sepolia logo

Σε γενική συνέλευση καλεί τα μέλη του την Κυριακή 18 Μαρτίου για να συζητήσουν τα σημαντικά προβλήματα των παιδικών σταθμών, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων που έχουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων.

Αναλυτικά η πρόσκληση:

 

Αγαπητοί γονείς - κηδεμόνες,

Σας καλούμε στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Συλλόγου μας την ΚΥΡΙΑΚΗ, 18 ΜΑΡΤΗ στις 11 π.μ. στην αίθουσα ΠΑ.Σ.Α.Σ ΔΕΗ (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος), για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τη δράση μας για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν στην προσχολική αγωγή των παιδιών μας. Στο χώρο της Συνέλευσης έχουμε φροντίσει να υπάρχει δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά.

Ο Σύλλογος Γονέων έχει κάνει δυο παρεμβάσεις στο ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ) απαιτώντας λύσεις και απαντήσεις σε μια σειρά ζητήματα, όπως η έλλειψη προσωπικού, τα τροφεία, οι συνθήκες στους παιδικούς σταθμούς κ.λπ, μετά και από καταγγελίες που δεχτήκαμε από γονείς. Στο μεταξύ η πρόσφατη έγκριση του νέου κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, για την εναρμόνιση της λειτουργίας τους με τη σχετική κυβερνητική απόφαση (ΦΕΚ 4249/5-12-2017), από το ΔΒΑ, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα και την ανάγκη όλων των παιδιών για δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη προσχολική αγωγή, αλλά θέτει και επιπλέον εμπόδια από τα ήδη υπάρχοντα.

Πιο συγκεκριμένα:

Καταργείται η αυτόματη επανεγγραφή βρεφών και νηπίων και πλέον η επανεγγραφή «θα υπάγεται στο σύστημα μοριοδότησης».
Παραμένουν τα τροφεία, αλλά και η απειλή πως «καμιά αίτηση επανεγγραφής δεν θα εγκρίνεται, εάν υπάρχει οφειλή οικονομικής συμμετοχής».
Στο νέο κανονισμό δεν προβλέπεται κονδύλι του ΔΒΑ για πρόσθετες, πλην όμως αναγκαίες, παιδαγωγικές δραστηριότητες (επισκέψεις σε Μουσεία, θεατρικές παραστάσεις κλπ) στο πλαίσιο λειτουργίας των Σταθμών.
Αντίστοιχα, δεν εξασφαλίζεται η δωρεάν μεταφορά των παιδιών με μέσα των Σταθμών - και μάλιστα στον μεγάλο σε έκταση Δήμο της Αθήνας - αντίθετα αναφέρεται πως σε τέτοια περίπτωση «το κόστος είναι ανεξάρτητο από τα τροφεία», δηλαδή επιπλέον κι επιβαρύνει τους γονείς.
Η προβλεπόμενη αναλογία παιδιών - παιδαγωγών (2 παιδαγωγοί και 1 βοηθός ως 12 βρέφη - 1 παιδαγωγός και 1 βοηθός ως 25 νήπια), όχι μόνο είναι «πίσω» από τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρείται, όπως καταγγέλλουν γονείς στο σύλλογό μας.
Θεωρούμε απαράδεκτο να μην προβλέπεται ξεκούραση/ύπνος το μεσημέρι στα τμήματα των νηπίων (δηλαδή για παιδιά από 2,5), επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και να αντιμετωπίζεται αυτή η ανάγκη ως «κόστος».
Επιπλέον, ενώ οι Σταθμοί χρηματοδοτούνται για τα παιδιά μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ με πολύ μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τα τροφεία της χρονιάς, το ΔΣ του ΔΒΑ ζητάει από τους γονείς που πήραν ΕΣΠΑ στη β' διαλογή (Οκτώβρη) να πληρώσουν τροφεία για το μήνα Σεπτέμβρη!

Για όλα τα παραπάνω σας καλούμε να συζητήσουμε στη Γενική Συνέλευση, να μας μεταφέρετε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στους παιδικούς σταθμούς των παιδιών σας και να οργανώσουμε νέες παρεμβάσεις. Εμείς, οι γονείς καικηδεμόνες, είμαστε αυτοί που πρέπει να μπούμε μπροστά για να εξασφαλίσουμε καλές συνθήκες προσχολικής αγωγής για τα παιδιά μας!

Απαιτούμε:

Κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών. Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις, οι επιλαχούσες και οι εκπρόθεσμες. Να δημιουργηθούν νέα τμήματα ώστε όλα τα παιδιά να έχουν μια θέση.
Αμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και εξειδικευμένου προσωπικού. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Σύγχρονους, ασφαλείς, δημόσιους και δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Να καταργηθούν τα τροφεία
Να καλύπτεται το κόστος των επιπλέον παιδαγωγικών δραστηριοτήτων από το ΔΒΑ. Δωρεάν μεταφορά από και προς τους σταθμούς.
Να προβλέπεται μεσημεριανή ξεκούραση για τα νήπια και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες υποδομές σε κάθε σταθμό.
Tα κονδύλια από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό και από εκεί να διατίθενται στην επαρκή χρηματοδότηση της Προσχολικής Αγωγής, για την ίδρυση περισσότερων δημόσιων παιδικών σταθμών σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές, τον εξοπλισμό τους και την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑ ΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΪΛΗ