sepolia logo

Την παρουσίαση των πεπραγμένων της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, έκανε την Πέμπτη 23/2 η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 185 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης).

Η ομιλία της Περιφερειάρχη εστιάστηκε στα βασικά πεπραγμένα του 2016:

•         «Χάρη στη συστηματική και σοβαρή δουλειά μας το 2016, χάρη στην υπογραφή 117 προγραμματικών συμβάσεων και χάρη στις δημοπρατήσεις έργων, εντός του έτους, πέφτουν άμεσα στην αγορά, περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ».

•         «Είναι άραγε ‘αδράνεια’ η μετατροπή μέρους του οικονομικού πλεονάσματος της Περιφέρειας, το οποίο αυξήσαμε φέτος, σε θρυαλλίδα επανεκκίνησης όχι μόνο της τοπικής οικονομίας αλλά και όλης της χώρας; Αυτό είναι χειροπιαστή πραγματικότητα».

•         Ανάπλαση του Φαληρικού όρμου: «Πρόκειται για ένα έργο πνοής που από το 2016 υλοποιείται μέσα σε χρόνους ρεκόρ, παρά την αλλαγή νομοθεσίας τον περασμένο Αύγουστο, αλλάζοντας την Αττική, βελτιώνοντας το περιβάλλον, προστατεύοντας τους πολίτες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για προσέλκυση επενδύσεων». «Έργο που απαλλάσσει 160.000 συμπολίτες μας από την ανασφάλεια και τον κίνδυνο των πλημμύρων. Έργο υπερτοπικής σημασίας που αλλάζει τον προσανατολισμό της Αττικής στο σύνολό της, σπάζοντας έναν άδικο αποκλεισμό και δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα.  Έργο που συνδέει την πόλη με τη θάλασσα, αλλάζοντας ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής και εντάσσοντας την περιοχή στον τουριστικό χάρτη. Πρόκειται για εμβληματικό έργο που αλλάζει την όψη του παράκτιου μετώπου. Που αλλάζει την Αττική».

•         «Δεν σημειώθηκε καμία απώλεια κοινοτικών πόρων του ΠΕΠ Αττικής 2007 - 2013, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Αντιθέτως το ΠΕΠ Αττικής 2007 - 2013 έκλεισε χωρίς καμία απώλεια πόρων, με απορρόφηση 111,4%. Παράλληλα το ΠΕΠ Αττικής 2014 - 2020 ολοκλήρωσε το έτος 2016 με απορρόφηση 72.2 εκατομμυρίων κοινοτικής συνδρομής».

•         «Μια απλή σύγκριση του ΠΕΠ Αττικής 2007 - 2013 με το ΠΕΠ Αττικής 2014 - 2020 κατά την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή το 2009 και το 2016 αντίστοιχα, είναι αποκαλυπτική της δουλειάς μας. Απορρόφηση 8.4% έναντι 2.5% και δαπάνη σε όρους κοινοτικής συνδρομής : 56,2 το 2009 έναντι 73,0 το 2016».

•         «Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Αττικής, δημοσιεύει ανοικτή πρόσκληση προς τους δήμους της Αττικής, για την υποβολή σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 260 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο ¼ του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΠΕΠ».

•         «Επιλύσαμε ένα χρόνιο πρόβλημα. Εκείνο της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους. Πλέον λύσαμε το θέμα για τα επόμενα τρία χρόνια: με την ανάπτυξη δυναμικού συστήματος αγοράς για την ανάθεση της μεταφοράς των μαθητών, προϋπολογισμού 74.6 εκατομμυρίων ευρώ. Η Αττική είναι η πρώτη Περιφέρεια που υιοθέτησε αυτόν τον αδιάβλητο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο ανάθεσης υπηρεσιών».

•         «Το 2016 ήταν η χρονιά που ψηφίστηκε η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής. Κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δέκα χρόνια. Πλέον η Αττική διαθέτει νέο νομικό πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, στη βάση των κατευθύνσεων της κυκλικής οικονομίας και των αρχών της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης».

•         «Για την εξοικονόμηση λοιπόν πόρων, τον εξορθολογισμό της δαπάνης και την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων της Περιφέρειας, επιβάλλεται η μεταστέγαση των επιτελικών υπηρεσιών της. Με στόχο την απρόσκοπτη και αποτελεσματικότερη συνεργασία τους και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό τους». «Όπως άλλωστε ήδη έγινε με τη μεταφορά των υπηρεσιών του Νοτίου Τομέα, από 12 κτίρια, σε 8 δήμους, σε ένα κτίριο – γεγονός που μείωσε σε μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά έξοδα της Περιφέρειας. Και έφερε κέρδος στους πολίτες, στο Δημόσιο, καθώς εξοικονομούμε 401 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο (από 839 χιλιάδες, τώρα η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα πληρώνει για ενοίκια 438 χιλιάδες)».

•         «Στο πλαίσιο του θέματος της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας: Για πρώτη φορά ολοκληρώνουμε την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την καλύτερη και ορθολογικότερη αξιοποίησή της. Κάνουμε δήλωση των ακίνητων περιουσιακών της στοιχείων, στο πλαίσιο της διαδικασίας κτηματογράφησης. Διενεργούμε προσεισμικούς ελέγχους των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και δευτεροβάθμιων ελέγχων, στο πλαίσιο των οδηγιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

•         «Ιδρύσαμε τον περασμένο Μάρτιο, σε συνεργασία με τη ΓΓ Εμπορίου, το Κέντρο Logistics προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, καταρχήν των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας και επίσης και άλλων κοινωνικά αδύναμων ομάδων. Το Κέντρο εξυπηρετεί μέχρι σήμερα συνολικά 40 δομές φιλοξενίας προσφύγων, εκ των οποίων 11 δομές εντός Αττικής, 29 κέντρα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί και 26 ιδρύματα και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και 18 Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας και Ιατρεία».