Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Και πάλι για το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Σεπόλια - Απάντηση σε ερωτήματα - Πως φτιάχτηκε και ποιοί το συντηρούν;

01-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην προηγούμενη αναφορά μας σε αυτόν τον θαυμάσιο χώρο που βρίσκεται στην γειτονιά μας, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής με...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

16-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Κινηματογράφος, κρατημένος κι αυτός στην μνήμη των κατοίκων των Σεπολίων, βρίσκονταν στην καρδιά της γειτονιάς, στην οδό Δυρραχίου. Δεν είχε...

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Ακαδημίας Πλάτωνος - Σεπολίων τοποθετείται στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που όλοι μας αντιμετωπίζουμε και θέτει αιτήματα.

 Γειτόνισσες-γείτονες,
Η ασθένεια COVID-19 πήρε και στη χώρα μας, όπως αναμενόταν, διαστάσεις πανδημίας
Όπως έχει φανεί στην Κίνα, αλλά και την Ιταλία, την Ισπανία κ.ά. τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα και θάχουν αυξητική τάση.
Θα μπορούσε να είναι σειρά επιστημονικής φαντασίας, αλλά δυστυχώς είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα με
πολλαπλές συνέπειες, που θα βάλει τη σφραγίδα της στον κόσμο που ζούμε.
Ο κορονοϊός, όπως και άλλες πανδημίες που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες, είναι αποτέλεσμα ενός συ-
γκεκριμένου τρόπου παραγωγής, κατανάλωσης και ζωής που καθορίζει το σύστημα του Παγκόσμιου Καπιταλισμού.
Οι μεγαλουπόλεις εκατομμυρίων στις οποίες οι άνθρωποι συνωστίζονται ο ένας πάνω στον άλλον στη δουλειά, στη μετακίνηση, στην κατανάλωση. Ο τρόπος διατροφής μας που βασίζεται όλο και περισσότερο σε έναν βιομηχανικό
τρόπο παραγωγής ασύλληπτου όγκου σκουπιδιών. Η ολοένα αυξανόμενη εξάντληση του περιβάλλοντος που ξεκι-
νάει από την ακόρεστη δίψα για παραγωγή-κατανάλωση-κέρδος.
Η υπέρμετρη χρήση φαρμάκων, αντιβιοτικών κ.ά. χημικών ουσιών, που μεταλλάσσει τους ιούς και κάνει ακόμα πλου
σιότερο το βιοτεχνολογικό λόμπυ.
Όλος αυτός ο τρόπος παραγωγής και εξάντλησης της φύσης, είναι που δημιουργούν έναν διαρκώς αβίωτο κόσμο.
H πανδημία του κορονοϊου που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη αποκτά καταστροφικά χαρακτηριστικά πάνω σε
μια κοινωνία που μετά την δεκαετή εφαρμογή των μνημονιακών περικοπών και ειδικά στο σύστημα υγείας, με τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό, υλικά.
Όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και οι διάφοροι Γεωργιάδηδες, Πορτοσάλτες διέλυσαν τη δημόσια και δωρεάν υγεία, με στόχο να δοθούν όλα στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Ο κορονοϊός γκρέμισε τα κυβερνητικά παραμύθια για οχυρωμένη χώρα και αποκάλυψε τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της υγείας, με μόνο 586 κρεβάτια ΜΕΘ (6 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους), ενώ από πριν έλειπαν 2.000
κρεβάτια.
Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι η ιδιωτική υγεία είναι μια μπίζνα χωρίς κοινωνική χρησιμότητα παρά μόνο για να γεμίζουν τις τσέπες τους οι έμποροι της υγείας.
Η κυβέρνηση συστήνει υπακοή στις αρχές και μιλά για «ατομική ευθύνη», ανακοινώνει μέτρα για επιχειρήσεις και
ήδη οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν πάλι το τίμημα, χωρίς δουλειά, με απολύσεις, απληρωσιά, στα σούπερ μάρκετ με αυξημένη επικινδυνότητα καλούνται να δουλεύουν με διευρυμένα ωράρια και τις Κυριακές, ενώ οι βασικές υποχρεώσεις όλων μας ήδη δεν μπορούσαν να καλυφθούν. Οι περισσότερες οικογένειες στις λαϊκές γειτονιές μας χρωστούν σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Εφορία, στις τράπεζες για τα δάνεια των σπιτιών ενώ πάρα πολλοί από το προηγούμενο διάστημα ζουν στην βαρβαρότητα χωρίς ρεύμα και ένα πιάτο φαΐ.
Το σύστημα τους και τα ΜΜΕ ξερνούν τρόμο, επιδιώκοντας να μας παραδώσουν δεμένους χειροπόδαρα στο κράτος
την κυβέρνηση και τα αφεντικά των επιχειρήσεων.
Η επιδημία δεν θα αντιμετωπιστεί με πανικό και με λογική ο «σώζων εαυτών σωθήτω», ούτε με τον σκοταδισμό, τον
ανορθολογισμό και την αντικοινωνική στάση της εκκλησίας, αλλά με τον αγώνα της κοινωνίας και την αλληλεγγύη
των εργαζομένων και του λαού με εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα.
Να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων στα νοσοκομεία που δίνουν αυτή τη μάχη, να στηρίξουμε τις διεκδικήσεις τους, να απαιτήσουμε τώρα κονδύλια και δημόσια καθολική υγεία για όλους ντόπιους και μετανάστες.
Όλοι μας πρέπει να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, τους κοντινούς μας ανθρώπους και να βοηθήσουμε ειδικά τους ευάλωτους συμπολίτες μας που δεν πρέπει να εκτεθούν στον κίνδυνο του ιού.
Η λαϊκή συνέλευση μαζί με άλλες αγωνιστικές δυνάμεις θα δώσει και αυτή τη μάχη συλλογικά και με αλληλεγγύη για αντιμετώπιση και της επιδημίας, αλλά και να σταθεί όρθια η κοινωνία.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΈΛΈΥΣΗ ΚΟΛΩΝΟΥ – ΑΚ. ΠΛΑΤΩΝΟΣ – ΣΈΠΟΛΊΩΝ
ΑΜΦΙΑΡΑΟΥ 153 - ΣΕΠΟΛΙΑ • laikisineleusikolonou@gmail.com
AΓΩΝΑΣ - ΑΛΛΗΛΈΓΓΥΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΓΊΑ ΝΑ ΣΩΘΈΊ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΊ ΟΧΊ ΤΑ ΚΈΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΑΠΑΊΤΟΥΜΈ
Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.
Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
Σε περίπτωση που κλείσει η επιχείρηση ή τμήμα επιχείρησης και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κανονικά, χωρίς να αφαιρείται μέρος της κανονικής άδειας
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορονοϊού, απαιτούμε από κυβέρνηση-Δήμο τη λήψη μέτρων:
1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής
απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΈΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΈΘ και οι ανενεργές δομές υγείας.
2. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
3. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
4. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
5. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
6. Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές π.χ. Έλαιώνας.
7. Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας, να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας.
8. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού καθώς και ανανέωση του στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να αυξηθούν τα δρομολόγια, για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. Έπίσης να πραγματοποιείται πιστοποιημένη απολύμανση των οχημάτων για την ασφάλεια επιβατών και προσωπικού.
9. Να μπει διατίμηση στα βασικά είδη διατροφής- υγιεινής και απαραίτητων φαρμάκων και μέσων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
10. Να χορηγηθεί μηνιαίο επίδομα ανεργίας σε όλους, χωρίς προυποθέσεις, ίσο με 751 ε.
11. Να ενισχύσει ο Δήμος τις κοινωνικές δομές, απλώνοντας της σε κάθε κοινότητα, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ενισχύοντας και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, τον ΚΥΑΔΑ κλπ., εξασφαλίζοντας την ιατρική παρακολούθηση, την επαρκή υγιεινή και διατροφή στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (τοξικο-εξαρτημμένοι-ρομά-εκδιδόμενες/οι, άστεγοι κ.ά.)
Η πανδημία είναι υπαρκτή μαζί με τους κινδύνους που εγκυμονεί και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Τα σωστά μέτρα για να ξεπεραστεί αυτό που ζούμε, είναι στα χέρια των ίδιων των κοινωνιών με τις μορφές αυτενέργειας που οφείλουμε να αναπτύξουμε, όχι στην υπεράνω οποιασδήποτε αμφισβήτησης και εν λευκώ εναπόθεση σε ένα κράτος φόβου και ελέγχου. Ας βρούμε τους τρόπους να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους δίπλα μας. Ας νοιαστούμε για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και ας αναπτύξουμε δίκτυα οργάνωσης της καθημερινής μας άμυνας απέναντι στη νόσο.
Ο καπιταλισμός τρέφεται από την καταστροφή του, έως ότου καταρρεύσει παρασύροντας και εμάς μαζί του.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να ξανανοίξουμε τη συζήτηση, για ένα άλλο κοινωνικό παράδειγμα που δεν θα κουβαλάει την αρώστεια και τις συνέπειες του καπιταλισμού.
Δίνουμε το χέρι για βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκη, αν γνωρίζουμε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια επικοινωνούμε με τη Λαϊκή Συνέλευση.
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"