sepolia logo

«Η Αθήνα απέκτησε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σταθμό. Ο σταθμός Λαρίσης είναι πλέον προσβάσιμος από όλους τους πολίτες. Μια εκκρεμότητα που υπήρχε τα τελευταία 15 χρόνια έκλεισε με τη λειτουργία των καινούργιων αποβαθρών των τεσσάρων καινούργιων ηλεκτροκινούμενων γραμμών».

st larisis 01

Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Βούρδας, γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των έργων της ηλεκτροκίνησης στο Κεντρικό Σταθμό Αθηνών.

Όπως εξήγησε «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν και τα δρομολόγια. Γιατί αυτή τη στιγμή γίνονται τα δρομολόγια προς Κιάτο, Χαλκίδα και αεροδρόμιο απευθείας και χωρίς μετεπιβίβαση στις Αχαρνές, με ηλεκτροκίνητα τρένα. Κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου για τους ίδιους τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή μπορούμε μέσα σε 35 λεπτά να πάμε στο αεροδρόμιο. Σε 1 ώρα και 10 λεπτά, είμαστε στο Κιάτο. Και σε 1 ώρα και 15 λεπτά είμαστε στη Χαλκίδα. Έχουν μειωθεί οι χρόνοι πάρα πολύ και ταυτόχρονα, υπάρχουν παράλληλες εργασίες οι οποίες θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

st larisis 02

Έως τον Δεκέμβριο ολοκληρώνονται όλες οι παράλληλες εργασίες με στόχο, όπως λέει ο κ. Βούρδας «να γίνονται οι διαδρομές από τον Πειραιά πια, προς Κιάτο, αεροδρόμιο, και Χαλκίδα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται δρομολόγια μέχρι το Λιανοκλάδι, με ηλεκτροκινούμενα τρένα και χωρίς μετεπιβιβάσεις».

«Θα ενεργοποιηθούν εξάλλου, ξανά γραμμές οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω των εργασιών που εκτελούνται. Μέχρι τότε έχουν δοθεί με εντολή του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη κάποιες προσωρινές λύσεις, ειδικά για τους κατοίκους που χρησιμοποιούσαν τον σταθμό των Άνω Λιοσίων, η εξυπηρέτηση μέσω λεωφορείων, για όλο αυτό το διάστημα, από το σταθμό των Άνω Λιοσίων μέχρι τη Νερατζιώτισσα» συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας Μεταφορών.

st larisis 03

Ταυτόχρονα, όπως λέει, σε αυτό το χρονικό διάστημα θα σταματήσει και η κυκλοφορία των εμπορευματικών τρένων μέσα από την Αθήνα. Δεν θα περνούν εμπορευματικά τρένα από τον Σεπτέμβριο στα Σεπόλια, θα περνούν μόνο επιβατικά και τα εμπορευματικά θα πηγαίνουν όλα στο Θριάσιο.

Για όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπογραμμίζει ο κ Βούρδας και σημειώνει τέλος, ότι «του χρόνου το καλοκαίρι, θα έχει ενεργοποιηθεί και η νέα γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 25 λεπτά. Θα εκτελείται κανονικά και χωρίς αλλαγές τρένων από τους πολίτες, οπότε πια θα έχει ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας».

st larisis 04

Εν τω μεταξύ, στις 1 Αυγούστου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με αφορμή την ολοκλήρωση και τη λειτουργία των καινούργιων αποβάθρων και των τεσσάρων νέων ηλεκτροκινούμενων γραμμών εγκαινίασε τους νέους σιδηροδρομικούς σταθμούς Αθηνών (Σταθμός Λαρίσης) και Ζεφυρίου.

Ο κ. Σπίρτζης εξέφρασε την ικανοποίησή του που ολοκληρώθηκε το έργο στον σταθμό Λαρίσης μετά από εργασίες που διήρκεσαν πάνω από 10 χρόνια, σημειώνοντας ότι η κατάσταση των σιδηροδρομικών υποδομών ήταν τραγική.

st larisis 05
Τον Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα ηλεκτροκίνησης στα Λιόσια και στους υπόλοιπους σταθμούς της Αττικής, ενώ τον ίδιο μήνα θα αρχίσουν οι εργασίες για την υπογειοποίηση των γραμμών στα Σεπόλια, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο υπογειοποίησης γραμμών στο Μενίδι και σε άλλες περιοχές της δυτικής Αθήνας.

st larisis 06

Ο υπουργός τόνισε τα έργα αυτά σηματοδοτούν την προτεραιότητα της κυβέρνησης για τον σιδηρόδρομο και τα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ τόνισε την ανάγκη «να περάσουμε από την εποχή των αυτοκινητόδρόμων στην εποχή του σιδηρόδρομου τόσο για τις επιβατικές όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές».

st larisis 07st larisis 08st larisis 09

πηγές: huffingtonpost και ΕΡΤ