sepolia logo

Στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, στους χώρους της Παλαίστρας και του Γυμνασίου, εδώ και δέκα ημέρες βρίσκεται ομάδα αρχαιολόγων με σκοπό να κάνει τις “τομές” στα αρχαιολογικά σκάμματα.

documento foto t

Στόχος είναι η επισήμανση των σημείων για το που βρίσκονται θαμμένα τα αρχαία ευρήματα ώστε οι μπουλντόζες του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη να μην τα κονιορτοποιήσουν, όπως θα κονιορτοποιήσουν τα τουλάχιστον 400 δέντρα του πράσινου Άλσους. Πριν δέκα ημέρες το δίδυμο Μπακογιάννη- Μενδώνη με βαρύγδουπο δελτίο Τύπου ανακοίνωσε την προκήρυξη του “Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών», συνεχίζοντας την επικοινωνιακή καταιγίδα για τις κινήσεις μιας δήθεν ανάπλασης και εξυγίανσης στην υποβαθμισμένη ιστορική περιοχή της Αθήνας. Την ίδια στιγμή αφήνουν χωρίς καμία ενέργεια και παρέμβαση τον χώρο του υπό εξυγίανση Β.Ι.Ο.Π.Α, επιτρέπουν να μετατρέπονται τεράστια οικόπεδα που γειτνιάζουν με τον αρχαιολογικό χώρο, κάποια από αυτά ανήκουν στην αρχαιολογική υπηρεσία, σε χωματερές μπάζων, δεν παρουσιάζουν πολεοδομική μελέτη για την περιοχή, αφήνουν τους δρόμους αδιάνοιχτους, χωρίς δίκτυο όμβριων υδάτων. Η περιοχή πλημμύρισε πάλι από τις ξαφνικές μπόρες της περασμένης εβδομάδας αλλά για αυτά τα προβλήματα στην Ακαδημία Πλάτωνα, στον Κολωνό ή τα Σεπόλια οι ηγεσίες δήμου Αθηναίων και ΥΠΟΑ είναι εξαφανισμένες, αυτά δεν προσφέρονται για τα επικοινωνιακά σόου στα φιλικά τους Μέσα ενημέρωσης.

Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από την εταιρεία “Ανάπλαση ΑΕ” πέντε ημέρες μετά την εξαγγελία του, αφορά στην κατάθεση “αρχιτεκτονικών ιδεών” για ένα μελλοντικό σχέδιο της υπουργού Πολιτισμού, αποκαλύπτει ωστόσο και πάλι θεσμικά έωλες και μη σύννομες ενέργειες.

Ο καθορισμός του χώρου για το Μουσείο της πόλης των Αθηνών έγινε γενικά στην περιοχή της Ακαδημία Πλάτωνος και όχι εντός του αρχαιολογικού χώρου. Η χωροθέτηση έγινε το 2002 (για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004), με το νόμο 3057/2002 ο οποίος τροποποίησε το νόμο 2725/1999 για τον “Ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό”. Αναφέρεται σε διάγραμμα του ισχύοντος ρυμοτομικού του 1968, το οποίο όμως ουδέποτε τροποποιήθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή. Ουσιαστικά δεν είναι πολεοδομικά σύννομο και περιβαλλοντικά ορθό να προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός σε χώρο που δεν έχει εγκεκριμένη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Επιπρόσθετα ο χώρος στον οποίο η Λίνα Μενδώνη επιμένει για την ανέγερση του Μουσείου έχει σοβαρό ιδιοκτησιακό θέμα. Δεν ανήκει στο ΥΠΠΟΑ, αλλά στην Ακαδημία Αθηνών βάσει Δωρεάς του Παναγιώτη Αριστόφρονα, ο οποίος είχε αγοράσει πολύ μεγάλη έκταση την οποία παραχώρησε στην Ακαδημία Αθηνών και την αρχαιολογική υπηρεσία με μοναδικό όρο να γίνουν σε αυτόν “αρχαιολογικές ανασκαφές”. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, τόσο το ελληνικό δημόσιο όσο και η Ακαδημία Αθηνών δεν προχώρησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αποδοχή κληρονομιάς! Πόσο σύννομο είναι λοιπόν να προκηρύσσεται διαγωνισμός σε χώρο, για τον οποίο δεν υφίστανται οριστικοί τίτλοι ιδιοκτησίας; Και πόσο νόμιμο είναι να παραχωρείται αυτός ο χώρος για διαφορετική χρήση από αυτήν που όριζε η δωρεά, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο για αρχαιολογικές ανασκαφές;

Το σχέδιο της πλήρους εμπορευματοποίησης του κέντρου της Αθήνας στο νεοφιλελεύθερο όραμα της δημοτικής αρχής Κώστα Μπακογιάννη και της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού υπό τη Λίνα Μενδώνη, μαζί με την παράδοση του Λόφου Στρέφη, την καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων, το λουκέτο στη δομή προσφύγων στον Ελαιώνα, συμπληρώνεται από την Ακαδημία Πλάτωνα. Η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΜΕΡΑ 25 στις 11 Αυγούστου, παραδέχθηκε την “απομάκρυνση” 400 δέντρων από το Πράσινο χώρο του Πάρκου, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη λέξη “κοπή”, κάνοντας γενικά λόγο για μεταφύτευση σε άλλο χώρο. Απέφυγε επίσης να χρησιμοποιήσει τις λέξεις “αρχαιολογικές ανασκαφές”, γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι πως στη μελέτη που η ίδια ενέκρινε, προβλέπεται μερική κατάχωση αρχαιοτήτων! Ανακοίνωσε επίσης πως θα παραχωρήσει το πρώην οικόπεδο της REDS που εντάχθηκε μετά από πολλούς αγώνες των κατοίκων της περιοχής το 2012 στον αρχαιολογικό χώρο, στο δήμο Αθηναίων για να φτιάξει εκεί τα γήπεδα που θα καταστρέψει η ανέγερση του Μουσείου! Η Λίνα Μενδώνη δηλαδή παραχωρεί δημόσιο αρχαιολογικό χώρο λές και είναι προσωπική της περιουσία…

Με την απάντησή της στη Βουλή η Λίνα Μενδώνη επιβεβαίωσε τις σημαντικές καταγγελίες των Συλλογικοτήτων, της “Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού- Ακ. Πλάτωνα-Σεπολίων” και της “Πρωτοβουλίας για το Πάρκο”, που ήδη από τον Μάϊο του 2021 αποκάλυψαν πως το σχέδιο της “δήθεν ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνα” πρακτικά θα επιφέρει την αλλοίωση του χαρακτήρα του Πάρκου ως ελεύθερος πράσινος δημόσιος χώρος στο κέντρο της Αθήνας και την εμπορευματοποίησή του ως “προϊόν” τουρισμού. Επιβεβαίωσε πως τόσο η ενοποίηση των αρχαιολογικών σκαμμάτων στο πράσινο Πάρκο όσο και η ανέγερση του Μουσείου θα αποκόψει τον ελεύθερο δημόσιο χώρο από την καθημερινή χρήση του από κατοίκους και επισκέπτες.

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού- Ακ. Πλάτωνα-Σεπολίων

Πρωτοβουλία για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Δημοσιευμένο στο Docville του Documento