sepolia logo

Η δικαιολογημένη απελπισία, η οποία φαίνεται σε όλες τις ζωντανές συνεντεύξεις να διακατέχει τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, ήταν το πρόσφορο κλίμα για την διάδοση της ιδέας της «ηρωικής εξόδου» προς την ΠΓΔΜ.

Η κίνηση όμως αυτή ήταν πλήρως αποτυχημένη, με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Κυρίως δεν βοήθησε τους πρόσφυγες. Όσοι πέρασαν στην ΠΓΔΜ συνελήφθησαν και η τύχη τους παραμένει άγνωστη. Μάλλον θα αποτελέσει ένα ζήτημα διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των Σκοπίων, χωρίς να αποκλείεται σε αυτήν να επέμβουν και άλλες χώρες. Οι υπόλοιποι που προσπάθησαν αλλά δεν πέρασαν στην ΠΓΔΜ επιστρέφουν ήδη στην Ειδομένη.

xamilo1 th

Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι αυτή έξοδος μας έκανε να μετρήσουμε 3 θύματα σε ένα χείμαρρο στα σύνορα κοντά στη Γευγελή. Άσχετα με το ότι αυτό το τραγικό γεγονός δεν συνέβη στο σημείο της μαζικής διεύλευσης των προσφύγων, δεν μπορεί παρά να ενταχθεί στα ίδια πλαίσια, της υποκινούμενης δηλαδή προσπάθειας των απελπισμένων να περάσουν τα σύνορα.

Δευτερευόντως, η αποτυχημένη αυτή προσπάθεια εξόδου φέρνει σε ακόμα πιό δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα βρεθεί στη δυσχερή θέση να απολογηθεί για το γεγονός και να πείσει ότι δεν ήταν η ίδια που οργάνωσε αυτήν την κίνηση. Κάτι το οποίο είναι προφανές για μας, αλλά δεν είναι ίσως τόσο προφανές για τις άλλες ευρωπαϊκες κυβερνήσεις.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για απαράδεκτο γεγονός και εγκληματική στάση απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο.  Ενώ τόνισε, ότι η παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες πρέπει να ελεγχθεί και «έδειξε» προς την πλευρά των ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ. Ο ίδιος απηύθυνε μήνυμα προς τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη για τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν.

xamilo0

Επίσης o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, δήλωσε σχετικά με το μέλλον των προσφύγων που πέρασαν χθες τα σύνορα, από το χωριό Χαμηλό. «Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών. Αν υπάρξει αίτημα από την ΠΓΔΜ για επανεισδοχή τους, θα την εξετάσουμε».

Ακόμα, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι η Αθήνα βρισκόταν πίσω από την απόφαση των μεταναστών για την είσοδό τους στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει, ούτε διευκολύνει, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες». 

xamilo2

«Το να στέλνεις ανθρώπους να περάσουν ποτάμια και χειμάρρους δεν είναι καλή, ιδέα όταν είχαν πεθάνει νωρίτερα άνθρωποι στη Γευγελή» είπε ενώ συμπλήρωσε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αναλάβουν να φιλοξενήσουν μετανάστες αναλογικά. Για την φιλοξενία των προσφύγων στην Ειδομένη, σημείωσε: «Θεωρείτε ότι μάς περιποιεί τιμή αυτή η εικόνα; Προτεραιότητά μας είναι να μεταφερθούν σε κέντρα οργανωμένης φιλοξενίας». 

O κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι θα στηθεί σύστημα Wi-Fi στην Ειδομένη, προσφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ανοίγουν τη νέα αραβόφωνη σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την αξιόπιστη ενημέρωσή τους.

Εν τω μεταξύ οι πάνω από 50 φωτορεπόρτερς, εικονολήπτες, ακτιβιστές και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που συνελήφθησαν χθες από τις αρχές των Σκοπίων, καθώς συνόδευαν τους πρόσφυγες στο πέρασμά τους, αφέθηκαν ελεύθεροι. Προηγουμένως βέβαια πλήρωσαν ένα πρόστιμο 250 ευρώ ο καθένας και τους επεβλήθη απαγόρευση εισόδου στην ΠΓΔΜ για έξι μήνες.