sepolia logo

Ενημέρωση - ανακοίνωση από το Συντονιστικό Αγώνα για την αναβάθμιση των γειτονικών ενάντια στο mall.

Η ζωή μας και η ζωή των παιδιών μας, η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας δεν πουλιέται σε καμία πολυεθνική.

Αγώνας μέχρι τη νίκη για ποιότητα ζωής στις γειτονιές μας

Την Πέμπτη 3 Μάη, στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας συζητήθηκε το αίτημά μας ως «Συντονιστικό Αγώνα για την αναβάθμιση στις γειτονιές μας» να μην κατασκευαστεί το τερατώδες Mall (55.000 τμ) της πολυεθνικής Artume – BlackRock στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη (κόμβος Λένορμαν–Κηφισού). Μια βδομάδα πριν ⧿για το ίδιο ζήτημα⧿έγινε κινητοποίηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο υπουργός Σταθάκης δεν ήταν παρών, διότι …υπεράσπιζε στη Βουλή την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Και στο Υπουργείο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, επαναλάβαμε και τονίσαμε τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν τόσο για το ίδιο το Αρχαιολογικό Πάρκο όσο και για τη ζωή των κατοίκων και την επιβίωση εκατοντάδων μικρομάγαζων – θέσεων εργασίας στις περιοχές μας (Σεπόλια, Κολωνός, Περιστέρι –υπόλοιπη δυτική Αθήνα) στην αγορά των οποίων στοχεύει το Mall.

Επιπλέον, κάναμε καθαρό σε όλους, ότι η ανέγερση του Mall στερείται σημαντικών προϋποθέσεων:εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, κυκλοφοριακή μελέτη, αντιπλημμυρική προστασία σε σχέση με τα υπόγεια ρέματα, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τονίσαμε ότι θα έχουν τεράστιες ευθύνες:

  • για την παράδοση του παγκόσμιας κληρονομιάς ιστορικού τόπου της Ακαδημίας Πλάτωνα στα σχέδια μιας πολυεθνικής που τον θέλει “αυλή” για τα κέρδη της, αλλά και
  • για την όξυνση όλων των προβλημάτων που θα κουβαλήσει στις γειτονιές μας ⧿οι οποίες είναι ήδη εγκαταλειμμένες για δεκαετίες από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων και των σημερινών.

Η προσπάθεια της πολυεθνικής να κατασκευάσει Mall σε μια περιοχή όπου η υπάρχουσα νομοθεσία δεν το επέτρεπε, συμπίπτει με την αρχή της επιβολής των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών και μέτρων. Καθόλου τυχαίο.Όπως δεν είναι τυχαίο ότι η ολοκλήρωση της προσπάθειας κατασκευής του συμπίπτει με την εφαρμογή της τέταρτης και πιο φαρμακερής παρτίδας των μνημονίων. Ήταν επί κυβέρνησης Παπαδήμου όταν έκαναν την πρώτη αλλαγή νόμου ώστε να προωθηθεί το Mall στην περιοχή όπως και να κατεδαφιστούν σε μια νύχτα τα κτίρια βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, για να ανοίξει την Κερκόπορτα ο δήμαρχος Καμίνης, υπογράφοντας “Μνημόνιο συνεργασίας” με την εταιρεία στις 20/11/2012. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης Καμίνη στο δήμο και το 4ο Διαμέρισμα, χάρισε στην εταιρεία την αλλαγή των χρήσεων γης.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,που ενστερνίστηκε όλα τα παλιά και ψήφισε 2 νέα μνημόνια, άλλαξετις θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την περιοχή, βαφτίζει “σημαντική αναπτυξιακή επένδυση” το Mall και ο υπ. Σταθάκης υπογράφει, με τη σειρά του, “μνημόνιο συνεργασίας” με την εταιρεία, ταυτόσημο με το “μνημόνιο Καμίνη”, που κατάγγελνε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση.

Στο δημοτικό συμβούλιο, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι από τις γειτονιές μας (Βαρελάς, Γιαννοπούλου, Σιδερή, Παναγιωτάκη) ⧿όπως οι ίδιοι/ες τόνισαν⧿«…πήραν με πάθος πάνω τους την υπεράσπιση της ανέγερσης του Mall, την υπερασπίζονται από την αρχή, δεν αλλάζουν γνώμη ⧿όπως έκαναν κάποιοι άλλοι⧿και επιβεβαιώνεται έτσι η ορθότητα της πολιτικής τους».

Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα! Χρησιμοποιούν το ίδιο παραμύθι, που εδώ και 8 χρόνια πυροβολεί, καταπατάει και καταργεί κάθε δικαίωμα στην εργασία, στο περιβάλλον, στη δημόσια γη, στη δημόσια περιουσία, στις υπηρεσίες, στον πολιτισμότην “ανάπτυξη” που θα φέρει η παράδοση των πάντων στο ιδιωτικό κεφάλαιο το οποίο πλέον δρα “νόμιμα” ανεξέλεγκτο.

Η νεοφιλελεύθερη διοίκηση Καμίνη από πολιτική επιλογή εγκαταλείπει τις λαϊκές γειτονιές και τις ανάγκες των κατοίκων τους, ενώ ταυτόχρονα καπηλεύεται την εξουσία που αντλεί από το θεσμό του δήμου και ενεργεί ως διαμεσολαβητής ιδιωτικών, κερδοσκοπικών συμφερόντων στο όνομα της “αναβάθμισης” τους!

Οι υπερθεματιστές/στριες του Mall⧿αντί να κρύβονται πίσω από τις μακέτες της πολυεθνικής⧿ας βρουν να παρουσιάσουν ένα πραγματικό έργο εδώ και 8 χρόνια που να έχει προωθήσει τη λύση σε κάποιο –έστω⧿από τα οξυμένα προβλήματα των γειτονιών μας. Χιλιόμετρα αδιάνοικτων δρόμων, έλλειψη αποχετευτικού δικτύου, παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, φτώχεια και ανεργία στις γειτονιές μας (πρώτη φιγουράρει η 4η δημοτική κοινότητα στους δείκτες), απλήρωτη εργασία, μισθοί πείνας ⧿όπου πρωταθλητής αναδεικνύεται ο ιδιωτικός τομέας⧿αυτά είναι κάποια από τα πολύ σημαντικά προβλήματα στις περιοχές μας. Το Mallπου θέλουν να μας φορέσουν καπέλο, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην επίλυσή τους, αλλά θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη ζωή, τη μετακίνηση, την εργασία μας.

Μας απειλούν με τον χαρακτηρισμό του «τρομοκράτη» για τους αγώνες που δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο για να μην κατασκευαστεί το Mall αλλά και για να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής, για την πραγματική προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου όπως του αξίζει.

Και όταν δεν έχουν τι άλλο να πουν, προβάλλουν το νεόκοπο αφήγημα «τι να κάνουμε, δεν υπάρχει εναλλακτική, αυτή είναι η κατάσταση». Απέναντι στο «τι να κάνουμε;» κυβέρνησης και δήμου, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια να αποδεχτούμε σαν τετελεσμένο κάθε μέτρο και “επένδυση” που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χειροτέρευση όλων των πλευρών της ζωής μας,  Απέναντι στο «τι να κάνουμε;» της απογοήτευσης και της παραίτησης.  Αντιτάσσουμε την επιμονή και σταθερότητα των αγώνων μας για να μπλοκάρουμε τις επιδιώξεις τους, για να υπερασπιστούμε τις πραγματικές μας ανάγκες και δικαιώματα.

Μέχρι σήμερα, μέσα από αυτούς τους αγώνες για να μην γίνουν βορά ο αρχαιολογικός χώρος και οι γύρω περιοχές στα ιδιωτικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα, μετράμε κάποιες νίκες.

Δεν παραιτούμαστε, συνεχίζουμε, τις ολοκληρώνουμε.

Αθήνα, 9/5/2018

Συντονιστικό αγώνα για την αναβάθμιση στις γειτονιές μας – ενάντια στο Mall