sepolia logo

Σιγά - σιγά αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και το σχέδιο. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποια από τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους για να αρχίσουμε να αποκτούμε ένα μέρος της συνολικής εικόνας.

1. Ο Τσίπρας και η ομάδα του πιέστηκαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο. Αναγκάστηκαν να υποκύψουν πλήρως. Το αν η υποταγή αυτή είναι προσωρινή, αν είναι ένας αναγκαίος συμβιβασμός ή μιά πλήρης αλλαγή πλεύσης θα φανεί σχετικά σύντομα. Στα πλαίσια αυτής της πίεσης χρησιμοποιήθηκε το καρότο από την μεριά ορισμένων θεσμικών παραγόντων της ευρωπαϊκής ένωσης και το μαστίγιο από τον σκληρό πυρήνα της. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ που δεν φάνηκε να υστερούν καθόλου από τα δικά μας όχι σε κιτρινισμό και ελαφρότητα αλλά σε διαπλοκή, με την έννοια της υποστήριξης της πολιτικής διαφόρων τάσεων και συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των διεθνών τραπεζών.

2. Ο εναγκαλισμός του Τσίπρα προσωπικά και του "συνετού" ΣΥΡΙΖΑ από τα ελληνικά κόμματα που μέχρι χθες κυβερνούσαν και εν πολλοίς ακόμα κυβερνούν, ήταν κι αυτό μέρος του ίδιου σχεδίου. Αυτός οδήγησε τον Τσίπρα στο να περάσει από την βουλή τα μέχρι τώρα απαιτούμενα από τους δανειστές και να απογυμνωθεί από την αριστερή τάση του κόμματός του.

3. Ο Τσίπρας και "συνετός" υπηρέτης των ξένων πρέπει να αποκαλυφθεί ότι είναι αλλά και προδότης των μέχρι τώρα ιδανικών του. Έτσι κι αλλιώς τις συστημικές δυνάμεις δεν τις πολυαπασχολεί ο περιοδεύων θίασος Κουτσούμπα ούτε ο αντιδημοφιλής Λαφαζάνης. Αυτοί ας ισχυροποιηθούν έστω και προσωρινά.

4. Οι "αριστεροί" πολιτευτές έπρεπε να χτυπηθούν εκεί που υπερτερούσαν. Δηλαδή στην μη ανάμιξή τους σε σκάνδαλα και σε σκοτεινές υποθέσεις. Εξελίχθηκαν οι υποθέσεις Κατρούγκαλου, Μάρδα, Φωτίου και Βαλαβάνη.

5. Στο αμαρτωλό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να δοθεί ένα όνομα. Αν αυτό το όνομα καταρρεύσει στην συνείδηση των πολλών, τότε αυτομάτως καταρρέει και ένα σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα που δόθηκε σε αυτό το παρελθόν ήταν "Βαρουφάκης". Ο Τσίπρας καλείται σήμερα να αποκηρύξει ένα όνομα και ακόμα περισσότερο να το στείλει στην δικαιοσύνη, με βάση κάποια απίθανα σενάρια. Φαίνεται να υποκύπτει σιγά - σιγά και σε αυτό. Στην πραγματικότητα καλείται με βαρύγδουπο τρόπο να αποκηρύξει το δικό του παρελθόν, να υπογράψει δήλωση μετανοίας. Και το όνομα Κωνσταντοπούλου τον ίδιο ρόλο παίζει, απλώς σήμερα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στον κύριο στόχο. Το αν οι Βαρουφάκης και Κωνσταντοπούλου έχουν κάνει λάθη ή έχουν μιά απωθητική συμπεριφορά, είναι άλλης τάξης πρόβλημα. Είναι ίσως αυτό που τους έκανε ευάλωτους και επομένως στόχους. Το πρωτεύον όμως στο όλο ζήτημα είναι το ότι έχουν γίνει οι στόχοι της πιό μαύρης, συντονισμένης, χωρίς φραγμούς, ανελέητης και εκδικητικής προπαγάνδας.

6. Η επιστροφή της τρόϊκας, με την μορφή του κουαρτέτου πλέον, ουσιαστικά βάζει τέρμα σε οποιαδήποτε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει. Όχι ΜΜΕ καθαρά δεν θα δούμε αλλά και ότι θετικό πρόλαβε να φέρει ο Τσίπρας για ψήφιση στο κοινοβούλιο θα πετσοκοπεί ή θα ανατραπεί. Σαν απειλή για την ίδια μας την ύπαρξη θα κρέμεται συνεχώς πάνω από τα κεφάλια μας το grexit και το δαιμονοποιημένο εθνικό νόμισμα. Plan B? αυτό τιμωρείται πλέον σαν εθνική προδοσία με κρέμασμα στην πλατεία των αγανακτισμένων. Το grexit μιά θα φεύγει οριστικά και μιά θα επανέρχεται σαν πιθανότητα, ανάλογα με το βαθμό υποταγής που θα δείχνει ο Τσίπρας και στην παραμικρότερη λεπτομέρεια των απαιτήσεων των δανειστών.

7. Αυτά όλα εξελίσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο αυξημένων περιπλοκών στον περίγυρο της Ελλάδας. Ο εθνικός κίνδυνος πρέπει κι αυτός να είναι ή να μοιάζει ότι είναι υπαρκτός.

8. Σε όλη αυτή την κατάσταση σημαντικό ρόλο έχουν παίξει όσοι από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν "αγαπητοί" στο σύστημα κι έχουν αφιερώσει τις κυβερνητικές τους θέσεις στον εναγκαλισμό με τα συστημικά ΜΜΕ. Τους προσφέρεται δημοτικότητα και ασυλία. Τους ζητείται προδοσία. Δεν δυσκολεύονται.

Αν αυτά είναι εν συντομία τα ζητήματα που έχουν ξεκαθαρίσει πλέον αρκετά, υπάρχουν όμως πολλά που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Και όσα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, έχουν σχεδόν αποκλειστικά να κάνουν με την στάση του Τσίπρα στο άμεσο μέλλον.

Οι πραξικοπηματικές πιέσεις συντείνουν όλες στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιάς κυβέρνησης συνεργασίας ή εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού. Αυτός είναι ο βασικός στόχος του πραξικοπήματος. Να ανατραπεί μέσα σε 6-7-8 μήνες η λαϊκή βούληση, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε με τις εκλογές της 25ης Γενάρη. Τα αρχικά σχέδια των πραξικοπηματιών ήταν για γρηγορότερες εξελίξεις, αλλά αυτές τις "χάλασε" το δημοψήφισμα, με το αναπάντεχο για όλους αποτέλεσμά του. Όμως τους αμετανόητους τίποτα δεν τους σταματά. Οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει σαν αποτέλεσμα αυτής της πίεσης για ξήλωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα είναι η ταφόπλακα σε όλη την ιστορία, η οριστική επιβεβαίωση της αριστερής παρένθεσης. Ψηφίζουμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και προκύπτει ΝΑΙ. Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και μετά από λίγο έχουμε τους ίδιους νεκροθάφτες να κυβερνάνε με τον μανδύα του εθνικά απαραίτητου και αναγκαίου.

Αν ο Τσίπρας τα αποδεχθεί αυτά, τότε φυσικά δεν θα κινδυνεύει να θεωρηθεί εθνικός μειοδότης, αλλά σίγουρα θα χαρακτηριστεί σαν προδότης όσων ο ίδιος διακήρυττε λίγους μήνες πριν.

Προκύπτει επομένως, από την λογική των εξελίξεων, η ανάγκη ο Τσίπρας και η ομάδα του, που παρόλη την επίθεση που δέχονται διατηρούν πολύ ισχυρά ερείσματα στον λαό, να στηριχτούν στην κατεύθυνση της αντίστασης και της ανατροπής της μέχρι τώρα άτακτης οπισθοχώρησής τους.

Δεν υπάρχει πραγματικά άλλος δρόμος. Αν αντέξουν και παραμείνουν ζωντανοί, όρθιοι και απροσκύνητοι πολλά μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον.

Αλλά το ξανατονίζω εδώ, ότι η αρχή του προσκυνήματος θα είναι να "δώσουν" τον Βαρουφάκη. Αν δώσουν τον Βαρουφάκη δωρεά στα "ειδικά δικαστήρια" που θα στήσουν "οι απέναντι", τότε δεν θα αργήσει η μέρα που θα απολογούνται και οι ίδιοι, καθήμενοι στα ίδια έδρανα.

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Κατά τη συζήτηση, με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η κ. Φωτίου σχετικά με τον τρόπο που η αστυνομία αντιμετωπίζει την κακοποίηση γυναικών και την ενδοοικογενειακή...
“ Τέσσερις Βουλεύτριες της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, κατέθεσαν ως αναφορά προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με...
Καμία μέριμνα για τους σχολικούς τροχονόμους από το υπουργείοΕσωτερικών Απορριπτική ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στα αιτήματα των σχολικών τροχονόμων, όπως αυτά διατυπώθηκαν σε κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών της...
Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων σχετικά με την Ολλανδική Εταιρεία HVA, στην οποία η κυβέρνηση έχει αναθέσει τη μελέτη ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες Daniel και Elias, κατέθεσαν...
Επί 13 ώρες το νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης βρέθηκε χωρίς ρεύμα, ενώ αναβάλλονται χειρουργεία και οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία. Ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου δε έχει τεθεί εκτός...
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στις απολύσεις Η πρόσφατη τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, για το οριστικό λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ και την απόλυση όλων των εργαζομένων...
Εξι μήνες από την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» χρωματισμού των τιμολογίων, τα τιμολόγια ρεύματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και αυξάνονται διαρκώς. Η «φόρμουλα» του πράσινου τιμολογίου, το οποίο έχει η πλειονότητα...
Το θέμα της σεξιστικής επίθεσης οδηγού λεωφορείου στη γραμμή 608 Γαλάτσι – Ακαδημίας – Ζωγράφου σε επιβάτιδα στις 18 Ιουνίου 2024 έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους στον Υπουργό Υποδομών...
Ο εργασιακός μεσαίωνας μοιάζει μάλλον με παράδεισο πλέον στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, με τον οποίο επικοινώνησα προ ολίγου, εργοδότρια στην #Πάρο απαίτησε...