sepolia logo

Με κοινή επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, εννέα (9) φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις της Αθήνας καταγγέλουν την πολιτική του Δήμου απέναντι στα αδέσποτα ζώα και καυτηριάζουν την λειτουργία του αρμόδιου τμήματος Αστικής Πανίδας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΜΙΝΗ

Θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας μία σειρά πρόσφατων γεγονότων, αναφορικά με τη λειτουργία του Τμήματος Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων και το πρόγραμμα περίθαλψης αδέσποτων σκύλων στο ΔΙΚΕΠΑΖ.

Επανειλημμένα σας έχουμε θέσει  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εθελοντές φιλόζωοι (άτομα, σωματεία, ενώσεις) και πραγματικά αναρωτιόμαστε τον λόγο ύπαρξης του εν λόγω Τμήματος, όταν οι εθελοντές πληρώνουν για την περίθαλψη των ζώων, για την σίτισή τους, για τη φιλοξενία τους, φροντίζουν για την προώθηση των υιοθεσιών τους.

Ειδικότερα:

• Η 5μελής Επιτροπή με ευθύνη της αρμόδιας Αντιδημάρχου δεν έχει συσταθεί από τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 2018 .
• Στο χώρο της Δ/νσης Πρασίνου στο Γουδή, ζώα τα οποία η αρμόδια υπηρεσία δεν είχε φροντίσει να στειρωθούν επιτέθηκαν σε άλλα στειρωμένα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα.
• Επί 15 ημέρες παρακαλούσε καθημερινά δημότης από την οδό Αχαρνών, την υπηρεσία Αστικής Πανίδας να περισυλλέξουν αδέσποτο ζώο το οποίο χτυπημένο και φοβισμένο  κρύφτηκε στο πάρκινγκ  του (επαγγελματικός χώρος) και ο Προϊστάμενος, παρότι ο ίδιος ο δημότης το ζητούσε, προέβαλε τη δικαιολογία ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός (αιτήματα υποβλήθηκαν στο 1595 και από φιλόζωους). Ο κτηνίατρος που υπηρετεί με σύμβαση (το όνομά του δεν μας το γνωστοποιούν από την υπηρεσία λες και είναι απόρρητο στοιχείο), δεν αναλάμβανε την ευθύνη να δώσει φαρμακευτική ηρεμιστική αγωγή προκειμένου να περισυλλεχθεί το ζώο ενώ η κτηνίατρος κα Πάτσιου ζητούσε από τον δημότη να της υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι συμβεί στο ζώο!
Εν τέλει με έξοδα φιλόζωης και τη συνδρομή ιδιώτη κτηνιάτρου και εθελοντών το ζώο περισυλλέχθηκε και βρίσκεται σε χώρο φιλοξενίας. Η υπηρεσία παντελώς απούσα μόνο δικαιολογίες και αναβλητικότητα.

• Στις 5/1/2019 ημέρα Σάββατο, ένα ζώο έπαθε εγκεφαλικό, το αίτημα για μεταφορά και περίθαλψή του, υποβλήθηκε στο 1595 νωρίς το πρωί, το τηλέφωνο στο γραφείο της Αστικής Πανίδας απάντησε υπάλληλος στις 11.30, υποβλήθηκε δεύτερο αίτημα στο 1595 για μεταφορά του ζώου στον  κτηνίατρο κο Μπάτσα με κάλυψη των εξόδων από φιλόζωη, αφού το ΔΙΚΕΠΑΖ  είναι κλειστό Σαββατοκύριακα , ο Προϊστάμενος ενημερώθηκε για το περιστατικό από τον υπάλληλο που περίμενε εντολή του, αυτοκίνητο της Πανίδας δεν πήγε ποτέ για το ζώο το οποίο τελικά μεταφέρθηκε με ιδιωτικό pet taxi. Η φιλόζωη ακόμη περιμένει ενημέρωση για το εάν θα πήγαινε το αυτοκίνητο του Δήμου να πάρει το ζώο για περίθαλψη.
• Έχουν σημειωθεί περιστατικά ζώων που ή πεθαίνουν στο ΔΙΚΕΠΑΖ κατά τη διάρκεια νάρκωσης για την στείρωση ή επαναφέρονται κατά τη διάρκεια της νάρκωσης (ανάνηψη) , στα οποία κατόπιν αναλαμβάνουν οι φιλόζωοι τη στείρωσή τους σε ιδιώτη κτηνίατρο με δικά τους έξοδα, όπου και στειρώνονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Το επιστημονικό προσωπικό του ΔΙΚΕΠΑΖ είναι στην πλειονότητά του ανειδίκευτο, μόλις έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές.

• Το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν φιλοξενεί κουτάβια, ενώ ο Νόμος 4039/12  άρθρο 9 ορίζει ρητά ότι « ζώα συντροφιάς ηλικίας μικρότερης των πέντε (5) μηνών που δεν έχουν υιοθετηθεί παραμένουν προσωρινά στα καταφύγια ζώων που διατηρούν οι Δήμοι ή τα Διαδημοτικά Κέντρα και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ως την συμπλήρωση της ηλικίας των 5 μηνών έχοντας την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα».
Δεν φιλοξενεί τα ζώα που έχουν αποσυρθεί με εισαγγελικές παραγγελίες, δεν χορηγεί αποπαρασιτικά (αμπούλες),  δεν επιτρέπει (παρότι δημόσιος χώρος) σε φιλόζωους κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων να επισκεφθούν τα ζώα που νοσηλεύονται, δεν έχουν γιατρό εξειδικευμένο σε ορθοπεδικά περιστατικά με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν το κόστος της περίθαλψης σε ιδιωτικά κτηνιατρεία  εθελοντές, δεν εκτελούν κτηνιατρικές υπηρεσίες   υπερήχων, καρδιογραφημάτων, ψηφιακών ακτινογραφιών όπου είναι απαραίτητο με αποτέλεσμα και εκεί το οικονομικό βάρος να πέφτει στους φιλόζωους.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν τροποποιήσεις της αρχικής συμφωνίας που είχς γίνει κατά την προσχώρηση του Δήμου στον ΠΕΣΥΔΑΠ,  τα οποία η αρμόδια Αντιδήμαρχος και η Διοίκηση του Τμήματος δεν έχουν ενδιαφερθεί να διεκδικήσουν, παρά πληρώνει ο Δήμος 385.000 ευρώ ετησίως χωρίς να καλύπτονται πλέον βασικές ανάγκες του προγράμματος.

Θα πρέπει να γίνει μία μελέτη του έτους 2018 στην οποία να αποτυπώνονται πόσα περιστατικά νοσηλεύτηκαν στο ΔΙΚΕΠΑΖ και πόσο αντιστοιχούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε αυτά τα περιστατικά με το ποσό που δαπανήθηκε από τον Δήμο

• Το βάρος της προώθησης των υιοθεσιών είναι πλέον αποκλειστικά στους ώμους των φιλόζωων με μόνη παρουσία της υπηρεσίας στην εκδήλωση του Πάρκου Ριζάρη.
• Ο Προϊστάμενος (και κουμπάρος του Δ.ντου κ.Κυριακάκη), κος Π.Χαρπαλής, όταν τύχει να βρεθεί στην υπηρεσία, δηλώνει επανειλημμένα στους φιλόζωους ότι συνεργάζεται μόνο με αυτούς που δεν παραπονούνται και σε περιπτώσεις που φιλόζωοι προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για την κακή συμπεριφορά υπαλλήλων απαντά ότι δεν δέχεται παράπονα για τους συνεργάτες του. Αυτή είναι η έννοια της χρηστής διοίκησης του Δήμου;
• Σε ότι αφορά στις τροφές, ο διαγωνισμός καθυστέρησε πάνω από ένα χρόνο (τι θα γινόταν αν δεν σίτιζαν οι φιλόζωοι με δικά τους έξοδα;) λόγω λαθών των υπαλλήλων της υπηρεσίας, αλλά φυσικά  ευθύνες δεν αποδόθηκαν, όπως δεν αποδόθηκαν ευθύνες και για τον έλεγχο που έγινε από τη Διεύθυνση Προσωπικού (προϊστάμενος κος Γ.Ρηγόπουλος) μεσημέρι στις 14.20μ.μ. και δεν βρέθηκαν οι υπάλληλοι. Το πόρισμα της ΕΔΕ φυσικά αθωωτικό, όλοι σε αυτοψίες;;;;;
Κύριε Δήμαρχε,

Δυστυχώς η παρακαταθήκη που θα αφήσετε μετά την ολοκλήρωση της θητείας σας στον τομέα του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς δεν σας τιμά.

Απαξιώσατε τους φιλόζωους, την καλή και ανιδιοτελή τους πρόθεση, τις προσπάθειές τους, την προσφορά τους. Επάξια θα μπορούσατε να διεκδικήσετε τον τίτλο του πλέον αδιάφορου και Α-φιλόζωου Δημάρχου.

Με ιδιαίτερη χαρά θα σας προσφέρουμε την ίδια εκτίμηση και συμπαράσταση που μας προσφέρατε σε κάθε πολιτικό σας εγχείρημα.

Ένωση «Πανελλήνια Ομάδα κατά της Κακοποίησης των Ζώων»
Φιλοζωική  Ένωση  «Κίνηση του Κέντρου της Αθήνα; για την Φροντίδα Αδέσποτων ζώων στο κέντρο της Αθήνας»
Φιλοζωϊκό Σωματείο STRAY.GR
Φιλοζωϊκό & Φιλανθρωπικό Σωματείο εθελοντών  «Φίλοι ζώων και ανθρώπων».

Φιλοζωικό σωματείο «Σεβασμός στη Ζωή».

Φιλοζωική ένωση Αμπελοκήπων «Βest Friends»

Φιλοζωική Ένωση Ενεργών Πολιτών για την Προστασία των Ζώων

Φιλοζωική Ένωση Κολωνού

Ομάδα εθελοντών Ακαδημίας Πλάτωνος