sepolia logo

Είχαμε μεταφέρει πριν λίγο καιρό την καταγγελία του συλλόγου εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής για πρόσληψη συμβούλου σε κάποια υπηρεσία της με προϋπολογισμό συμβουλών 1,6 εκ. ευρώ.

Η παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ) επανήλθε στο θέμα με ανακοίνωσή της, στα τέλη Απριλίου.

 Κουκουλώνει η Διοίκηση Πατούλη τα golden boys της και τις χρυσές συμβουλές τους! Συνεχίζει το διαγωνισμό για πρόσληψη Συμβούλου, κόστους 1.6 εκ.!

Να συγκαλύψει τα δικά της golden boys επιχειρεί η Διοίκηση Πατούλη, στα χνάρια της πολιτικά ομογάλακτης κυβέρνησης. Αρνείται έτσι να φέρει τη σκανδαλώδη απόφαση για διαγωνισμό για υπηρεσίες συμβούλου προϋπολογισμού 1.612.903,22 ευρώ (!), για συζήτηση και λήψη απόφασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως έχει ζητήσει η Δύναμη Ζωής. Το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ενώ η Δύναμη Ζωής είχε ζητήσει, στις 19/4, να ενταχθεί η “διαγωνιστική διαδικασία ως θέμα Ημερήσιας Διάταξης για συζήτηση και λήψη απόφασης στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συγκληθεί”.

Η αλήθεια είναι ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Διοίκηση Πατούλη θα πρέπει :

Να εξηγήσει τεκμηριωμένα γιατί επιμένει παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Περιφέρειας, στην πρόσληψη Συμβούλου όταν αυτή δεν δικαιολογείται από το αντικείμενο.
Να εξηγήσει γιατί η Περιφέρεια Αττικής θα πληρώνει χρυσές αυτές τις συμβουλές. Θα πληρώνει συγκεκριμένα μηνιαία αμοιβή ύψους 12.500 ευρώ (με ΦΠΑ).
Να εξηγήσει πόσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στήριξη των υποστελεχωμένων υπηρεσιών θα μπορούσαν να γίνουν με τόσα χρήματα.
Και να απαντήσει στον Σύλλογο των Υπαλλήλων που, από από τη στιγμή που είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι τόσο απλό και υλοποιήσιμο, ακόμη και από μια μικρή ομάδα υπαλλήλων χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, καταγγέλλουν εύλογα: “Αντί να προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό που θα προσφέρει στην κοινωνία και δεν θα εργάζεται για το κέρδος, αντί να επιλέγουν μόνιμο προσωπικό που θα κερδίζει την απαιτούμενη εμπειρία, η Διοίκηση επιλέγει να συνεργάζεται με ιδιώτες που θα παίρνουν την πείρα μαζί τους. Αντί να ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για την υποστελέχωση και να «χτυπάνε στην πλάτη» τους ΙΔΟΧ συναδέλφους, προσπαθώντας να κρύψουν την ομηρία και την σχετική ‘ντροπολογία’ Βορίδη-Πατούλη, δίνουν 1.612.903,22 ευρώ για δύο χρόνια σε σύμβουλο!!!”
Η απόφαση της Διοίκησης Πατούλη αποτελεί άλλο ένα δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται την άσκηση διοίκησης η σημερινή Περιφερειακή Αρχή την ώρα που οι συμπολίτες μας βιώνουν με σκληρό τρόπο στην καθημερινότητά τους, τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης, ελέω κυβέρνησης Μητσοτάκη, ακρίβεια, την ώρα που όλοι οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να είναι μετρημένοι στις δαπάνες που κάνουν με τα χρήματα των σκληρά φορολογουμένων πολιτών, η Διοίκηση Πατούλη προχωρά ακάθεκτη, προσφέροντας 1.6 εκ. σε υπηρεσίες Συμβούλου.

Πρόκειται για απόφαση που έλαβε η διοικούσα παράταξη στην Οικονομική Επιτροπή και την οποία καταψήφισε η Αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα οι σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής καταψήφισαν την απόφαση έγκρισης του διαγωνισμού με θέμα “υπηρεσίες Συμβούλου στη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών διάρκειας δύο ετών” με το σκεπτικό ότι: πρώτον, οι εν λόγω υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου δεν αντιστοιχούν στα πεδία στα οποία έχει ανάγκη η Περιφέρεια Αττικής και ιδίως στην υποστήριξη για την εκπόνηση Μελετών. Και δεύτερον, οι όροι του διαγωνισμού οδηγούν σε συρρίκνωση του υγιούς ανταγωνισμού.

Η τελική αξιολόγηση των κατατιθέμενεων προσφορών στον εν λόγω διαγωνισμό έγινε από μαθηματικό τύπο όπου η τεχνική προσφορά σταθμίζεται σε αυτόν με ποσοστό 80% ενώ η οικονομική προσφορά με ποσοστό 20%! Με απλούς υπολογισμούς καταλαβαίνει κανείς πόσο πλήττεται το δημόσιο συμφέρον από τον εν λόγω διαγωνισμό, όταν τελικά η οικονομική προσφορά “μετράει” μόνο κατά 20%! Η τεχνική προσφορά, από την άλλη δεν αφορά στην υποβολή ιδιαίτερης τεχνικής επάρκειας, εμπειρίας και γνώσης για την κατασκευή για παράδειγμα ενός εξειδικευμένου τεχνικού έργου αλλά αντίθετα αφορά στην «αντίληψη και μεθοδολογία προσέγγισης και υλοποίησης έργου» και το “Σχήμα Διοίκησης Έργου (Δομή και οργάνωση ομάδας έργου και σχέδιο επικοινωνίας)”!

Αν η προκήρυξη δεν έθετε και αυστηρά και περιοριστικά “on/off” κριτήρια (δηλαδή με ποινή αποκλεισμού από τον διαγωνισμό) για την οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια, την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα κ.λπ. των υποψηφίων αναδόχων, τότε η δαπάνη που θα πλήρωνε η Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή οι πολίτες, θα ήταν το 1/3 της σημερινής!

Όλα αυτά μάλιστα επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν μόνο 2 εταιρείες και ότι τελικά επιλέχθηκε, όπως αναμένονταν σύμφωνα με τα ανωτέρω, η κατά πολύ ακριβότερη οικονομική προσφορά! Δυστυχώς δε για το δημόσιο συμφέρον, ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί σε τίμημα πολύ κοντά στον προϋπολογισμό των 1.612.903,22 ευρώ.

 

Στην καταγγελία της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ δόθηκε απάντηση  Απάντηση του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργων Αθ. Κατσιγιάννη.

Σε αυτήν υπάρχει ο ισχυρισμός ότι  αυτό που παρουσιάζει η ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ ως σκάνδαλο, είναι «μια απόφαση που εξασφαλίζει στην Αττική πως θα μπορέσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία να απορροφήσει πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, για έργα που θα ωφελήσουν την Αττική και τους κατοίκους της».

Ο σύμβουλος καταγγέλλει την παράταξη που έχει επικεφαλής την κα Δούρου, για φθηνή αντιπολίτευση και λαϊκισμό και υποστηρίζει ότι «Για την παράταξη της κας Δούρου είναι προτιμότερο να χαθούν τα χρήματα αυτά, αρκεί να μην πάρουμε έναν σύμβουλο και να μην κάνει η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής κανένα έργο, για να μην φανεί η δική της ανεπάρκεια κι ανικανότητα».

Αναλυτικά η απάντηση του περιφερειακού συμβούλου ΕΔΩ.