sepolia logo

Λάβαμε σήμερα ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης «Πόλης Ξεκίνημα» σχετικά με το γεγονός της εκδίωξης αστέγων από την λέσχη φιλίας του Δήμου Αθήνας στην Πανόρμου, επειδή δεν είχε προσέλθει στην εργασία του ένας δημοτικός υπάλληλος.

Το γεγονός είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα στον τύπο προ ημερών και πρέπει να πούμε ότι η δημόσια αντίδραση της δημοτικής κίνησης «Πόλης Ξεκίνημα» με αυτήν την ανακοίνωση είναι μάλλον καθυστερημένη.

 Μόνο λόγια και «κατόπιν εορτής» η απάντηση του Δήμου Αθηναίων στο θέμα των αστέγων

Πραγματικά λείπουν οι λέξεις για να αποδοθεί το προ ημερών απάνθρωπο περιστατικό στη Λέσχη Φιλίας στην Πανόρμου.

Άστεγοι, άνθρωποι κοινωνικά αποκλεισμένοι και «αόρατοι» για την Αθήνα του δημάρχου Καμίνη, στην κυριολεξία πετάχτηκαν στο κρύο στο μέσο της πιο παγωμένης νύχτας του φετινού χειμώνα.

Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να καλύψει τις ανάγκες των αστέγων τις μέρες με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, στράφηκε μπούμερανγκ λόγω της έλλειψης οργάνωσης των υπηρεσιών που δεν στηρίχτηκαν στο αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό και σε αντικαταστάτες αυτών, για τις δύσκολες νυχτερινές βάρδιες.

Η εύκολη λύση για να αναστρέψει ο Δήμος επικοινωνιακά την άσχημη εικόνα που, μέσω διαδικτύου και καναλιών, τον έκαναν άνω-κάτω, ήταν με διακηρύξεις περί ΕΔΕ και πειθαρχικών ποινών των υπαλλήλων, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, μένει να δούμε αν και πάλι θα την πληρώσει ο τελευταίος «τροχός της αμάξης».

Όμως, τα πολιτικά συμπεράσματα που αναδείχτηκαν είναι ιδιαίτερα διδακτικά και διαφωτιστικά για όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες.

Πρώτον: φάνηκε η ανικανότητα του Δήμου να οργανώσει με τρόπο συστηματικό και συγκροτημένο την αντιμετώπιση τέτοιων απρόοπτων καταστάσεων, με επαρκή σχεδιασμό και στις επτά δημοτικές κοινότητες σε κατάλληλους χώρους που να καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες, πράγμα που ο χώρος μιας Λέσχης δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Δεύτερον, υπάρχουν και ευθύνες στους πολιτικά υπεύθυνους ανώτερους του υπαλλήλου. Εάν αποδοθεί «δικαιοσύνη» μόνο στο χαμηλότερο επίπεδο, η παράταξη Καμίνη θα αποδείξει ότι το ενδιαφέρον της είναι από τη μία η προστασία των ανωτέρων και από την άλλη η στήριξη του γνωστού νεοφιλελεύθερου και αντεργατικού επιχειρήματος περί «λιγότερου Κράτους», δηλαδή λιγότερων δημόσιων αγαθών – κάτι που μπορεί να είναι και ο στόχος της.

Τρίτον, η στάση του υπαλλήλου που εγκατάλειψε τους αστέγους στο κρύο δυστυχώς είναι αδικαιολόγητη, καθώς καταλήγει να ενισχύει τα επιχειρήματα των νεοφιλελεύθερων εχθρών των Δημόσιων αγαθών και των Δημόσιων λειτουργιών, τα οποία οφείλει να έχει μια δημοκρατική κοινωνία. Είναι αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας που καλλιεργήθηκε και σε επίπεδο Δήμου από τις Δημοτικές Αρχές και σε επίπεδο χώρας από τις συστημικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Μιας νοοτροπίας που βλέπει το Κράτος ως λάφυρο για πελατειακές σχέσεις και μικροκομματικές πολιτικές και όχι ως Δημόσιο. Πρόκειται εν τέλει για τις ίδιες πολιτικές, που απαξιώνοντας το Δημόσιο, υπερθεματίζουν δήθεν τον «αντικρατισμό», διαλύουν τα δημόσια αγαθά και ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την κρατική καταστολή.

Τέλος, οφείλουμε να δηλώσουμε ρητά πόσο σημαντικές και αναγκαίες είναι οι δύο παρακάτω δομές του Δήμου για τη στήριξη των δημοτών.

Οι Λέσχες Φιλίας δεν προορίζονται να γίνονται αντικείμενο ψηφοθηρίας, αλλά είναι κρίσιμης σημασίας. Πάνω σε αυτές βρίσκουν ελάχιστο «μαξιλάρι», όχι βεβαίως αξιοπρέπειας, αλλά διαβίωσης εκατοντάδες συμπολίτες μας – θύματα των πολύπλευρα αντιλαϊκών πολιτικών των τελευταίων χρόνων. Ζητάμε να στελεχωθούν άμεσα με επαρκές διοικητικό, αλλά και επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κτλ.) για να μπορεί η κάθε Λέσχη να ανταπεξέλθει στις πολύπλευρες ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) αντί να αποψιλώνεται από πόρους και από αρμοδιότητες, ζητάμε να στελεχωθεί με κοινωνικούς λειτουργούς με μόνιμη εργασιακή σχέση, για την υποδοχή των αστέγων. Το φορτηγάκι που μοιράζει υλικά, τρόφιμα και κουβέρτες δεν επιτρέπεται να μεταφέρει αστέγους σε χώρους φιλοξενίας. Είναι απαραίτητο να βρεθεί τρόπος μεταφοράς των αστέγων. Υπάρχει ένα δεύτερο όχημα το οποίο έχει γίνει δωρεά στο ΚΥΑΔΑ. ΘΑ πρέπει να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα – τεχνικά, νομικά και διοικητικά – ούτως ώστε να μπορεί να μεταφέρει αστέγους, που δεν χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Παράλληλα, ο αριθμός τηλ. επικοινωνίας 1595, που αφορά μόνο στα γεωγραφικά όρια του Δ. Αθηναίων, πρέπει να είναι ενημερωμένος για τις υπηρεσίες ανά πάσα στιγμή.

Το πρόβλημα των αστέγων δεν αποτελεί πρόβλημα της στιγμής αλλά ένα ζήτημα που ο Δήμος πρέπει να οργανώσει και να στηρίξει με τον καλύτερο τρόπο. Άραγε τα περίφημα πλεονάσματα του Δήμου, αντί απλώς να καταγράφονται στην λογιστική του Δήμου Αθηναίων, δεν θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε δράσεις εγκατάστασης αστέγων και γενικότερα, κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων σε κάποια από τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία της Αθήνας;

Τέλος, δεν δεχόμαστε ο δήμαρχος Καμίνης να αναζητήσει «αποδιοπομπαίους τράγους», για άλλη μια «αστοχία» του το τελευταίο διάστημα, μετά το φιάσκο και με τη ρόδα, προκειμένου να καλύψει, την ελλειμματική φροντίδα της δημοτικής αρχής εν προκειμένω για τους άστεγους και φτωχούς συμπολίτες μας.

Το Γραφείο Τύπου
15.01.2017

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολικοί τροχονόμοι ζητούν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Θεανώ Φωτίου. Με ερώτηση που κατέθεσαν προς...
Ως Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων κατέθεσαν η Πέτη Πέρκα, Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, και ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Βουλευτής Ξάνθης και αρμόδιος Τομεάρχης Αγροτικών...
Τα λοιπά κρυφά έγγραφα και τις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης – ΕΕ σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, τα οποία δεν διαβιβάστηκαν στην Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, ενώ ζητήθηκαν με σχετική...
The post Αντιπροσωπεία της Νέας Αριστεράς με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, αποτελούμενη από τους Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Θεανώ Φωτίου στην συγκέντρωση για τη ΛΑΡΚΟ appeared first on Νέα Αριστερά.
Η ντροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ αποδεικνύει ότι το πραγματικό μήνυμα που πήρε η ΝΔ από τις ευρωεκλογές είναι ότι «συνεχίζω όπως πριν, θα τα ξεπουλήσω όλα και θα συνεχίσω τη...
Η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει τη μία φρεγάτα μετά την άλλη στην Ερυθρά Θάλασσα, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποσύρουν τη στρατιωτική παρουσία τους από αυτή την περιοχή. Οι τυφλές επιθέσεις...
Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών, που αποτελεί μία από τις πιο αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από πλευράς εμπόρων, και σε βάρος των παραγωγών που δέχονται...
Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων πρέπει να ενισχυθούν, όχι να κλείσουν! Η βουλεύτρια Νοτίου Τομέα Αθήνας της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, εκπροσωπώντας την Νέα Αριστερά, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό στην...
Να αποσυρθούν οι κατάπτυστες τροπολογίες για ΛΑΡΚΟ και τράπεζες «Να αποσυρθούν οι κατάπτυστες τροπολογίες που η κυβέρνηση κατέθεσε νύχτα», τόσο «για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ» όσο και «για τη λειτουργία...
Η κυβέρνηση με νυχτερινή τροπολογία που κατάθεσε επιδιώκει να νομοθετήσει ότι στην περίπτωση που υπάρχει δίωξη για απιστία τραπεζικών στελεχών για δάνεια, η Τράπεζα της Ελλάδας θα παρεμβαίνει με έκθεση...