sepolia logo

Κλιμακώνει την αντίδρασή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής ενάντια στην μεταφορά του συνόλου των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο πρώην κτήριο ΟΠΑΠ, στην Κηφισού στο ύψος της Δυρραχίου.

Μετά τις αρχικές ανακοινώσεις με τις οποίες ασκούσε δριμύτατη κριτική στην πρωτοβουλία της Διοίκησης της Περιφέρειας, τώρα ξεκινάει την συλλογή υπογραφών για να εκφραστεί συλλογικότερη αντίθεση των υπαλλήλων.

Εννοείται ότι δεν θα είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν υπογραφές της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Σε περιπτώσεις σαν και αυτή, όποτε γίνονταν κίνηση μεταφοράς κάποιας υπηρεσίας, πάντοτε υπήρχε ένα μεγάλο μέρος των μετακινούμενων υπαλλήλων που αντιδρούσε. Είναι λογικό άλλωστε. Μιλάμε για μόνιμους δημόσιους υπάλληλους, οι οποίοι οργανώνουν την ζωή τους και με βάση τον τόπο της εργασίας τους. Όταν κάποιοι προσπαθούν, σωστά ή λάθος, να αλλάξουν αυτήν την παράμετρο, προφανώς σημιουργούν προβλήματα στη ζωή πολλών ανθρώπων, οι οποίοι εύλογα αντιδρούν. Εννοείται, ότι η Διοίκηση της περιφέρειας, δεν έχει δικαίωμα να λειτουργήσει με τέτοια κριτήρια, να μην ενοχλήσει δηλαδή τους υπαλλήλους της, αλλά με κριτήρια κόστους, καλύτερης οργάνωσης των υπηρεσιών της και βελτίωσης στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Το αν το κριτήρια αυτά πληρούνται συνολικά με την χρήση του πρώην κτηρίου ΟΠΑΠ, δεν είμαστε αρμόδιοι να το κρίνουμε.

Αυτά που μπορούμε να κρίνουμε είναι κάποια από τα επιχειρήματα όσων αντιδρούν στη μεταφορά, όπως ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πρέπει να είναι εντός της Αθήνας και όχι στο Περιστέρι, ή ότι η απόσταση από το μετρό μέχρι το κτήριο που επιδιώκεται να γίνει η μετακόμιση είναι 1060 μέτρα ή ότι δεν υπάρχει πρόσβαση για ανάπηρους ή ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση του κοινού, τα οποία τα θεωρούμε σε μεγάλο βαθμό προσχηματικά. Προσχηματικά, γιατί σαν κάτοικοι της περιοχής ξέρουμε, ότι όσα από αυτά είναι πραγματικά προβλήματα, μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν με μάλλον εύκολους τρόπους, όπως με την δρομολόγηση 2-3 λεωφορείων που θα κάνουν συνεχώς την διαδρομή Μετρό - κτήριο Περιφέρειας.

Το κείμενο συλλογής υπογραφών των Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής είναι το παρακάτω:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

           Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι εργαζόμενοι των Διευθύνσεων της Περιφέρειας Αττικής, που έχουν έδρα την Αθήνα, που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο Διαμαρτυρόμαστε :

  • για την καταρχήν αποδοχή της Οικονομικής Επιτροπής στην ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ προσφορά που κατατέθηκε για την αγορά κτιρίου, με σκοπό να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και η οποία μάλιστα βρίσκεται εκτός των όρων της διακήρυξης
  • για την μη τήρηση των νομοθετικών προβλέψεων στη διακήρυξη, για την θέση του ζητούμενου κτιρίου, αφού είναι ρητή η πρόβλεψη ότι η έδρα της Περιφέρειας Αττικής είναι η Αθήνα καθώς και ότι οι υπηρεσίες του Κ.Τ. Αθήνας στεγάζονται στον τομέα αυτό, όπως ισχύει αντίστοιχα και για τους άλλους τομείς και τις Περιφερειακές Ενότητες
  • για την αγνόηση των προβλημάτων που θα φορτωθούν στους πολίτες, που συναλλάσσονται με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας και στους εργαζόμενους, από την κακή προσβασιμότητα του συγκεκριμένου κτιρίου, που κατά αρχήν επελέγη.

Δεν δεχόμαστε :

  • να θεωρούμαστε υπεύθυνοι για τις όποιες προηγούμενες επιλογές κτιρίων, γιατί ούτε είχαμε, ούτε έχουμε συμφωνήσει με τα όποια πανάκριβα ενοίκια κτιρίων, πολλά από τα οποία δεν πληρούν και τις αναγκαίες προϋποθέσεις, αλλά ούτε και με τα «ερείπια», που συνεχίζουν να στεγάζουν αρκετές υπηρεσίες μας
  • να υπονοεί η Περιφερειακή Αρχή ότι οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφερόμαστε για εξοικονόμηση δαπανών από τις σχετικές δαπάνες. Εξάλλου εκτός των άλλων το «δημόσιο συμφέρον» που σχετίζεται με την ενοικίαση ή την αγορά των όποιων κτιρίων πρέπει να αποδεικνύεται από μια στοιχειώδη οικονομοτεχνική μελέτη.

Αγωνιζόμαστε :

  • για την στέγαση των υπηρεσιών μας σε κτίρια σύγχρονα, οικονομικά, λειτουργικά και με την αναγκαία προσβασιμότητα για εμάς και τους πολίτες, που απευθύνονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής
  • για την στέγαση των υπηρεσιών μας σε ένα κτίριο -αν είναι δυνατόν- ανά Περιφερειακή Ενότητα και τομέα
  • για την αγορά κτιρίων, που θα πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις
  • για την άμεση επισκευή και συντήρηση όλων των κτιρίων, που στεγαζόμαστε
  • για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την θέρμανση-ψύξη και την καθαριότητα των χώρων όλων των υπηρεσιών μας.