sepolia logo

Η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας, μιά ομάδα κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής Αγ. Κωνσταντίνου και Πλατείας Ομονοίας, με αφορμή το νέο σχέδιο αστυνόμευσης που εξήγγειλε ο κ. Τόσκας για αύξηση των πεζών περιπολιών αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας, έστειλε υπόμνημε προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών εκφράζοντας τις παρατηρήσεις και προτάσεις της.

Υπόμνημα προς την Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών Α. Επισήμανση προβλημάτων και επιβαρυμένων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας

Ομόνοια:
Παρά την σημαντική βελτίωση της εικόνας της πλατείας κατά το διάστημα 2013-2016, γεγονός που έφερε εκ νέου «ζωή», επιχειρήσεις και επισκέπτες στην Ομόνοια, τους τελευταίους 6-8 μήνες η αστυνόμευση είναι με εξαίρεση κάποια διαλείμματα πολύ ασθενής καθόσον πεζές περιπολίες και ΔΙΑΣ είναι ευκαιριακές και όχι εντασσόμενες σε μια συστηματική στρατηγική αστυνόμευσης.
Παραβατικές συμπεριφορές όπως κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών όλες τις ώρες, παρενόχληση τουριστών κλπ είναι καθημερινή πραγματικότητα στην πλατεία. Αυτή η κατάσταση αναπόφευκτα επηρεάζει και την δική μας καθημερινότητα αλλά και την εικόνα της περιοχής στα μάτια των κατοίκων και επισκεπτών .Επιπλέον στον πρόσφατα ανακοινωθέντα σχεδιασμό δεν έχουν συμπεριληφθεί τα τετράγωνα του Εθνικού θεάτρου καθώς και της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου. Πλατεία Λαυρίου- Οδός 3ης Σεπτεμβρίου:
Η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στον παλιό σταθμό πρώτων βοηθειών οδηγεί σε συγκέντρωση ουσιοεξαρτημένων ατόμων. Απαιτείται μια σταθερή και μακροχρόνια πολιτική για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού και ανθρωπιστικού προβλήματος, καθώς αναλισκόμαστε σε ευκαιριακές μικρο-παρεμβάσεις, οι οποίες ακόμη και όταν τελικά καταφέρνουν να υλοποιηθούν, κανένα αποτέλεσμα δεν παράγουν για το μακροπρόβλημα. Συγχρόνως όμως, πολύτιμος χρόνος, πολύτιμες δυνάμεις, πόροι και προσπάθειες αναλώνονται κυριολεκτικά «στον αέρα». Ζήνωνος και Κεραμεικού:
Μια περιοχή η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γειτονιά υποδοχής και διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον που διευκολύνει την παραβατικότητα και χαμηλή εγκληματικότητα και που τελικά οδηγεί στην απομάκρυνση από την περιοχή των εναπομεινάντων κατοίκων και επαγγελματιών. Εμπόριο ναρκωτικών, χρήση ουσιών σε κοινή θέα, κλοπές αποτελούν εικόνες της καθημερινότητας μας. Στην γωνία των οδών Κεραμεικού και Δεληγιώργη, λειτουργεί κάθε μεσημέρι μετά τα 14.00 «υπαίθριο παζάρι διάθεσης ναρκωτικών» χωρίς να ενοχλούνται ποτέ από οποιαδήποτε αστυνομική παρουσία. Η όλη περιοχή υποφωτίζεται με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται, έμμεσα, η παραβατικότητα. Η πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου «φιλοξενεί» ουσιοεξαρτημένα άτομα και επαίτες σε μόνιμη βάση, ενώ η ίδια η πλατεία τελεί υπό κατάληψη από τα διάφορα παρανόμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Οδός Μάρνη, ΕΑΜ :
Οι διαρρήξεις αυτοκινήτων είναι πλέον τόσο συχνές και μαζικές (Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα ) που πλέον δεν καταγράφονται από τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, ενώ παρά τις συνεχείς καταγγελίες των παθόντων, η αρμόδια διεύθυνση Αθηνών της ΕΛ.ΑΣ αδιαφορεί. Τετράγωνο Σωκράτους, Καποδιστρίου, Πατησίων και Σατωβριάνδου: Εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη πορνεία πεζοδρομίου και εμπορίου ναρκωτικών.
Β. Αστυνόμευση
Ο νέος σχεδιασμός που εξήγγειλε το Υπουργείο είναι αναμφισβήτητα προς την σωστή κατεύθυνση. Η αναδιάρθρωση και η προσαρμογή του σχεδιασμού στις νέες ανάγκες του κέντρου της πόλης για την αστυνόμευση της ΕΛ.ΑΣ είναι επιτακτική. Η συγκέντρωση χιλιάδων αλλοδαπών στο  κέντρο της Αθήνας , αλλάζει δραματικά τις ανάγκες αστυνόμευσης. Είναι απαραίτητη η εμφανής προληπτική αστυνομική παρουσία, σε 24ωρη βάση, σε όλο το κέντρο της Αθήνας, ώστε αφενός να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και επισκέπτες της πόλης μας και αφετέρου να λειτουργεί αποτρεπτικά. Η δράση συμμοριών πορτοφολάδων έχει καταστήσει το κέντρο της Αθήνας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς σημεία προς αποφυγή. Είναι απαραίτητη η κινητοποίηση των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση των εκατοντάδων διακινητών που λυμαίνονται μεγάλες περιοχές του κέντρου. Το ΑΤ Ομόνοιας αποποιείται οποιασδήποτε αρμοδιότητας, παραπέμποντας τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στην Άμεση Δράση, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις καταγγελιών δεν παρεμβαίνει αλλά περιορίζεται στην εξέταση της καταγγελίας ….τηλεφωνικά.
Στις πρόσφατες συναντήσεις μας με τον ΓΓ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ.Δημήτρη Αναγνωστάκη δεσμεύτηκε για την εφαρμογή προγράμματος αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Μέχρι σήμερα καίτοι έχει σχεδόν περάσει ένας μήνας από την τελευταία συνάντηση μας στο Υπουργείο ( 21/02/2018) καμία βελτίωση ή εγρήγορση δεν έχουμε παρατηρήσει, αντιθέτως δε μάλλον μια χαλάρωση της αστυνόμευσης, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.