Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Στο δικτυακό τόπο της ΕΡΤ ο Νάσος Μπράτσος έγραψε για την συνάντηση Μαρούσι - Τρίτων αλλά και λίγα λόγια για την ιστορία των δύο ομάδων.

Από τα αλώνια στα σαλόνια, αλλά και αντιστρόφως…

Αφορμή για να αποτυπωθούν αυτές οι σκέψεις, ήταν ένας αγώνας μπάσκετ στην απόμακρη από τα φώτα της δημοσιότητας Γ΄ Εθνική κατηγορία του μπάσκετ ανδρών, μεταξύ δύο ομάδων που έχουν γράψει τη δικιά τους ιστορία στο άθλημα και συνεχίζουν, φιλοδοξώντας να προσθέσουν νέες σελίδες.

basket marousi tritwn1Σάββατο βράδυ, 12 Μαρτίου 2016 και στο κλειστό γήπεδο του Αγίου Θωμά , ο γηπεδούχος Γ.Σ. Αμαρουσίου, υποδέχονταν σε ένα παιχνίδι με σημαντική βαθμολογική σημασία τον Α. Ο.  Τρίτων.

Στον αθλητισμό δεν χωράνε λογικές του τύπου «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις», ούτε και υπερφίαλοι στόχοι που δεν πατάνε σε σταθερές βάσεις και προγραμματισμό.
Μερικές φορές αρκεί να παρακολουθήσει κανείς έναν αγώνα για να το επιβεβαιώσει.

Για παράδειγμα το Μαρούσι στο μπάσκετ μπορεί να έχει πραγματοποιήσει λαμπρή ευρωπαϊκή πορεία, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του κυπέλλου Σαπόρτα το 2001, καθώς και απολύτως επιτυχή πορεία στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και αρκετά χρόνια πριν, ήταν μία παραγωγική κυψέλη του μπάσκετ, αρκεί να θυμίσουμε την εποχή του διεθνή Δημήτρη Φωσσέ, που ήταν από τις σημαίες του συλλόγου. Συνέδεσε το όνομά του με την άνοδο του συλλόγου στην Α΄ Εθνική και την έξοδό του στο Κύπελλο Κόρατς στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

marousi1Σήμερα διεκδικεί την επάνοδό του στη Β΄ Εθνική κατηγορία, από την οποία υποβιβάστηκε πέρυσι και μας θυμίζει ότι όλα τα πράγματα στη ζωή κάνουν τους κύκλους τους από την ακμή στην παρακμή, αλλά και αντιστρόφως.
Αρκεί να δει κανείς τα επιτεύγματα της ομάδας, που τα θυμίζουν σημαιάκια στην οροφή του κλειστού γηπέδου στον Άγιο Θωμά.

Ο Τρίτωνας (περυσινός πρωταθλητής Α΄ ΕΣΚΑ) ιδρύθηκε μέσα στα δύσκολα κατοχικά χρόνια, και η ιστορική του έδρα είναι το ανοιχτό γήπεδο στην παιδική χαρά στα Σεπόλια, όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα ο Αντετοκούμπο (το επισκέφτηκε πριν λίγους μήνες) και είχε αρκετά χρόνια παρουσίες σε εθνικές κατηγορίες, θυμίζουμε την άνοδο στην Α΄ Εθνική το 1977.
Kάποτε κάποιοι «παλιοί», μου είχαν πει, αλλά δεν το έχω διασταυρώσει, ότι αρχικά ο Τρίτωνας έπαιζε ή είχε γραφεία, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας.

Επιστρέφουμε στα Σεπόλια τότε που ήταν εποχές στη δεκαετία του ΄70, που στα ανοιχτό γήπεδο έφταναν οι τσίκνες από το γειτονικό σουβλατζίδικο (του Σερίφη το έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής και δεν υπάρχει πια) που από την κίνηση μπούκωνε ο εξαερισμός και η λίγδα με τους καπνούς κάθονταν στα μαλλιά του ψήστη κάνοντάς τον να μοιάζει με νεολαίο του ΄50 με μπριγιαντίνη στην απαστράπτουσα κόμη.
Η θρυλική πορεία ανόδου στην Α΄ Εθνική είχε δώσει δυναμική στον Τρίτωνα που μάζευε κόσμο και ήταν το πρώτο όνομα μετά από ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, στα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, όπου η δημοφιλία του μεταξύ των μαθητών ήταν πρωτόγνωρη. Ακολούθησαν αρκετά «πέτρινα χρόνια» στις τοπικές κατηγορίες.

basket marousi tritwn2Το Σάββατο 12/3/2016 οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν στο Μαρούσι στα πλαίσια της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας και κέρδισε το Μαρούσι μετά από έναν περιπετειώδη αγώνα, παρουσία πολυάριθμων φίλων και των δύο ομάδων.
Τα δεκάλεπτα  16-17, 34-30, 47-47, 65-57.
Πάντως πριν την περίπου 45λεπτη διακοπή 3.20 πριν το τέλος, το μάτς ήταν θρίλερ με 53-50 στα τελευταία πέντε λεπτά, και 53-52 στο 4.32, για να φτάσουμε στο 59-52 στο 3.20.
Μετά μίλησε η έδρα και το Μαρούσι πήρε τη νίκη.

Η παρουσία των φίλων των δύο ομάδων, σε εποχές που ο πάλαι ποτέ «συνοικιακός» χαρακτήρας των ομάδων έχει παρέλθει μάλλον ανεπιστρεπτί, δείχνει ότι υπάρχει ζωή και πέρα από τους μεγάλους «εμπορικούς συλλόγους».
Αυτό γιατί σε μεγάλο βαθμό οι νέες συσπειρώσεις γίνονται από τις υποδομές, μικροί αθλητές, γονείς, φίλοι, κλπ, τομέας που στο παρελθόν δεν είχε την ακμή που έχει σήμερα, ήταν βέβαια και τα γήπεδα λιγότερα και ανοιχτά, άρα δεν προσέλκυαν με την ίδια ευκολία που προσελκύουν σήμερα τα κλειστά, αν και οι υποδομές είναι μία μέσα (στα κλειστά) και μία έξω σε ανοιχτά.

Το βέβαιο όμως είναι ότι υπάρχει σφυγμός, άρα και (αθλητική) ζωή για να κάνει κανείς όνειρα και να προσπαθεί να τα υλοποιήσει.

 

πηγή: ert.gr

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"