sepolia logo

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλει ότι πρόκειται να κλείσουν τρεις παιδικοί σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών με δυσμενείς συνέπειες για τους γονείς.

Δείτε την Ανακοίνωση που υπογράφουν η πρόεδρος Αμαλία Γακοπούλου και η γραμματέας Ελένη Μαΐλη

Γονείς και κηδεμόνες,

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ) και η Δημοτική Αρχή του δήμου Αθηναίων ετοιμάζονται να κλείσουν τρεις παιδικούς σταθμούς φέτος και περισσότερους μέσα στην επόμενη 5ετία. Οι σταθμοί, που αποφασίστηκε ότι δεν θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη είναι της οδού Τρώων στα Ανω Πετράλωνα (24 θέσεις), στην οδό Χαλεπά στα Ανω Πατήσια (47 θέσεις) και στην οδό Μέτρων στα Σεπόλια (39 θέσεις) με αφορμή την άρνηση των ιδιοκτητών να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα κτίριά τους και χωρίς να έχουν βρεθεί εναλλακτικοί και κατάλληλοι χώροι για να μεταφερθούν τα παιδιά. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που η δημοτική αρχή και το ΔΒΑ γνώριζαν και όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για την εξεύρεση, διαμόρφωση και δημιουργία νέων κατάλληλων χώρων που θα καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών στις γειτονιές της Αθήνας.
Το «όχημα» για το κλείσιμο παιδικών σταθμών είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αξιοποιείται από τη δημοτική αρχή σαν άλλοθι και προσχηματικά για τη συρρίκνωση των παιδικών σταθμών το προεδρικό διάταγμα 99/2017 (ΦΕΚ Α' 141/28-09-2017) για την καταλληλότητα και αδειοδότηση των κτιρίων, καθώς και ο πρόσφατος νόμος για την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στα νηπιαγωγεία. Χαρακτηριστικά, το ΔΒΑ ξεκαθάρισε στο σύλλογό μας πως αν ίσχυε η υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή για το Δήμο Αθήνας από την επόμενη σχολική χρονιά, τότε θα έκλειναν φέτος περισσότεροι παιδικοί σταθμοί.
Το κλείσιμο σταθμών θα επιδεινώσει την κατάσταση για τις οικογένειες που δεν βρίσκουν θέση στους παιδικούς σταθμούς και θα εξωθήσει ακόμη περισσότερες στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Για παράδειγμα στην περιοχή των Ανω Πετραλώνων, με πολλές οικογένειες και νέα ζευγάρια, θα απομείνει μόνο ένας σταθμός για 17 βρέφη και 21 νήπια!
Η συνειδητή και σχεδιασμένη πολιτική συρρίκνωσης των βρεφονηπιακών σταθμών φαίνεται και από τη νέα δυναμικότητα των σταθμών, που ενέκρινε πρόσφατα το ΔΒΑ, καταργώντας 429 θέσεις. Συγκεκριμένα καταργούνται 513 θέσειςνηπίων στους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς και αυξάνονται ελάχιστα θέσεις των βρεφών, κατά 84 θέσεις για όλο το δήμο της Αθήνας! Ενδεικτικά, σε όλο το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα, δημιουργούνται μόλις 2 νέες θέσεις για βρέφη (από 154 σε 156), ενώ στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα, τα βρέφη μειώνονται από 160 σε 149. Αν προσθέσουμε και τις 110 θέσεις που καταργούνται με το κλείσιμο των τριών σταθμών το σύνολο των θέσεων που καταργούνται ανέρχεται σε 539.
Ενώ παιδιά μένουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών, υπάρχουν κενές θέσεις σε ορισμένους σταθμούς (π.χ. του κέντρου της Αθήνας) επειδή δεν προβλέπεται μεταφορά. Ομως η διοίκηση του Βρεφοκομείου απέρριψε το αίτημα του συλλόγου μας να μεταφέρονται τα παιδιά με τα πούλμαν του ΔΒΑ στους παιδικούς σταθμούς που είναι μακριά από το σπίτι τους και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση.
Παράλληλα, με το κλείσιμο σταθμών κινδυνεύουν και οι θέσεις εργασίας για τους παιδαγωγούς και το υπόλοιπο προσωπικό, ιδιαίτερα οι θέσεις των συμβασιούχων.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ!
Απαιτούμε:
  • Να βρεθούν άμεσα κατάλληλα κτίρια στις γειτονιές αυτές για να μεταφερθούν από Σεπτέμβρη οι σταθμοί που κλείνουν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις για παιδιά και βρέφη.
  • Κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών. Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις, οι επιλαχούσες και οι εκπρόθεσμες. Να γίνουν νέα τμήματα ώστε όλα τα παιδιά να έχουν μια θέση.
  • Αμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και εξειδικευμένου προσωπικού. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Σύγχρονους, ασφαλείς, δημόσιους και δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Να καταργηθούν τα τροφεία.
  • Δωρεάν μεταφορά από και προς τους σταθμούς.
  • Tα κονδύλια από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό και να διατίθενται στην επαρκή χρηματοδότηση της Προσχολικής Αγωγής, για την ίδρυση περισσότερων δημόσιων παιδικών σταθμών σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τον εξοπλισμό τους.