sepolia logo

Την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στο Α' κοιμητήριο Αθηνών πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία της Αλέκας Μπενάτου.

khdeia aleka mpenatoy 14

Το τι έγινε και ειπώθηκε στην τελετή το διαβάσαμε αναλυτικά στον «Ριζοσπάστη» και στον 902.

Να σημειώσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες σε κάθε κολώνα των Σεπολίων υπήρχε κολλημμένη η ανακοίνωση - πρόσκληση για την πολιτική κηδεία της Σεπολιώτισσας αγωνίστριας.

politiki kideia mpenatou

Αξίζει να αναδημοσιεύσουμε ορισμένα αποσπάσματα από το ρεπορτάζ και τις ομιλίες.

~~~

khdeia aleka mpenatoy

Με θλίψη και συγκίνηση για τον αιφνίδιο χαμό της, μα και με περηφάνια για τέτοια στελέχη που ανδρώνονται στις γραμμές του ΚΚΕ, αποχαιρέτησαν χτες σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι την σ. Αλέκα Μπενάτου, που «έφυγε» από κοντά μας την Παρασκευή 8/2.

Στην πολιτική της κηδεία στο Α' Νεκροταφείο Αθήνας, πριν η σορός της μεταφερθεί στο Μεσολόγγι για να ταφεί, ο κόσμος που την τίμησε ήταν πολύς, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη της προσφορά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Στο πλάι της, σε θέσεις τιμητικής φρουράς κατά τη διάρκεια της τελετής, στάθηκαν μεταξύ άλλων στελέχη του ΚΚΕ, μέλη της ΚΕ του Κόμματος. Ανάμεσά τους, τα μέλη του ΠΓ, Λουίζα Ράζου, Γραμματέας της ΕΠ Αττικής, Γιώργος Μαρίνος και Νίκος Σοφιανός. Επίσης, σύντροφοι και συναγωνιστές που έδωσαν μαζί της αμέτρητες μικρές και μεγάλες μάχες στη συνοικία της στα Σεπόλια.

Για τη διαδρομή της στο Κόμμα, για τη δράση της στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, μίλησαν εκ μέρους της ΚΟ Αττικής ο Φώτης Μακρής, μέλος του ΤΓ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ, και η Δάφνη Κατή, Γραμματέας της ΚΟΒ Σεπολίων, στην οποία ήταν μέλος και η σ. Αλέκα.

khdeia aleka mpenatoy 10

Για την ακούραστη δράση και επιμονή της να αναδεικνύει τα λαϊκά προβλήματα μέσα από τη συμμετοχή της στη «Λαϊκή Συσπείρωση», αφού ήταν για χρόνια διαμερισματική σύμβουλος και είχε διατελέσει εκπρόσωπος του συνδυασμού στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και υποψήφιος δήμαρχος.

Για την προσφορά της στους λαϊκούς αγώνες της περιοχής των Σεπολίων μίλησε ο Κωνσταντίνος Λουκάς, εκ μέρους της διοίκησης του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Η Αναγέννηση», του οποίου η σ. Αλέκα ήταν πρόεδρος.

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το «αντίο» εκ μέρους της οικογένειάς της, για την οποία στάθηκε παράδειγμα διαρκούς μαχητικής δράσης, που διάβασε ο γιος της, Θεοδόσης.

~~~

Στην ανιδιοτέλεια και στην πίστη στις κομμουνιστικές αξίες και ιδανικά που χαρακτήριζε την Αλέκα Μπενάτου στάθηκαν ο Φ. Μακρής και η Δ. Κατή.

Παρουσιάζοντας το βιογραφικό της, ο Φ. Μακρής αναφέρθηκε στη δράση της στο εργατικό κίνημα στον κλάδο του Φαρμάκου, αφού ήταν πρόεδρος του Σωματείου της ΒΙΟΦΑΡΜ κατά τη διάρκεια του μεγάλου αγώνα στο εργοστάσιο στα τέλη της δεκαετίας του '90, ενός αγώνα - παρακαταθήκη για τον κλάδο του Φαρμάκου συνολικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δράση της μέσα από τους μαζικούς φορείς της περιοχής της, στις μάχες όπου πρωτοστάτησε: «Στη γειτονιά της την αναγνώρισαν και την συμπάθησαν ως κομμουνίστρια - αγωνίστρια που πάντα "έδινε το χέρι σε όποιον σηκώνεται"», ανέφερε.

khdeia aleka mpenatoy 04

~~~

Αναδεικνύοντας τους δεσμούς και την αναγνωρισιμότητα που είχε κατακτήσει με τη δράση της στα Σεπόλια, πρόσθεσε πως «αν κάποιος στα Σεπόλια προσπαθούσε να προσωποποιήσει αυτό που λέμε τις βαθιές ρίζες του Κόμματος στο λαό, στην εργατική τάξη, στο μυαλό του έφερνε το πρόσωπο της συντρόφισσας Αλέκας. Πάντα ένα με το λαό της περιοχής. Και ένα βήμα μπροστά, σαν κομμουνίστρια. Σεβαστή από όλους τους αντιπάλους. Μαχητική και ακούραστη».

~~~

khdeia aleka mpenatoy 05

«Η Αλέκα δεν έλεγε πολλά, αλλά έκανε πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Λουκάς, αναφερόμενος στη δράση της γύρω από τα λαϊκά προβλήματα μέσα από την «Αναγέννηση». «Εμείς που είχαμε την τύχη να δουλέψουμε μαζί της στον Σύλλογο, στην καθημερινή μάχη για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς εκμετάλλευση, μάθαμε τόσα πολλά δίπλα της που πολλοί θα κάνουν μια ολόκληρη ζωή να τα μάθουν. Ηταν δίκαιη, ανιδιοτελής, καθαρή, μια κομμουνίστρια με το "Κ" κεφαλαίο! Αλέκα, το ΔΣ του Συλλόγου σού λέει "καλό δρόμο". Τα δάκρυα δεν σου άρεσαν... Η παρακαταθήκη σου θα τηρηθεί κατά γράμμα...».

~~~

«Ο θάνατος ήρθε να διακόψει μια ζωή γεμάτη αγώνες, προσφορά, ακούραστη δράση», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, θυμίζοντας ότι μόλις πριν από λίγες μέρες είχε ανακοινωθεί στην εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι η Αλέκα Μπενάτου θα ήταν υποψήφια στις δημοτικές εκλογές με το συνδυασμό του ΚΚΕ. Και συνέχισε: «Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε και να γνωρίσουμε τόσο καλά μια συντρόφισσα που στο πρόσωπό της συγκέντρωνε όλες αυτές τις αρετές που πρέπει να συγκεντρώνει ένας κομμουνιστής: Ανιδιοτέλεια, πάθος, ενεργητικότητα, ακούραστη δράση, επιμονή για τα προβλήματα, για τις ανάγκες της γειτονιάς, του βρεφοκομείου, των εργαζομένων, των συμβασιούχων.

{youtube}sy6LCFfZKhA{/youtube}

Γιατί η Αλέκα ήταν αγωνίστρια. Αγωνίστρια στη ζωή. Εχασε πρόωρα τον σύντροφό της και σύντροφό μας. Μεγάλωσε τρία παιδιά, τρεις ΚΝίτες που σήμερα είναι μέλη και στελέχη του Κόμματος. Αγωνίστρια στην καθημερινότητα, στις δυσκολίες, στις αγωνίες, με έναν ζεστό λόγο, με μια φροντίδα, με μια ενέργεια, που πραγματικά δεν ήξερες από πού τη βγάζει αυτή η γυναίκα τόση ενέργεια και τόσο πάθος.

Θα θυμόμαστε σε ατέλειωτες ώρες συνεδριάσεων, συζητήσεων, περιοδειών, επισκέψεων, την επιμονή σου για τα λαϊκά προβλήματα που πρέπει να αναδείξουμε. Για το βρεφοκομείο και την περιουσία του που κινδυνεύει, για τους παιδικούς σταθμούς που πρέπει να πιστοποιηθούν γιατί θα κλείσουν, για τους εργαζόμενους του βρεφοκομείου, για τους συμβασιούχους και τον αγώνα που έκαναν, για τους τρεις ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τη διάβαση - καρμανιόλα του ΟΣΕ στα Σεπόλια και για την ανάγκη να πάρουμε μέτρα. Για το "Κοροπούλη" και το "Βότρυς", που επέμενες ότι θα χαθεί η απαλλοτρίωση. Για τις γραμμές, που γι' αυτόν τον αγώνα ο ΟΣΕ σε τράβαγε στα δικαστήρια, για όλα αυτά που μας δίνουν μνήμες, θύμησες από τη δική σου ζωή και δράση.

khdeia aleka mpenatoy 16

 

σ.σ. Όλες οι φωτογραφίες από την τελετή είναι από τον 902.gr

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Δεν έφταναν η συγκάλυψη και οι φραστικές επιθέσεις κορυφαίων υπουργών της Ν.Δ. στους συγγενείς των θυμάτων, πλέον η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τους αντιμετωπίζει με ξύλο και ύβρεις Την ώρα...
Το αφήγημα της «Ανάπτυξης» Στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή βιώνουμε την εξής αντίφαση από την μια πλευρά η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει για την τροχιά ανάπτυξης της χώρας, για την...
Αν και τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στα νησιά υπολειτουργούν με ευθύνη της κυβέρνησης, αν και βρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο, αν και είχαν δοθεί υποσχέσεις, παρ’ όλα αυτά το...
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη: https://www.facebook.com/100035116851284/videos/7654954567877038/ The post Ραδιοφωνική συνέντευξη της Δήμητρας Κεραμυδά, υποψήφιας ευρωβουλεύτριας της Νέας Αριστεράς στον Ιωνα Ξυπολιά και την εκπομπή του “Κάτω από τ’ αυλάκι” που μεταδόθηκε...
Την άμεση συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτηρίων ζητά η Μερόπη Τζούφη, καταθέτοντας ως Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, την καταγγελία της...
Επιβεβαιώνεται ότι τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών είναι πλήρως απροστάτευτα Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων επέβαλλε πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Αννας...
Παρά την αθώωσή τους κρατούνται ακόμη οι 9 κατηγορηθέντες ως διακινητές από το ναυάγιο της Πύλου Παρά την αθώωσή τους από το αρμόδιο Δικαστήριο την προηγούμενη Δευτέρα, οι 9 κατηγορηθέντες...
Ακόμα ένα επεισόδιο στην επιχείρηση γενοκτονίας που διαπράττει η κυβέρνηση Νετανιάχου στην Παλαιστίνη Η νέα σφαγή αμάχων από βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στη Ράφα είναι ακόμα ένα...
Με τις απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίστηκε σήμερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh. Σε λίγους μήνες θα συμπληρωθούν έξι χρόνια από τη...
Δυστυχώς τα κατάφεραν!!! Επί πέντε χρόνια έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να «πετάξουν» τις εργαζόμενες στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών στον δρόμο. Μέσα στο καλοκαίρι αυτές οι γυναίκες, που «σήκωσαν»...