Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

 

Η Αττική σύντομα αποκτά ένα ολοκληρωμένο και φιλικό προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της και ως το 2025, θα έχουμε κλείσει για πάντα τη χωματερή της Φυλής

5 χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Διοίκησης Δούρου, το μόνο που άφησαν ως «βαριά κληρονομιά στην Αττική» ήταν ουτοπικά σχέδια, μηδενικό έργο, η  μεγαλύτερη ανοιχτή χωματερή της Ευρώπης στη Φυλή και ούτε μια νέα σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων

 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, προφανώς απευθύνεται σε λωτοφάγους, κι όχι σε ενεργούς πολίτες.

Γιατί όλοι πλέον γνωρίζουν ότι μετά από τέσσερα χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πέντε χρόνια Διοίκησης Δούρου, το μόνο που άφησαν ως βαριά κληρονομιά στην Αττική ήταν ουτοπικά σχέδια,  τα οποία αποτυπώνονταν σε ανεφάρμοστα ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ. Μηδενικό έργο στην ανακύκλωση και καμία προετοιμασία για την εφαρμογή του συστήματος διαλογής στην πηγή.

Τη μεγαλύτερη ανοικτή χωματερή της Ευρώπης στη Φυλή, η οποία βρισκόταν στα όρια της όσον αφορά την ικανότητά της να δεχθεί τα σκουπίδια του Λεκανοπεδίου. Και ούτε μια νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων από όσες περιγράφονταν αόριστα στον υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ.

Αν είναι υπερήφανος ο ΣΥΡΙΖΑ και η προηγούμενη Περιφερειάρχης για τα πέντε χαμένα για την Αττική χρόνια, όπου είχαμε το θλιβερό προνόμιο να θάβουμε χωρίς επεξεργασία πάνω από το 80% των σκουπιδιών που παράγονταν και οι  δείκτες ανακύκλωσης να είναι χαμηλότεροι από 15%, εμείς δεν είμαστε. Γι’ αυτό ανατρέπουμε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις μια κατάσταση που μας ντροπιάζει και δεν μας αξίζει.

 

Μέσα σε ένα χρόνο, έγιναν περισσότερα από ότι τα προηγούμενα πέντε χρόνια

 

Μέσα σε ένα χρόνο η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, έχει καταφέρει να βάλει τις βάσεις για να υλοποιήσει ένα νέο, ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο, που αφορά την υιοθέτηση ενός σύγχρονου και φιλικού προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.

 

Σχέδιο 15 σημείων για καθαρή Αττική

 

Το σχέδιο της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο παρουσιάστηκε στους πολίτες στις 30 Ιανουαρίου 2020, προβλέπει 15 σημεία, τα οποία υλοποιούνται βήμα – βήμα, μέρα με τη μέρα.

 1. Δίνουμε βάρος στην ανακύκλωση και στην εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή και δημιουργία ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων.
 2. Προωθούμε την αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, ώστε να υπηρετεί τους στόχους και του νέου ΕΣΔΑ. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της Μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Ως τις αρχές φθινοπώρου θα είναι έτοιμο το προσχέδιο και ως το τέλος του 2020 η μελέτη.
 3. Προχωράμε τις διαδικασίες για την αναγκαία επέκταση του ορίου ζωής του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Φυλής ως το 2025 , ώστε μέχρι να είναι έτοιμες οι νέες μονάδες επεξεργασίας, να μην πνιγεί στα σκουπίδια η Αττική. Μετά το 2025, η χωματερή της Φυλής κλείνει οριστικά.
 4. 4.Προχωρά η Επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής.
 5. 5.Αναβαθμίζουμε το ΕΜΑΚ Λιοσίων για να μπορεί να δέχεται προς επεξεργασία τα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από τους Δήμους το επόμενο διάστημα.
 6. 6.Το σχέδιό μας προβλέπει την κατασκευή τριών νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό .
 7. 7.Για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της Αττικής, επιλέγουμε τη μέθοδο των ΣΔΙΤ για τις δύο πρώτες ΜΕΑ και μόνο το Γραμματικό θα είναι δημόσιο έργο.
 8. 8.Το σχέδιό μας έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η κατάθεση των φακέλων για τα έργα που θα γίνουν με ΣΔΙΤ θα γίνει μέσα στον Ιούλιο του 2020, θα επιδιώξουμε η προκήρυξη των έργων να γίνει ως το τέλος του χρόνου και τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2025.
 9. 9.Ο υφιστάμενος εθνικός σχεδιασμός δεν επιτρέπει σήμερατην καύση, γι’ αυτό και δεν προβλέπεται στον υφιστάμενο σχεδιασμό μας για την Περιφέρεια.
 10. Ολοκληρώνουμε ως τις αρχές Αυγούστου την παράδοση 80 απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων και 9000 κάδων, για την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή σε 66 Δήμους της Αττικής, η προμήθεια των οποίων είχε γίνει από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
 11. Ενώ αποφασίσαμε την προμήθεια επιπλέον 100 απορριμματοφόρων και 40.000 καφέ κάδων, με την προκήρυξη του διαγωνισμού να γίνεται τις επόμενες εβδομάδες και την ολοκλήρωση της παράδοσης του νέου υλικού να γίνεται ως τα μέσα του 2021.
 12. Βρίσκεται σε εξέλιξη διανομή σε όλους τους Δήμους της Αττικής, κάδων εσωτερικής ανακύκλωσης.
 13. Προχωράμε στη δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης , σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού , που στόχος μας είναι να γίνεται τμηματικά, με βάση την υλοποίηση του σχεδιασμού μας.
 14. Εφαρμόζουμε μια νέα τιμολογιακή πολιτική στον ΕΔΣΝΑ που θα ισχύσει από 1-1-2021, με την οποία δίνουμε κίνητρο στους Δήμους να εφαρμόσουν σύστημα διαλογής στην πηγή, αφού για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα στέλνουν στη Φυλή για να θαφτεί χωρίς επεξεργασία, θα επιβαρύνονται με διπλάσια τιμή σε σχέση με τα σκουπίδια που θα προέρχονται από διαλογή στην πηγή.
 15. Επενδύουμε στην ευαισθητοποίηση κι ενεργοποίηση των πολιτών της Αττικής. Ξεκινάμε το επόμενο διάστημα καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών, προκειμένου να τους καταστήσουμε συμμάχους μας στην προσπάθεια για Καθαρή Αττική.

 

Οι πολίτες της Αττικής δεν θέλουν να ζήσουν με τα σκουπίδια στην πόρτα τους

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής μπορεί να κάνει έργο και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι πολίτες της Αττικής δεν θέλουν να ζήσουν με τα σκουπίδια στην πόρτα τους, ούτε ανέχονται άλλο λογικές απραξίας κι αναποτελεσματικότητας.

Εργαζόμαστε συστηματικά, με σχέδιο και χρονοδιαγράμματα, χωρίς κομματικές παρωπίδες, χωρίς ιδεολογικές εμμονές κι αγκυλώσεις, για να μπορεί η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της με ευρωπαϊκή λογική και πρότυπα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και χωρίς να επιβαρύνει την τσέπη των νοικοκυριών.

Με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, πάμε την Αττική μπροστά.

 

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"