Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Η αίθουσα θεάτρου στον β΄όροφο του κτιρίου του 4ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία του Κολωνού είχε γεμίσει ασφυκτικά και μάλιστα πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ιστορικού Νηρέα που συνδιάστηκε με την ιστορική επανεκκίνηση στις αγωνιστικές δραστηριότητες του συλλόγου.
 
nireas pita 1 000
Ξεχωριστές προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτισμού και του αθλητισμού αλλά και μεγάλες δόξες του Νηρέα, αθλητές που μεσουράνησαν και έγραψαν με χρυσά γράμματα την ιστορία του ελληνικού βόλεϊ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της νέας διοίκησης που με μπροστάρη τον Λευτέρη Κελεπούρη έχει βάλει ψηλά τον… φιλέ. 
 
Συναντήθηκαν  μετά από δεκαετίες παλιοί συμπαίκτες και γείτοτες, αναπόλησαν τις δόξες του παρελθόντως και όλοι τάχθηκαν στο πλευρό της νέας διοίκησης του Νηρέα που έχει μπροστά της έναν Γολγοθά. Από τα παράθυρα της κατάμεστης αίθουσας κοιτούσαν με νοσταλγία την πλατεία που άλλοτε φιλοξενούσε το ανοικτό χωμάτινο γήπεδο βόλεϊ που αναδείχτηκε στη Μέκκα του ελληνικού βόλεϊ. Εκεί που δεινοπαθούσαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός αλλά και όλοι οι… διαιτητές, εκεί που γεννήθηκαν μεγάλες δόξες του αθλήματος. Από τον Ζαφείρη Πέρρο, έως τον Θεόδωρο Ανδρικόπουλο και τον Κυριάκο Παντελιά αλλά και τους νεότερους Δημήτρη Γόντικα, Νίκο Νεόφυτο, Θεόδωρο και Κώστα Μπούτρη, Παρασκευά Νικολαρέα, Δημήτρη Καρατζά, Βαγγέλη Βοζίνο ήταν όλοι εκεί.
 
«Είναι η αντίσταση μας»
 
«Ο Νηρέας ενεργοποιείται και σας θέλουμε όλους κοντά μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που το κάλεσμα που κάναμε ξεπέρασε κάθε προσδοκία», είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Λευτέρης Κελεπούρης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας και παλιός αθλητής του συλλόγου Λάμπρος Κίτσιος έκανε την παρουσίαση μαζί με τον συγγραφέα Θανάση Σκουρμπέλο ο οποίος παρουσίασε ένα ημερολόγιο του συλλόγου με σπάνιες φωτογραφίες. 
 
«Ο Νηρέας είναι σύμβολο του Κολωνού και η αντίσταση μας σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας», είπε ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιάννης Πανούσης, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Γιώργος Καραμπέτσος είπε: «Η επανεκκίνηση του Νηρέα ταυτίζεται με την επανεκκίνηση του βόλεϊ και εύχομαι σύντομα να γίνουν πράξη τα πλάνα της διοίκησης. Η ΕΟΠΕ θα είναι στο πλευρό του Νηρέα».
 
«Ποτέ δεν είναι αργά»
 
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης είπε στον χαιρετισμό του: «Ο Κολωνός ήταν η κυψέλη του βόλεϊ. Δυστυχώς μέσα από πολλά λάθη έμεινε άστεγος αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Είμαι στρατιώτης στην προσπάθεια της νέας διοίκησης». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΟΔΒΕ Σταύρος Μαυρικίδης.
 
«Λυπηρό και ελπιδοφόρο»
 
Ξεχωριστή σημασία είχε η τοποθέτηση του εμβληματικού Ζαφείρη Πέρρου που υπήρξε μεταξύ των κορυφαίων βολεϊμπολιστών που ανέδειξε το ελληνικό βόλεϊ: «Κοιτάω την πλατεία και πονάω. Οργώναμε αυτό το γήπεδο εδώ έξω. Φτάσαμε στον ουρανό με τον Νηρέα αλλά δυστυχώς κανείς δεν πρόσεξε αυτόν τον σύλλογο. Από εδώ έχουν βγει αθληταράδες και σήμερα μιλάμε για επανεκκίνηση. Είναι λυπηρό και συνάμα ελπιδοφόρο».
nireas pita 2 000
 
«Ο Κολωνός των βολεϊμπολιστών»
 
Ο Τάκης Πέππας που υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Νηρέα είπε: «Είμαι βαθιά συγκινημένος. Ο σύλλογος βγαίνει από πολλά χρόνια χειμερίας νάρκης. Θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ. Το χρωστάω στον αδελφό μου και στην ιστορία του συλλόγου».
 
Ο παλιός αθλητής και προπονητής του Νηρέα Κυριάκος Παντελιάς αφού κοίταξε έξω από το παράθυρο είπε: «Εκεί που υπήρχε το πιο ιστορικό γήπεδο του βόλεϊ βλέπω δύο γήπεδα μπάσκετ και εγκατάλειψη. Ο Κολωνός ήταν η συνοικία βολεϊμπολιστών και ο Νηρέας συνέχεια του Αττικού. Οι κολωνιώτες βλέπουν διαφορετικά το βόλεϊ γιατί το γνωρίζουν και το αγαπούν».
 
Ο θρυλικός Θεόδωρος Ανδρικόπουλος που ήταν ένας από τους έξι αρχηγούς Εθνικών ομάδων που έβγαλε ο Νηρέας είπε: «Όσο μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου θα προσφέρω για να σταθεί και πάρει σάρκα και οστά το όνειρο μας. Το αξίζει ο Νηρέας και ο Κολωνός».
 
«Παίζαμε και χωρίς φως»
 
Ο Δημήτρης Γόντικας που ανδρώθηκε στο Νηρέα και αργότερα αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό και ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας του 1987 είπε: «Είμαι συγκινημένος γιατί σήμερα είδα και πάλι την ιστορία του συλλόγου. Χαίρομαι που βλέπω τόσο πολύ κόσμο σήμερα. Παίζαμε ακόμα και χωρίς φως. Η γειτονιά παρήγαγε αθλητές και ξεχωριστούς ανθρώπους με περηφάνεια και αγάπη για το βόλεϊ».
 
Μήνυμα Κουμπλή, Μαργαρίτη
 
Την εκδήλωση της κοπής της πίτας χαιρέτισαν με μήνυμα τους η μεγάλη δόξα του Νηρέα και προπονητής του Απόλλωνα Σμύρνης Τάσος Κουμπλής που απουσίαζε λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας του και ο Ειδικός Τεχνικός Σύμβουλος του συλλόγου Θανάσης Μαργαρίτης.
 
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το σήμα του συλλόγου από πλαστικό και χαλκό φιλοτεχνημένο από τον γνωστό Κολωνιώτη καλλιτέχνη Γιώργο Κρητικό.
 
Τίμησαν ακόμα με την παρουσία τους πολλοί ακόμα παλιοί αθλητές και παράγοντες του Νηρέα με τις συζύγους και τα παιδιά τους, ο πρόεδρος Εφετών Αθανάσιος Σερμιέ, ο καθηγητής Πολυτεχνείου Τάσος Ντακόπουλος, ο ταμίας της ΕΟΠΕ και Τεχνικός Σύμβουλος Εθνικων Ομάδων Τάκης Καβαλιεράκης, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΠΑΑΑ Μιχάλης Αηδονίδης, ο Ειδικός Γραμματέας της ΕΣΠΑΑΑ Δημήτρης Καλαντζής, η πρόεδρος 4ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων Χαρίκλεια Μανιωλουδάκη, η εκπρόσωπος του Κέντρο Πολιτισμού "Η Πολιτεία" Σία Παπαγεωργίου, οι Διαμερισματικοί σύμβουλοι Νίκος Καλίτσης, Γιώργος Ρωμανέας, ο πρώην Αττικάρχης Σπυρίδων Τουντόπουλος, η διευθύντρια του 61ου Δημοτικού Σχολείου Ζαμπέτα Σιγάλα καθώς και ο προπονητής των ομάδων βόλεϊ του Νηρέα Κυριάκος Καρδουλάκης και ο προπονητής ποδοσφαίρου Στάθης Σταθόπουλος.
 
πηγή: volleyball.gr
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"