sepolia logo

Είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευαστεί στο Γουδή το γήπεδο του Παναθηναϊκού ώστε να απελευθερωθεί η Λεωφόρος Αλεξάνδρας από το βάρος του εκεί γηπέδου και να ενταχθεί στο σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθήνας και συμφώνησαν να προχωρήσουν μαζί αυτό το σχέδιο, εξασφαλίζοντας προηγουμένως την συναίνεση των ενδιαφερόμενων μερών και κυρίως του Παναθηναϊκού (του οποίου η διοίκηση ήδη έχει συμφωνήσει).

Φορείς όμως της περιοχής στο Γουδή αλλά και δυνάμεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έχουν εκφράσει από την μεριά τους την πρόθεσή τους να αντιταχθούν σε αυτό το σχέδιο.

goudi pao 000

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον εκπρόσωπο της Ανοιχτής Πόλης (δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) κ. Ρήα Αξελό, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» στι αρχές Μάη, δήλωσε αντίθετος στην κατασκευή γηπέδου του ΠαναθηναΪκού στο Γουδή.

«Η λύση για το Γουδή δεν είναι ενδεδειγμένη όσον αφορά το γήπεδο του Παναθηναϊκού», είπε. Και συνέχισε:

«Είναι δεδομένο πως πρόκειται για πρωτόλεια πρόταση, η οποία χρειάζεται επεξεργασία»...

«Ο Παναθηναϊκός είναι ιστορική ομάδα και η πολιτεία οφείλει να βρει λύση. Ωστόσο η λύση σχετικά με το Πάρκο Γουδή δεν είναι ενδεδειγμένη. Εμείς σαν παράταξη ήρθαμε σε επαφή με καθηγητές του πολυτεχνείου, περιβαλλοντολόγους και διαπιστώσαμε πως η λύση δεν είναι να καταστραφεί η περιοχή. Υπάρχει το προεδρικό διάταγμα για την προστασία του Υμηττού. Επιπλέον, η Ανοιχτή Πόλη υποστήριζε ανέκαθεν και με φανατισμό τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στην συγκεκριμένη περιοχή. Και πιθανότατα να υπάρξουν και άλλα ζητήματα όπως π.χ θα δώσει ο στρατός τα οικήματα; Θα καταστραφεί το πάρκο;»

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν η Ανοιχτή Πόλη πρότεινε κάποια άλλη λύση ως πιο ενδεδειγμένη και απάντησε πως «εμείς δεν προτείνουμε. Ωστόσο αναφέραμε πως υπάρχει ελεύθερος χώρος στο Βοτανικό για γήπεδο και ένα mall μικρότερο από αυτό που ήθελε να κατασκευάσει ο Βωβός, νομοθετημένα από το ΣτΕ. Αναφέραμε επίσης ότι η πρόταση του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για το ΟΑΚΑ θεωρείται ενδεδειγμένη. Εμείς δεν φοβόμαστε να διατυπώσουμε τις θέσεις μας», κατέληξε ο κ. Αξελός.

goudi pao1

Φορείς επίσης της περιοχής και συγκεκριμένα η 7η Δημοτική Κοινότητα Δήμου Αθηναίων, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και ο
Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων εξέδωσαν ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, για την ξαφνική και απρόβλεπτη εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στις 16/3/2017 πως «θα χωροθετηθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου (στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων), πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ 251)».

Η κατασκευή του τεράστιου γηπέδου, μαζί με τα άλλα έργα που θα το συνοδεύουν (εμπορικά κέντρα, γκαράζ κ.λπ.), θα καταστρέψει 10άδες στρέμματα πρασίνου, ενώ θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα, συρρικνώσει, κατακερματίσει το χώρο, αποτρέποντας μια για πάντα τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου αναψυχής, περιπάτου, υψηλού και πυκνού πρασίνου, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Ας σημειωθεί ότι ο χώρος που προορίζεται για γήπεδο:

  1. Έχει θεσμοθετηθεί ως Πάρκο υψηλού πρασίνου υπαγόμενο στη ζώνη προστασίας του Υμηττού με το Προεδρικό Διάταγμα «καθορισμός μέτρων προστασίας του Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων (ΦΕΚ 187/2011), αλλά και με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας (Νόμος 4277/1-8-2014).

  2. Ανήκει στην έκταση των 965 στρεμμάτων του Νόμου 732/1977 (ΦΕΚ 310/Α/77) που παραχωρήθηκε στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου (συγκεκριμένα ο χώρος του φυτώριου στο Δήμο Αθηναίων) άνευ ανταλλάγματος με τον όρο όμως ότι η παραχώρηση γίνεται «επί τω σκοπώ δημιουργίας χώρων πρασίνου (Άλσους)».

  3. Γειτνιάζει με δύο στρατιωτικά νοσοκομεία, το νοσοκομείο Σωτηρίας, κατοικίες και την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

 Οι φωτογραφίες δείχνουν το χώρο στο Γουδή που σχεδιάζεται να γίνει το γήπεδο και αναδημοσιεύονται από το sport24.gr