Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Υπογειοποίηση γραμμών στα Σεπόλια - Δυό χρόνια «εργασιών» για να έχει καλυφθεί μόλις το 0,9% του έργου

25-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια. Ποιός έχει την ευθύνη για το...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

powered by social2s

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο προγραμματισμός της ΕΡΓΟΣΕ προβλέπει τη δημοπράτηση δύο έργων με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2020.

Ριζικά αναμένεται να αλλάξει η εικόνα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας (σταθμός Λαρίσης), καθώς τους επόμενους μήνες θα δημοπρατηθούν δύο έργα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του σταθμού και των υποδομών για την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή. 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο προγραμματισμός της ΕΡΓΟΣΕ προβλέπει τη δημοπράτηση των δύο έργων με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2020. 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν στο Economix ότι το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, θα αφορά – μεταξύ άλλων – στην κατασκευή τριών νέων αποβαθρών για την εξυπηρέτηση των επιβατών και μεγάλης υπόγειας πεζοδιάβασης, η οποία θα συνδέει τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό με τον σταθμό Λαρίσης του μετρό. 

Η νέα υπόγεια διάβαση πεζών θα συνδέει με κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες το σύνολο των έξι αποβαθρών που θα υπάρχουν στο σταθμό όταν ολοκληρωθεί το έργο, ενώ προβλέπεται στον ίδιο χώρο να κατασκευαστούν και 20 εμπορικά καταστήματα. 

Το έργο περιλαμβάνει και την τοποθέτηση νέας σήμανσης στις εισόδους και εξόδους του σταθμού, στις τρεις νέες αποβάθρες, στις υπόγειες πεζοδιαβάσεις, στις σκάλες και στους ανελκυστήρες. Ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει επίσης να κατασκευάσει και αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων των σιδηροδρομικών γραμμών αλλά και στις νέες αποβάθρες. 

Ο στόχος της ΕΡΓΟΣΕ είναι να βάλει ξανά σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα τα οποία είχαν παγώσει για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του κεντρικού σταθμού της Αθήνας, ο οποίος αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία εισόδου στην πρωτεύουσα.

Στο μέλλον αναμένεται να κατασκευαστούν και δύο ακόμα επίπεδα στον κεντρικό σταθμό για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΟΣΕ, τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και για την κάλυψη του συνόλου του σταθμού με μόνιμο διαφανές στέγαστρο επί μεταλλικών στύλων. Τα ίδια σχέδια προβλέπουν την κατασκευή νέου κτηρίου, βόρεια του υφιστάμενου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για στέγαση υπηρεσιών του ΟΣΕ. 

Πριν από τις παρεμβάσεις για την κατασκευή δύο νέων επιπέδων και την κάλυψη του σταθμού με μόνιμο στέγαστρο, η ΕΡΓΟΣΕ θα προχωρήσει στη δημοπράτηση έργου με προϋπολογισμό 24 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας. 

Το έργο, το οποίο θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2020, προβλέπει την κατασκευή ανισόπεδης διάβασης οχημάτων στην οδό Πέλοπος, η οποία θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα ισόπεδη διάβαση στην οδό Λένορμαν, την κατασκευή υπαίθρου χώρου στάθμευσης για τους επιβάτες του σιδηροδρομικού σταθμού και την αναμόρφωση της έκτασης μεταξύ του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών και του διατηρητέου κτηρίου του σιδηροδρομικού σταθμού Πελοποννήσου. 

Η μελέτη του έργου προβλέπει την ενοποίηση της περιοχής μεταξύ των δύο κτηρίων με την κατεδάφιση παλιών κτισμάτων και περιφράξεων, την κατασκευή μικρών έργων οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια), κατασκευή υπαίθριων χώρων στάθμευσης και αποχετευτικών έργων. 

Οι επενδύσεις για την αναβάθμιση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας σε συνδυασμό με την κατασκευή της νέας, τετραπλής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 2,4 χιλιομέτρων στα Σεπόλια, από τον κεντρικό σταθμό έως τις Τρεις Γέφυρες, αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της ευρύτερης περιοχής. 

Το έργο για την κατασκευή της τετραπλής σιδηροδρομικής γραμμής, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας θα είναι υπόγειο, είναι σε εξέλιξη εδώ και μερικές εβδομάδες. 

Πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών υπέγραψε την απόφαση με την οποία δίνεται άδεια στα εργοτάξια του αναδόχου (Intrakat – Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ). Η κατασκευή της νέας γραμμής, η οποία θα κοστίσει περίπου 67 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι έτοιμη σε διάστημα 52 μηνών από την ημερομηνία έναρξης των έργων. 

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"