sepolia logo

Ένα νέο site δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία πολιτών που δεν θέλουν, όπως λένε, να μετατραπεί το Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος σε αυλή του Mall Academy Gardens.

Το site academygardens.org απευθύνεται και σε εκτός Ελλάδος κοινό αλλά μπορείτε να το δείτε και στην ελληνική γλώσσα.

Αντιγράφουμε παρακάτω το κάλεσμα συλλογής υπογραφής που υπάρχει στην πρώτη σελίδα του.

Η Ακαδημία Πλάτωνος και το αρχαιολογικό  πάρκο,  είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και ένα κοινό  αγαθό για την πόλη μας! Κάτω τα χέρια από την Ακαδημία Πλάτωνος.

Η παγκόσμια σημασία της Ακαδημίας Πλάτωνος

Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι μία γειτονιά με ιδιαίτερα πολεοδομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού με παγκόσμια συμβολική σημασία, καθώς στο εσωτερικό της εγκλείεται το Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ο τόπος της Ακαδημίας όπου δίδαξε ο Πλάτων. Το αρχαιολογικό πάρκο είναι ένας μοναδικός τόπος με ιστορική συνέχεια, ένας χώρος ανοιχτός όπου συνυπάρχουν τα αρχαία μαζί με τα κοινά, ένας πνεύμονας πρασίνου τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα.  Bρίσκεται στα όρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και αποτελεί είσοδο για την Δυτική Αθηνα, περιοχή όπου βρίσκονται επίσης πολλά βιομηχανικά εγκαταλειμμένα κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να αναδειχτούν και να αποκτήσουν ζωή, στεγάζοντας λειτουργίες συμβατές με την γειτονιά. Την περιοχή διασχίζει ο Κηφισός ποταμός  εγκιβωτισμένος και καλυμμένος, και συνδέεται με όλες τις ιστορικές της φάσεις.
Μία ενεργή κοινότητα ανθρώπων με προτάσεις για το δημόσιο χώρο
    
Η ιδέα του Κοινού Αγαθού καλλιεργείται συνειδητά εδώ,  με πλούσιες δράσεις και προτάσεις για το περιβάλλον, τον δημόσιο χώρο και την αστικότητα. Η παρουσία της κοινότητας είναι συνεχής τα τελευταία δέκα χρόνια, προτείνοντας ένα νέο τρόπο διαβίωσης, με σημαντικές καινοτόμες δραστηριότητες που αφορούν στα κοινά, στην παγκόσμια ιδέα της μετάβασης, στην κυκλική οικονομία, στην αποανάπτυξη, και  σε άλλες θεωρίες, ιδέες και πρακτικές που βρίσκονται στην αιχμή της παγκόσμιας συζήτησης για το μέλλον των πόλεων με βιώσιμους όρους. Οι κάτοικοι εδώ και καιρό, έχοντας επίγνωση όλων αυτών, επεξεργάζονται τις κατάλληλες πρακτικές που θα αναδείξουν την πολιτιστική ταυτότητα του Αρχαιολογικού Πάρκου και τη δυναμική της περιοχής, ως τον κεντρικό και συμβολικό πυρήνα της, και προτείνουν  ένα νέο πολιτισμικό και επιχειρηματικό μοντέλο στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που αναδεικνύει τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά της (ιστορία, πολιτισμός, βιομηχανικό παρελθόν, σύγχρονα επαγγέλματα των κατοίκων της περιοχής κα).
  
Η απειλή
    
Οι κάτοικοι εδώ και καιρό, αγωνίζονται  με σθένος και ψυχή ενάντια στην κατασκευή του Mall, με την ονομασία Αcademy Gardens, στο οικόπεδο “Μoυζάκη” που γειτνιάζει με το Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τον Ιανουάριο 2018 Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στον καθορισμό όρων Δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων και έκτασης 45.000 τμ, και στην αλλαγή των υψών από 15 σε 21 μ ανώτατο προς την πλευρά της Λεωφ.Κηφισού, στην παραπάνω τοποθεσία. Ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης παράλληλα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ και της εταιρείας Artume, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία αναλαμβάνει την ανάδειξη ανάπλασης του “Αρχαιολογικού Άλσους”.  Ταυτόχρονα είναι φανερό και είναι και θέση των κατοίκων  ότι, εκτός των άλλων, η λειτουργία του Mall θα χτυπήσει σαρωτικά τις τοπικές αγορές στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω. (βλ. ανακοίνωση Συντονιστικού)
Με το παρόν κείμενο σας προσκαλούμε να λάβετε θέση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ακαδημίας Πλάτωνος που δεν μπορεί να είναι συμβατή με το ιδιωτικό συμφέρον εταιριών και την κατασκευή οποιουδήποτε Mall.   
Ας υπογράψουμε για να καταργηθούν άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα και το μνημόνιο συνεργασίας που αγνοούν τη σημασία του πάρκου ως Κοινού Αγαθού για την πόλη της Αθήνας και την παγκόσμια κοινότητα,  και που στόχο έχουν να μετατρέψουν το αρχαιολογικό πάρκο και την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος σε αυλή του Mall. 
 Υπογράφουμε ενάντια στην κατασκευή του Mall  Academy Gardens που μετατρέπει το Αρχαιολογικό Πάρκο  της Ακαδημίας Πλάτωνος σε αυλή του!