sepolia logo

Αναδημοσιεύουμε άρθρο από τον ιστότοπο του εκπολιτιστικού εξωραϊστικού συλλόγου Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», στο οποίο αναφέρεται στην ανάγκη ανέγερσης νέου νηπιαγωγείου στον χώρο του «ΒΟΤΡΥΣ» αλλά και ανάπλασης όλης της περιοχής.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική, η πιο ώριμη και η πιο κρίσιμη για το μέλλον των παιδιών μας ανάγκη της γειτονιάς και πρέπει να γίνει -ΤΩΡΑ και ΑΜΕΣΑ- αντικείμενο διεκδίκησης και αγώνα από κατοίκους και από γονείς, από Συλλόγους Γονέων αλλά και κάθε φορέα!

Αυτή την ανάγκη, ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”, την διατυπώνει με σαφήνεια και συνέπεια εδώ και χρόνια. Το ίδιο κάνουν και άλλοι φορείς της γειτονιάς και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ποιους δε θα ακούσετε να το λένε βέβαια;
Όλους αυτούς -οι ίδιοι ή άλλοι που θα βρεθούν μελλοντικά- που αν σε κάποια χρόνια ανεγερθεί το νηπιαγωγείο από αυτή ή άλλη Δημοτική Αρχή χάρη στον αγώνα των γονέων και των κατοίκων θα φτιάχνουν βιντεάκια και θα αυτοσυγχαίρονται -τότε- ενώ τώρα δε λένε κουβέντα ή βάζουν εμπόδια…

Η κατάσταση έχει ως εξής και πρέπει να την γνωρίζουν όλοι και όλες στη γειτονιά:

1ον.
Τα παιδιά των Σεπολίων, οι γονείς τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ένα σύγχρονο κτίριο Νηπιαγωγείου με όλες τις προδιαγραφές για την Δίχρονη Προσχολική Αγωγή!

Και δεν το έχουν … Και τα χρόνια περνάνε … Και τα μικρά παιδιά των Σεπολίων πάνε σε ένα ακαταλληλο κτίριο του 1977 που δεν πληροί καμία προδιαγραφή για νήπια !

Τρία νηπιαγωγεία (32ο, 89ο & 104ο) είναι στριμωγμένα εδώ και χρόνια στο 62ο Δημοτικό Σχολείο (Λέλας Καραγιάννη) με πάνω από 100 μικρά παιδιά της γειτονιάς, τους γονείς τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό να αντιμετωπίζουν:

 • Ακατάλληλες αίθουσες με ένα τμήμα δόθε και άλλο τμήμα κείθε.
 • Ακατάλληλο και επικίνδυνο για την ασφάλειά τους προαύλιο με τσιμέντα και σκουριασμένα σίδερα 30 και βάλε χρόνων.
 • Προβληματικές τουαλέτες μακριά από τις αίθουσες.
 • Έλλειψη αιθουσών και χώρων υποδοχής, ύπνου, παιχνιδιού, προετοιμασίας και συντήρησης γεύματος.
 • Υποχρεωτική Συγκατοίκηση με το Δημοτικό Σχολείο και έλλειψη χώρων από αυτό.
Η κατάσταση πάνω από τα κεφάλια των νηπίων στις τουαλέτες τους!
Η κατάσταση πάνω από τα κεφάλια των νηπίων στις τουαλέτες τους!
Δολοφονικές κακοτεχνίες είναι στο προαύλιο του νηπιαγωγείου εδώ και χρόνια χωρίς να διορθώνονται!
Τσιμέντα και σιδεριές! Κίνδυνοι παντού στο προαύλιο των νηπίων!
Δολοφονικές κακοτεχνίες είναι στο προαύλιο του νηπιαγωγείου εδώ και χρόνια και δεν διορθώνονται!
Τσιμέντα 40 και βάλε ετών και πλέγματα που εξέχουν. Εκεί παίζουν τα μικρά νήπια!
Πλέγματα που εξέχουν εκεί που παίζουν και τρέχουν μικρά νήπια!
Πλέγματα που εξέχουν εκεί που παίζουν και τρέχουν τα μικρά νήπια!
Μεταλλικό ντουλάπι με μετασχηματιστή … ??? μέσα σε προαύλιο νηπιαγωγείου!
Η μία πλευρά της πόρτας αποκαταστάθηκε στην πρώτη 4ετία της Δημοτικής Αρχής. Την επόμενη θητεία θα αποκαταστήσουν και την άλλη πλευρά μάλλον …

2ον.
Τα παιδιά των Σεπολίων, οι γονείς τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ αν είχε φτιαχτεί εδώ και χρόνια, όπως προβλέπεται στο οικόπεδο “ΒΟΤΡΥΣ” το οποίο είναι χαρακτηρισμένος ΧΩΡΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ απαλλοτριωμένο με δικά μας χρήματα γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό!

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από σχετικά ΦΕΚ :

Όμως καμία κυβέρνηση -ούτε η τωρινή- δεν μερίμνησε εδώ και 20 χρόνια!
Καμία δημοτική αρχή -ούτε η τωρινή- δεν μερίμνησε εδώ και 20 χρόνια!

ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ δεν είχαν στην προτεραιότητά τους κάτι τέτοιο ακριβώς γιατί θεωρούσαν πάντα και θεωρούν ακόμη και τώρα αχρείαστο κόστος το να πηγαίνουν τα νήπια της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε σύγχρονα, ασφαλή και υψηλών προδιαγραφών νηπιαγωγεία.

Κυβερνήσεις και Δημοτικές Αρχές έχουν στην προτεραιότητά τους να μπουκώνουν με εκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους και να τρέχουν έργα βιτρίνας ή πανάκριβες επενδύσεις που έχουν ανταποδοτικότητα δηλαδή νέα κέρδη από την χρήση τους ή την ιδιωτικοποίηση τους.

3ον.
Η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη δεν έφτιαξε κανένα νέο νηπιαγωγείο στην Αθήνα! Υλοποίησε τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή διατηρώντας και επεκτείνοντας τις συγκατοικήσεις με άλλες βαθμίδες ή στήνοντας κατασκευές προκατ ελαφριού τύπου που τις βάφτισε νηπιαγωγεία! Βάδισε τον ίδιο δρόμο που βάδισαν και οι προηγούμενοι!

Στη Λιοσίων … Στον Λόφο Κολωνού… Στα Σεπόλια… Τα παιδιά μας, η παιδεία τους, η ζωή τους, η αξιοπρέπεια των οικογενειών, τα πολύ σημαντικά παιδαγωγικά και ψυχοσωματικά κριτήρια γι αυτήν την τρυφερή ηλικία δεν ήταν στην προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής και αυτός είναι ο λόγος που ΞΕΠΕΤΑΞΕ το ζήτημα της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με φτιασιδώματα και πατέντες, με λύσεις που δε αντέχουν στο χρόνο, με λύσεις δήθεν “προσωρινές” που κρατάνε χρόνια!

Είχε να δώσει 260 εκατομμύρια ευρώ στη “Διπλή Ανάπλαση” και να παραδώσει για 100 χρόνια σε μία Ανώνυμη Εταιρεία τα τσιμέντα που θα φτιάξει εκεί …
Είχε να δώσει 13 εκατομμύρια ευρώ στον “Μεγάλο Περίγελο” της Πανεπιστημίου …
Είχε να δώσει 38 εκατομμύρια ευρώ στη UNISON για την πανάκριβη και κακής ποιότητας εργολαβία πρασίνου …
Είχε να δώσει 58 εκατομμύρια ευρώ στον “Μυτιληναίο” για την ληστρική εργολαβία ηλεκτροφοτισμού …

Η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη είχε σχέδιο!
Είχε προτεραιότητες!
Αλλά αυτές δεν ήταν τα παιδιά μας και τα νηπιαγωγεία τους!

4ον.
Η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη υπέγραψε με την ΚΤΥΠ (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων-ΟΣΚ) “Σύμβαση Παραχώρησης” του “ΒΟΤΡΥΣ” στην οποία δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ για ανέγερση νηπιαγωγείου και ο Δήμαρχος με ΤΙΚ ΤΟΚ βιντεάκι του μας ανακοινώνει όλο χαρά το “οραμά” του να φτιάξει εκεί μία “μικρή Τεχνόπολη” !

Γνωρίζουν πολύ καλά την τρομερή ανάγκη της γειτονιάς να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο νηπιαγωγείο αλλά ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ !

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να συζητήσουν τις προτάσεις και τα αιτήματα των κατοίκων & της “Αναγέννησης” γιατί έχουν στα χέρια τους εδώ και ένα χρόνο 1.127 υπογραφές κατοίκων στις οποίες αναφέρεται και η ανέγερση νέου νηπιαγωγείο ΑΛΛΑ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ και τις ΑΓΝΟΗΣΑΝ !

Σε αυτό το σημείο πρέπει οπωσδήποτε να γίνει από όλους αντιληπτό πως ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου “ΒΟΤΡΥΣ” ως “χώρο σχολικής στέγης” :

 • Εξασφαλίζει την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κράτους και του δήμου να χτίσει νέο, σύγχρονων προδιαγραφών κτίριο που θα επιτρέψει να στεγαστούν εκεί τα 89ο, 32ο και 104ο νηπιαγωγεία!
 • Εμποδίζει ή περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την παραχώρηση του χώρου σε ιδιώτες, την υιοθέτηση περίεργων σεναρίων και ξένων προς τη χρήση αυτή δραστηριοτήτων.

Από τη μεχρι τώρα στάση της Δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη στο ζήτημα αυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ και ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ να χτιστεί νέο νηπιαγωγείο και ότι ο μόνος τρόπο να το κάνει αυτό είναι να ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ μέσα από τους αγώνες και τις μαζικές διεκδικήσεις των γονέων, της γειτονιάς, των συλλόγων και των φορέων!

Ανακοινώνουν μία “ανάπλαση” χωρίς αντίκρυσμα (μόνο 5 έτη διάρκεια έχει η σύμβαση) και ένα “όραμα” που δεν τους το έχει ζητήσει κανένας για να “γλυκάνουν” τους κατοίκους ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στην υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα για το παρόν και το μέλλον των μικρών παιδιών των Σεπολίων σε αυτές και τις επόμενες γενιές!

Φαίνεται πως γι αυτούς το να έχουν τα παιδιά μας ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο έχει τόσο αξία όση ένα βιντεάκι στο ΤΙΚ ΤΟΚ …

5ον.
Σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει η ανέγερση νέου κτιρίου νηπιαγωγείου στο “ΒΟΤΡΥΣ” την δημιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής ή αθλητισμού αφού τα σχολικά κτίρια δεν πρόκειται να καλύψουν τα 13,5 στρέμματα του οικοπέδου.

Το αντίθετο μάλιστα μπορεί κάλλιστα να συμβεί…

Ένας σχεδιασμός συνολικής ανάπλασης στο οικοδομικό τετράγωνο που να εξασφαλίζει ότι το οικόπεδο θα αξιοποιηθεί 100% για τις ανάγκες των κατοίκων, των οικογενειών και των παιδιών αυτής της γειτονιάς!

Δηλαδή τι ;;;

 • Ενιαίος και αδιάσπαστος ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ από τη Δυρραχίου έως την Αυλώνος που θα περιλαμβάνει τα αδόμητα οικόπεδα της Εθνικής Οδού, το «ΒΟΤΡΥΣ» και το «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ» και θα βρίσκεται σε «σύνδεση» με τον γειτονικό «ΑΤΛΑ».
 • Φωτισμός παντού, νέα πεζοδρόμια και νέοι χώροι στάθμευσης. ΠΟΛΥ ΠΡΑΣΙΝΟ, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και διαδρομές ποδηλάτου. Να πέσουν οι παλιές μάντρες και περιφράξεις! Να υπάρχουν ασφαλείς διαβάσεις στη Σιώκου λόγω του παιδικού σταθμού και στον πεζόδρομο της Δελή για σύνδεση με τον «ΑΤΛΑ» και μελλοντικά μέσω αυτού στο υπογειοποιημένο τμήμα των σιδηροδρομικών γραμμών!
 • ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα! ΟΥΤΕ άμεση, ούτε έμμεση επιχειρηματική δραστηριότητα στις πλάτες των κατοίκων.
 • Να δοθεί λύση και για το 9ο ΕΠΑΛ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους. Να απομακρυνθούν τα κοντέινερ που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια εκεί και σαπίζουν.
 • Να ολοκληρωθεί ΑΜΕΣΑ η κατασκευή τηςς Παιδικής Χαράς στο «Κοροπούλη» χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση.
 • Να υλοποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο και να κατασκευαστεί μεγάλο και ενιαίο πεζοδρόμιο στην οδό Αυλώνος από την Καλαμά έως τη Σιώκου και να μην είναι το «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ» ένα περίκλειστο πάρκο χωρίς ασφαλής πρόσβαση.
 • Διάνοιξη της οδού Γράμμου και μετατροπή της σε οδό ήπιας κυκλοφορίας. Εκδίωξη των καταπατητών δημόσιας έκτασης που παραμένουν ανενόχλητοι εδώ και χρόνια.
 • Αναστήλωση των χαρακτηρισμένων ως «μνημεία» βιομηχανικών κτιρίων του «ΒΟΤΡΥΣ» και στέγαση εκεί ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ με την επιμέλεια του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με χρηματοδότηση της λειτουργία του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Σύγχρονο & οργανωμένο «πάρκο» για κατοικίδια ζώα.
 • Σωστή ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΦΥΛΑΞΗ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ του δημόσιου κοινόχρηστου αυτό χώρου με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με μόνιμο & σταθερό προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Δηλαδή όλα αυτά που ζητάνε οι κάτοικοι και η “Αναγέννηση” και η Δημοτική Αρχή αρνείται να τα συζητήσει και να τα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή δείχνει φροντίδα και γενναιοδωρία πολλών εκατομμυρίων μόνο αν οι “αναπλάσεις” αφορούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά είναι φειδωλή, “ξινούλα” και τσιγκούνα αν πρέπει να δώσει εκατομμύρια για να ζωντανέψει και να ομορφύνει μία γειτονιά και να έχουν τα παιδιά της ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ!

6ον.
Το νηπιαγωγείο στο “ΒΟΤΡΥΣ” το ζητάνε οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών της γειτονιάς ! Το ζητάει ο 21ος αιώνας !

Το ζητάνε 1.127 κάτοικοι της περιοχής με τις υπογραφές τους …

Το ζητάει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 32ου Νηπιαγωγείου …

Το ζητάει η Ένωση Συλλόγων Γονέων 4ης Δημοτικής Κοινότητας …

Το ζητάει ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Αθήνας και δεκάδες γονείς από τους παιδικούς σταθμούς στη Σιώκου και στο Βουστάσιο με τις υπογραφές τους …

Το ζητάνε οι νηπιαγωγοί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης “Αριστοτέλης” …

Το ζητάει η Ομάδα Γυναικών Σεπολίων-Κολωνού της ΟΓΕ …

(σ.σ. στο άρθρο της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ παρατίθενται οι σχετικές ανακοινώσεις των παραπάνω φορέων)

ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΖΗΤΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ οι οποίοι κατά τ’αλλα σκίζονται για το καλό της γειτονιάς και των παιδιών της …

Ε! Λοιπόν σε αυτούς και στη Δημοτική Αρχή έχουμε να πούμε το εξής:

ΣΤΟ “ΒΟΤΡΥΣ” ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ γιατί αυτό έχουν ανάγκη τα παιδιά της γειτονιάς και οι οικογένειές τους!

Και αν νομίζουν ότι κάνουμε “πλάκα” ας κοιτάξουν λίγο την ιστορία της γειτονιάς, των ανθρώπων της και του Συλλόγου της και θα καταλάβουν …