sepolia logo

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία, η πρωτοβουλία «Η Αθήνα είμαστε εμείς», με επικεφαλής τον Χρήστο Τεντόμα, ανακοίνωσε στο γήπεδο του Πανελληνίου το πρόγραμμά της για την πρωτεύουσα, με την παρουσία εκατοντάδων Αθηναίων.

Διαβάσαμε σχετικά με αυτό στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της πρωτοβουλίας, τα παρακάτω:

i athina eimaste emeis1

Μετά από πολύ δουλειά ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας μας και Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Τεντόμας με τους συνεργάτες του, 7 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, στο γεμάτο από χιλιάδες Αθηναίους γήπεδο του Πανελληνίου, ανακοίνωσε το πρόγραμμά μας για την Αθήνα το οποίο αποτελεί το πρώτο και το μόνο μέχρι στιγμής ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου της Αθήνας από την κρίση.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο το οποίο καταρτίστηκε από ομάδες εργασίας εκατοντάδων πολιτών-μελών της πρωτοβουλίας και κατατίθεται 7 μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές» και συγκεκριμενοποιείται σε 7 βασικούς άξονες πολιτικής και συγκεκριμένα:

-Aθήνα Καθαρή-Πράσινη με άμεσα εφαρμόσιμες κινήσεις όπως η υπογειοποίηση των κάδων και ο επαναπρογραμματισμός του συστήματος καθαριότητας. Ανανέωση και επέκταση του προγράμματος της ανάπλασης των προσόψεων των κτιρίων. Επανέλαβε δε το διαχρονικό αίτημα του ίδιου και της πρωτοβουλίας για άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα αποδίδει όλους του πράσινους χώρους της Αθήνας στον ίδιο τον Δήμο, μεταξύ αυτών και το Πεδίον του Άρεως.

i athina eimaste emeis2

-Αθήνα πρωτίστως Ασφαλής. «Η Αθήνα χάνει εδάφη σε καιρό ειρήνης και είμαστε αποφασισμένοι να το σταματήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Τεντόμας. Πρότεινε την συστηματική συνεργασία Δήμου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και δημιουργία μεικτών ομάδων αστυνομικών και δημοτικών αστυνόμων για την αντιμετώπιση του μικροεγκλήματος. «Θέλουμε διακριτική αστυνόμευση σε όλες τις περιοχές της Αθήνας με έμφαση την γειτονιά. Είναι ανάγκη των κατοίκων, είναι αυτονόητο δικαίωμα του κάθε πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
-Αθήνα της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας με βασική πρόταση την θέσπιση προγράμματος για μηδενικά δημοτικά τέλη για 3 χρόνια σε ήδη υπάρχουσες αλλά και σε νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν σε «δύσκολα σημεία» στο εμπορικό και στο ιστορικό κέντρο καθώς και σε στοχευμένες γειτονιές της πόλης. «Είναι μια πρόταση που θα προκαλέσει αναπτυξιακό σοκ στην πόλη, θα αποτρέψει την ερημοποίηση της και την γκετοποίηση της και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας εκεί που πραγματικά πονά η Αθήνα», τόνισε ο Χρήστος Τεντόμας.

-Αθήνα που θέτει τον Αθηναίο στο επίκεντρο με κεντρική πρόταση την επιδότηση της στέγης νέων ζευγαριών και μονογονεικών οικογενειών για 3 χρόνια είτε μέσω ελαφρύνσεων και απαλλαγών από δημοτικά τέλη είτε μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κοινωνικών προγραμμάτων. Έμφαση θα δοθεί στην επιδότηση στέγης που βρίσκεται εντός του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης ούτως ώστε να επιτευχθεί και η ταχύτερη αναγέννηση του. Παράλληλα προτείνεται η ανακαίνιση και Αξιοποίηση των Προσφυγικών κατοικιών στην Αλεξάνδρας σε κοιτώνες συγγενών καρκινοπαθών για βραχεία στέγαση με χαμηλό κόστος καθώς και ένα κτίριο για τους ήδη κατοικούντες.

i athina eimaste emeis3

-Αθήνα του Πολιτισμού, του αθλητισμού και της Δημιουργίας με κεντρικό άξονα πολιτικής την μετατροπή της Αθήνας σε πολιτιστικό κέντρο των σύγχρονων ρευμάτων της τέχνης. «Ο Δήμος οφείλει να έχει λόγο και ρόλο στην πολιτιστική παραγωγή της πόλης, οφείλει να λειτουργεί ως ομπρέλα για όλους τους φορείς. Και να προσφέρει δωρεάν υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου εκδηλώσεις ενισχύοντας την νεανική καλλιτεχνική δημιουργία και την ανάδειξη κάθε τι καινούργιου που δεν έχει τους πόρους και τα μέσα να εκφραστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
´Έμφαση στον Αθλητισμό της γειτονιάς, που θα δώσει τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε όλους τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους της πόλης, που θα δώσει διέξοδο, θα εκπαιδεύσει και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Συγκεκριμένα δύο κλειστά γήπεδα μπάσκετ ένα στην τέταρτη κοινότητα και ένα στην 6η κοινότητα, δύο γήπεδα ποδοσφαίρου ένα στην 3η κοινότητα και ένα στην 7η και πολλές μικρές παρεμβάσεις για αθλητικές υποδομές σε κάθε γειτονιά της πόλης.

-Αθήνα προσβάσιμη απο όλους όπου οι προτάσεις της πρωτοβουλίας έχουν εδώ και μήνες κατατεθεί και αφορούν:

· Σύσταση Αντιδημαρχίας για την προσβασιμότητα στην πόλη.
· Δημιουργία χώρων στάθμευσης για ΑΜΕΑ έξω από κάθε δημοτική υπηρεσία και σε όλους τους δημόσιους χώρους.
· Σύσταση τοπικής δημοτικής συγκοινωνίας με μικρά λεωφορεία που θα επιτρέπουν τη μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία.
· Προσβασιμοτητα σε όλους τους δημόσιους χώρους, στις πλατείες και στα πεζοδρόμια
· Προσβασιμότητα στην πληροφόρηση και στην επικοινωνία με τη Δημοτική Αρχή με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία ειδικής online πλατφόρμας.
· Εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις του νέου νομικού πλαισίου για τη χορήγηση των αδειών των καταστημάτων εφόσον πληρούν την προϋπόθεση της προσβασιμότητας για τους ανθρώπους με αναπηρία,
· Αλλαγή νοοτροπίας που ξεκινά από την ίδια τη δημοτική αρχή, τις υπηρεσίες του δήμου και τέλος τον πολίτη.

-Αθήνα έξυπνη και ψηφιακή όπου κεντρική ιδέα είναι πως η Αθήνα θα πρέπει σταδιακά να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη ψηφιακή πόλη όπου η εξυπηρέτηση του πολίτη θα πραγματοποιείται κυρίως με ψηφιακά μέσα και με την παρεμβολή όλο και πιο λίγων. Στην ιδέα αυτή εντάσσεται και η δημιουργία εφαρμογών που συμβάλλουν στη συμμετοχή των πολιτών και προσφέρουν πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τη γειτονιά και την καθημερινότητα, που φέρνουν τους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις σε επαφή, ωθούν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλη την πόλη, online υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, έτσι ώστε το πρόβλημα να το γνωρίζει η δημοτική αρχή και να μπορεί να το αντιμετωπίσει άμεσα και σε πραγματικό χρόνο, είναι μερικές ακόμη από τις προτάσεις της πρωτοβουλίας.

i athina eimaste emeis4

Στο πρόγραμμμα αναλύονται και οι 4 εμβληματικές προτεραιότητες για την πόλη.

Η πρώτη αφορά τον Βοτανικό όπου προτείνεται να μην κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο στην περιοχή καθώς υπάρχει ήδη μελέτη με προτεινόμενους χώρους εκτός Δήμου Αθηναίων. Αντιπροτείνονται δε μέτρα αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής και επαναφοράς της στην καθημερινότητα της πόλης μακριά από το μικροέγκλημα και την παρανομία. Προτείνεται επίσης να κατασκευαστεί στον Ελαιώνα το Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, ενοποιώντας τους προβλεπόμενους μεγάλους χώρους πρασίνου και τέλος να συνδεθεί με την Ακαδημία Πλάτωνος και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, με επέκταση των πεζόδρομων και δημιουργία ποδηλατόδρομου.

Δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί η πρόταση της πρωτοβουλίας για την ανέγερση Βιοκλιματικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, μια πρόταση που θα κάνει την περιοχή τουριστικό προορισμό. «Είδαμε όλοι μας τι έγινε με το νέο ψηφιακό μουσείο του Πλάτωνα που εγκαινιάσθηκε όταν ήμουν πρόεδρος στον ΟΠΑΝΔΑ και έχει καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Τεντόμας.

Η τρίτη προτεραιότητα αφορά τα Πατήσια όπου προτείνεται ο εκσυγχρονισμός της κεντρικής ανθαγοράς Αθηνών στον «Προμπονά» με διαμόρφωση του ιδιόκτητου οικόπεδου 4.300 τμ με τη Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα και αξιοποίησή της ως τουριστικός προορισμός.

Η τέταρτη προτεραιότητα αφορά την επέκταση των ποδηλατόδρομων αλλά και η μετατροπή σταδιακά της Αθήνας σε πόλη φιλική στο ποδήλατο και τους ποδηλάτες. Προτείνεται δε η άμεση υλοποίηση του Βόρειου τμήματος για χρήση ποδηλάτου στον άξονα Γκάζι-Κηφισιά καθώς και δίκτυο ποδηλατικών υποδομών στα Εξάρχεια.

i athina eimaste emeis5

Κλείνοντας, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία μας είναι εδώ με έτοιμο το πρόγραμμα της, με όλο το ανθρώπινο δυναμικό και την προεργασία που απαιτείται για να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα αλλάξουν την Αθήνα. Τα χιλιάδες μέλη μας και τα εκατοντάδες στελέχη μας ξέρουν την Αθήνα απέξω και ανακατωτά. Γνωρίζουμε όσο κανένας άλλος τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της κάθε γειτονιάς. Γνωρίζουμε καλά τι χρειάζεται πραγματικά αυτή η πόλη και τι μπορεί να υλοποιηθεί. Όπως γνωρίζουμε επίσης πως κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει τόσο την τεχνογνωσία όσο και την αγάπη μας για την πόλη. Στη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Αθήνας μας μπαίνουμε όχι μόνο έτοιμοι αλλά και εφοδιασμένοι με το πρώτο και το μόνο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την έξοδο της Αθήνας από την κρίση. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε και στη συνέχεια να υλοποιήσουμε».

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τετάρτης της 17ης Ιουλίου στο όρος Φαλακρό Δράμας, κατέθεσαν ο Βουλευτής Ξάνθης και Τομεάρχης Αγροτικών...
ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Την άμεση ανάγκη εγκατάστασης κλιματισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θέτει η Μερόπη Τζούφη, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη. Οπως τονίζει...
Τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών «Κύρωση Συμφωνίας τροποποίησης διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης του Εργου του τμήματος Μαλιακός...
Εντονη κριτική άσκησε η Μερόπη Τζούφη στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο περιλαμβάνει 120 άρθρα. Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς κατήγγειλε τη βιαστική...
Ενάντια στη φίμωση των παρατηρητηρίων για δίκες δημόσιου ενδιαφέροντος Η πρόσφατη ρύθμιση που εισήχθη με το άρθρο 31 του N. 5119/2024 στη διάταξη για τη δημοσιογραφική κάλυψη των δικών φανερώνει...
Η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και ο Φερχάτ Οζγκιούρ κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα: «Η ακραία υποστελέχωση έκλεισε επ’ αόριστον τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου...
Εισήγηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα στην Α΄ συνεδρίαση για την «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων...
Το θέμα της άδικης και αυθαίρετης κατάργησης της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων των Περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού μετά τις εκλογές του 2023, από την Υπουργό Τουρισμού, έφεραν στη Βουλή...
Ακόμα ένα οδυνηρό πλήγμα δέχεται η Πάτρα και το λιμάνι της, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα χρηματοδότησης για την υπογειοποίηση του τμήματος της σιδηροδρομικής σύνδεσης...
Το θέμα της άδικης και αυθαίρετης κατάργησης της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων των Περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού μετά τις εκλογές του 2023, από την Υπουργό Τουρισμού, έφεραν στη Βουλή...