sepolia logo

ideoliptikos1

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η λέξη «ιδεοληψία» έγινε βασική λέξη της ελληνικής πολιτικής γλώσσας. Κάποιος φωτισμένος την χρησιμοποίησε, αναφερόμενος στην αρρώστεια που «τρώει» τον ΣΥΡΙΖΑ, άρεσε στους υπόλοιπους και από τότε έγινε κύριο συστατικό του σανού που μας τα ταΐζουν τα κανάλια και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης.

Αναζητώ στο google ΣΥΡΙΖΑ και ιδεοληψία και διαβάζω:

Η εκπαίδευση και οι ιδεοληψίες του Σύριζα - γνώμες - Το Βήμα Online, «Η ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει εθνική συμφορά» [ΒΙΝΤΕΟ ..., Τζαβάρας: Η ιδεοληψία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύει το ..., Η ιδεοληψία του Σύριζα για το Προσφυγικό βλάπτει σοβαρά την ..., Η αριστερά ιδεοληψία και η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε ..., ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Σύριζα και Χρυσή Αυγή, Παράλληλη ιδεοληψία, Η ιδεοληψία της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικαστέα η επέμβαση των ...., Δυστυχώς, ο απολογισμός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. στην Παιδεία είναι εξαιρετικά αρνητικός. Επικράτησε ιδεοληψία, αλλά και πλήρης ανικανότητα διαχείρισης. κ.α. ων ουκ έστι αριθμός..

Ο κάθε αμόρφωτος ή μορφωμένος πανεπιστημιακός Φορτσάκη τύπου, ο κάθε καραγκιόζης της tv, όπως αυτός ο γελοίος κοντός,καραφλός και αγενής που βγαίνει τα απογεύματα και βρίζει, ο κάθε ελληνοφρενής της συνομοταξίας Άδωνη, ο κάθε τύπου Μένιος, ο οιοσδήποτε εκπρόσωπος τύπου κόμματος της αντιπολίτευσης που πετιέται σαν την πορδή επί παντός επιστητού, θεωρούν καθήκον τους  να αναφέρουν έστω και μιά φορά την λέξη «ιδεοληψία» ή κάποιο παράγωγό της.

16775721 1
Φαίνεται από την φάτσα... Ιδεοληπτικός του κερατά. Χαρακτηριστικό δείγμα.

Καταντάει κουραστικό. Οι περισσότεροι είμαι σίγουρος, ότι δεν ξέρουν καν την σημασία της λέξης. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι όταν την ξεστομίζεις σε ανεβάζει επίπεδο! Συνήθως, μεταφράζεται σαν το αντίθετο του ρεαλιστή, του πραγματιστή. «Κοίτα να δεις, εμείς δεν έχουμε ταμπού. Θα κάνουμε ότι είναι πραγματικά συμφέρον για σένα. Θα βάλουμε το αποτέλεσμα πάνω απ' όλα κλπ», ενώ οι άλλοι είναι ιδεοληπτικοί... Φτού...κακό... ιδεοληπτικός; Αν συνεχιστεί αυτή η ιστορία, νομίζω ότι η ιδεοληψία θα διώκεται και ποινικά. Το να είσαι ιδεοληπτικός θα είναι κακούργημα. Πρός το παρόν βέβαια είναι απλό πταίσμα. Την εκστομίζουν την κατηγορία και μοιάζει σαν να εννοούν, «χα... αυτοί είναι όλο ιδέες και εμμονές και από πράξη τίποτα».

Αν ήταν έτσι βέβαια, εγώ θάλεγα ότι καλύτερα ιδεοληπτικός παρά ανυπόληπτος. κρατάμε την ιδεοληψία μας και σας χαρίζουμε την ανυποληψία σας.

Επιμένεις ότι πρέπει να δείχουμε αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους πρόσφυγες; Ιδεοληπτικός. Επιμένεις ότι δεν πρέπει να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία ή τα κόκκινα δάνεια στις ξένες επιχειρήσεις ή funds; Ιδεοληπτικός. Επιμένεις ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων; ιδεοληπτικός. Επιμένεις ότι πρέπει να ιεραρχηθούν πρώτοι στην κοινωνική βοήθεια οι πραγματικά άποροι; ιδεοληπτικός. κ.ο.κ. Το να μην έχεις εμμονές, που είναι γενικά σωστό σαν κατεύθυνση, έχει γίνει στην πραγματικότητα συνώνυμο του να μην έχεις αρχές.

ideolhpsies1

Παρ' όλα αυτά, για να μαθαίνουμε και κάτι,

Οι ιδεοληψίες ή (όπως αναφέρονται στην καθομιλουμένη) εμμονές είναι σκέψεις ή νοητές εικόνες που προκαλούν έντονη ανησυχία. Είναι ακούσιες ή απρόσκλητες, έρχονται δηλαδή στο μυαλό χωρίς τη θέληση του ατόμου. Ως αποτέλεσμα δημιουργούν αιφνιδιασμό και ταραχή. Οι ιδεοληψίες άλλες φορές συνοδεύονται από καταναγκασμούς ή τελετουργίες (πράξεις για να μειωθεί το άγχος), ενώ άλλοτε παρατηρούνται χωρίς να επακολουθούν καταναγκασμοί. (Σταυρούλα Σανίδα, Msc, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια).

Η ιδεοληψια ειναι μια επαναλαμβανόμενη και εντελώς παρείσακτη σκέψη, ιδέα, συναίσθημα η αίσθηση. Οι ιδεοληψίες αυξάνουν το αγχος του ατόμου. (Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής).

ideolipsies 030311 b

Ιδεοληψίες: Επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες που βιώνονται ως ενοχλητικές και ακατάλληλες και προκαλούν σημαντικό άγχος ή δυσφορία.Οι σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες δεν είναι απλά υπερβολικές ανησυχίες για πραγματικά γεγονότα. Το άτομο προσπαθεί να αγνοήσει ή να καταστείλει τέτοιες σκέψεις, παρορμήσεις, εικόνες ή να τις εξουδετερώσει με κάποια άλλη σκέψη ή πράξη. Επίσης, αναγνωρίζει ότι οι ιδεοληψίες είναι προϊόν του μυαλού του. (Παναγιώτα Δ. Κυπραίου, Ψυχοθεραπεύτρια).

Αν κάποιος θέλει επίσης να δεί το πως και το γιατί της εισαγωγής αυτού του ψυχιατρικού όρου στην πολιτική, μπορεί να διαβάσει το κατατοπιστικότατο άρθρο του Παντελή Μπουκάλα στην Καθημερινή, με τίτλο «Η μυκτηριζόμενη «ιδεοληψία» σαν υποχρέωση» Ή και αυτό στο Radical Desire.

.