Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Σιγά - σιγά αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και το σχέδιο. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποια από τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους για να αρχίσουμε να αποκτούμε ένα μέρος της συνολικής εικόνας.

1. Ο Τσίπρας και η ομάδα του πιέστηκαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο. Αναγκάστηκαν να υποκύψουν πλήρως. Το αν η υποταγή αυτή είναι προσωρινή, αν είναι ένας αναγκαίος συμβιβασμός ή μιά πλήρης αλλαγή πλεύσης θα φανεί σχετικά σύντομα. Στα πλαίσια αυτής της πίεσης χρησιμοποιήθηκε το καρότο από την μεριά ορισμένων θεσμικών παραγόντων της ευρωπαϊκής ένωσης και το μαστίγιο από τον σκληρό πυρήνα της. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ που δεν φάνηκε να υστερούν καθόλου από τα δικά μας όχι σε κιτρινισμό και ελαφρότητα αλλά σε διαπλοκή, με την έννοια της υποστήριξης της πολιτικής διαφόρων τάσεων και συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των διεθνών τραπεζών.

2. Ο εναγκαλισμός του Τσίπρα προσωπικά και του "συνετού" ΣΥΡΙΖΑ από τα ελληνικά κόμματα που μέχρι χθες κυβερνούσαν και εν πολλοίς ακόμα κυβερνούν, ήταν κι αυτό μέρος του ίδιου σχεδίου. Αυτός οδήγησε τον Τσίπρα στο να περάσει από την βουλή τα μέχρι τώρα απαιτούμενα από τους δανειστές και να απογυμνωθεί από την αριστερή τάση του κόμματός του.

3. Ο Τσίπρας και "συνετός" υπηρέτης των ξένων πρέπει να αποκαλυφθεί ότι είναι αλλά και προδότης των μέχρι τώρα ιδανικών του. Έτσι κι αλλιώς τις συστημικές δυνάμεις δεν τις πολυαπασχολεί ο περιοδεύων θίασος Κουτσούμπα ούτε ο αντιδημοφιλής Λαφαζάνης. Αυτοί ας ισχυροποιηθούν έστω και προσωρινά.

4. Οι "αριστεροί" πολιτευτές έπρεπε να χτυπηθούν εκεί που υπερτερούσαν. Δηλαδή στην μη ανάμιξή τους σε σκάνδαλα και σε σκοτεινές υποθέσεις. Εξελίχθηκαν οι υποθέσεις Κατρούγκαλου, Μάρδα, Φωτίου και Βαλαβάνη.

5. Στο αμαρτωλό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να δοθεί ένα όνομα. Αν αυτό το όνομα καταρρεύσει στην συνείδηση των πολλών, τότε αυτομάτως καταρρέει και ένα σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα που δόθηκε σε αυτό το παρελθόν ήταν "Βαρουφάκης". Ο Τσίπρας καλείται σήμερα να αποκηρύξει ένα όνομα και ακόμα περισσότερο να το στείλει στην δικαιοσύνη, με βάση κάποια απίθανα σενάρια. Φαίνεται να υποκύπτει σιγά - σιγά και σε αυτό. Στην πραγματικότητα καλείται με βαρύγδουπο τρόπο να αποκηρύξει το δικό του παρελθόν, να υπογράψει δήλωση μετανοίας. Και το όνομα Κωνσταντοπούλου τον ίδιο ρόλο παίζει, απλώς σήμερα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στον κύριο στόχο. Το αν οι Βαρουφάκης και Κωνσταντοπούλου έχουν κάνει λάθη ή έχουν μιά απωθητική συμπεριφορά, είναι άλλης τάξης πρόβλημα. Είναι ίσως αυτό που τους έκανε ευάλωτους και επομένως στόχους. Το πρωτεύον όμως στο όλο ζήτημα είναι το ότι έχουν γίνει οι στόχοι της πιό μαύρης, συντονισμένης, χωρίς φραγμούς, ανελέητης και εκδικητικής προπαγάνδας.

6. Η επιστροφή της τρόϊκας, με την μορφή του κουαρτέτου πλέον, ουσιαστικά βάζει τέρμα σε οποιαδήποτε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει. Όχι ΜΜΕ καθαρά δεν θα δούμε αλλά και ότι θετικό πρόλαβε να φέρει ο Τσίπρας για ψήφιση στο κοινοβούλιο θα πετσοκοπεί ή θα ανατραπεί. Σαν απειλή για την ίδια μας την ύπαρξη θα κρέμεται συνεχώς πάνω από τα κεφάλια μας το grexit και το δαιμονοποιημένο εθνικό νόμισμα. Plan B? αυτό τιμωρείται πλέον σαν εθνική προδοσία με κρέμασμα στην πλατεία των αγανακτισμένων. Το grexit μιά θα φεύγει οριστικά και μιά θα επανέρχεται σαν πιθανότητα, ανάλογα με το βαθμό υποταγής που θα δείχνει ο Τσίπρας και στην παραμικρότερη λεπτομέρεια των απαιτήσεων των δανειστών.

7. Αυτά όλα εξελίσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο αυξημένων περιπλοκών στον περίγυρο της Ελλάδας. Ο εθνικός κίνδυνος πρέπει κι αυτός να είναι ή να μοιάζει ότι είναι υπαρκτός.

8. Σε όλη αυτή την κατάσταση σημαντικό ρόλο έχουν παίξει όσοι από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν "αγαπητοί" στο σύστημα κι έχουν αφιερώσει τις κυβερνητικές τους θέσεις στον εναγκαλισμό με τα συστημικά ΜΜΕ. Τους προσφέρεται δημοτικότητα και ασυλία. Τους ζητείται προδοσία. Δεν δυσκολεύονται.

Αν αυτά είναι εν συντομία τα ζητήματα που έχουν ξεκαθαρίσει πλέον αρκετά, υπάρχουν όμως πολλά που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Και όσα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, έχουν σχεδόν αποκλειστικά να κάνουν με την στάση του Τσίπρα στο άμεσο μέλλον.

Οι πραξικοπηματικές πιέσεις συντείνουν όλες στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιάς κυβέρνησης συνεργασίας ή εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού. Αυτός είναι ο βασικός στόχος του πραξικοπήματος. Να ανατραπεί μέσα σε 6-7-8 μήνες η λαϊκή βούληση, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε με τις εκλογές της 25ης Γενάρη. Τα αρχικά σχέδια των πραξικοπηματιών ήταν για γρηγορότερες εξελίξεις, αλλά αυτές τις "χάλασε" το δημοψήφισμα, με το αναπάντεχο για όλους αποτέλεσμά του. Όμως τους αμετανόητους τίποτα δεν τους σταματά. Οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει σαν αποτέλεσμα αυτής της πίεσης για ξήλωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα είναι η ταφόπλακα σε όλη την ιστορία, η οριστική επιβεβαίωση της αριστερής παρένθεσης. Ψηφίζουμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και προκύπτει ΝΑΙ. Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και μετά από λίγο έχουμε τους ίδιους νεκροθάφτες να κυβερνάνε με τον μανδύα του εθνικά απαραίτητου και αναγκαίου.

Αν ο Τσίπρας τα αποδεχθεί αυτά, τότε φυσικά δεν θα κινδυνεύει να θεωρηθεί εθνικός μειοδότης, αλλά σίγουρα θα χαρακτηριστεί σαν προδότης όσων ο ίδιος διακήρυττε λίγους μήνες πριν.

Προκύπτει επομένως, από την λογική των εξελίξεων, η ανάγκη ο Τσίπρας και η ομάδα του, που παρόλη την επίθεση που δέχονται διατηρούν πολύ ισχυρά ερείσματα στον λαό, να στηριχτούν στην κατεύθυνση της αντίστασης και της ανατροπής της μέχρι τώρα άτακτης οπισθοχώρησής τους.

Δεν υπάρχει πραγματικά άλλος δρόμος. Αν αντέξουν και παραμείνουν ζωντανοί, όρθιοι και απροσκύνητοι πολλά μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον.

Αλλά το ξανατονίζω εδώ, ότι η αρχή του προσκυνήματος θα είναι να "δώσουν" τον Βαρουφάκη. Αν δώσουν τον Βαρουφάκη δωρεά στα "ειδικά δικαστήρια" που θα στήσουν "οι απέναντι", τότε δεν θα αργήσει η μέρα που θα απολογούνται και οι ίδιοι, καθήμενοι στα ίδια έδρανα.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"