και η 12χρονη και η μητέρα της, αλλά ακόμη και η παιδοψυχολόγος που έχει ορίσει το κράτος συνιστά το παιδί να βλέπει τη μητέρα του, καθώς αυτό βοηθά τη ψυχο-συναισθηματική του κατάσταση.

«Χωρίς κανένα νομικό έρεισμα και αντίθετα με τα όσα προβλέπει και ο σωφρονιστικός κώδικας απαγορεύτηκε στο παιδί και στον αδερφό της - που βρίσκονται μαζί με την θεία - να επισκέπτονται την μητέρα τους. Ζητήσαμε ακρόαση από τον εισαγγελέα των φυλακών, του υποβάλλουμε την γνωμάτευση της παιδοψυχιάτρου που παρακολουθεί το παιδί από το δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο έχει οριστεί από το κράτος» είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή η κ. Ταραχοπούλου προσθέτοντας ακόμα:

«Η σύσταση της παιδοψυχιάτρου είναι να βλέπει το παιδί την μητέρα του και ότι αυτή η απουσία της επαφής κάτι που έχει ζητήσει και το παιδί και η μάνα, δημιουργεί προβλήματα στο κορίτσι και επιδεινώνει την κατάστασή της. Το παιδί είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση θεωρεί ότι τιμωρείται το ίδιο, θεωρεί πάρα πολύ άσχημη την απαγόρευση της επαφής με την μητέρα».