sepolia logo

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Μεγάλη Τρίτη στην Βουλή, ιδρύεται Ανώνυμη Εταιρία του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της οποίας θα υλοποιηθούν οι πολυδιαφημισμένες παρεμβάσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο και τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η κρατική εταιρεία, με τον διακριτικό τίτλο «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», η οποία στις διεθνείς συναλλαγές θα έχει την  επωνυμία «ATHENS ANAPLASSIS S.A.», θα αναλάβει τις αναπλάσεις στην πρωτεύουσα. 

Η σύσταση του νέου φορέα, με έδρα την Αθήνα, εντάσσεται στην κεντρική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού του περσμένου Απρίιλίου για την εφαρμογή ενός  ολοκληρωμένου σχεδίου αναμόρφωσης της Αθήνας. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου, με ευρείες παρεμβάσεις από το Σύνταγμα έως τον Κεραμεικό, η ανάπλαση των προσφυγικών -με την υπογειοποίηση της λεωφόρου Αλεξάνδρας και τη δημιουργία χώρου πρασίνου, που θα αρχίζει από τον Λυκαβηττό και θα εκτείνεται μέχρι τις προσφυγικές κατοικίες- και η ανάπλαση του Ελαιώνα με τη δημιουργία χώρων μαζικών άθλησης και άλλων χρήσεων.

Το  νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών υπογράφουν οι υπουργοί Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Υγείας Αν. Ξανθός, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Πολιτισμού & Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Σταθάκης, Υποδομών & Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η διάρκεια της εταιρείας είναι 30ετής με δυνατότητα παράτασης. Η εταιρεία θα  λειτουργεί  προς όφελος του  δημοσίου συμφέροντος, με τους κανόνες ιδιωτικής οικονομίας και θα διέπεται από τις διατάξεις περί ΔΕΚΟ. Το μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται στις 50.000 ευρώ και αναλαμβάνεται εξ' ολοκλήρου απο το Ελληνικό Δημόσιο.

Εν τω μεταξύ η κατάθεση του νομοσχέδιου συνάντησε την άμεση αντίδραση του Δημάρχου Αθήνας κ. Καμίνη. Σχετικά με αυτήν μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Στις αντιδράσεις του Δήμου Αθήνας υπήρξε απάντηση από την πλευρά του Υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Επικρατείας με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου περί "Σύστασης Φορέα Αναπλάσεως της Πόλης των Αθηνών", αναφέρεται ειδικότερα ότι "η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» διεκδικεί να λειτουργήσει ως επιτελικό - συντονιστικό κέντρο, ως o τόπος, δηλαδή, που θα συγκεντρωθούν και θα συνδεθούν οργανικά οι αναγκαίοι παράγοντες, φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου να συντεθεί ένα ολιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση της Αθήνας, στο οποίο θα ενταχθούν και θα απορροφηθούν οι επιμέρους σχεδιασμοί και οι ήδη εξελισσόμενες δράσεις στη βάση μιας κοινής οπτικής, μιας ενιαίας αισθητικής αλλά και της μεγαλύτερης δυνατής λειτουργικότητας,  προς εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών της πόλης σε όλα τα πεδία". Τονίζεται ότι  "από την ποιότητα ζωής της πόλης, την περαιτέρω τουριστική της ανάπτυξη και την οικονομική της ανάπτυξη έως τα θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει".
"Δεν είναι μυστικό", αναφέρει ο κ. Φλαμπουράρης "ότι επί σαράντα και πλέον χρόνια, πολλοί σχεδιασμοί, ακόμη και κάποιοι υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας, ναυάγησαν στις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας, της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και των μικροπολιτικών ανταγωνισμών.  Αυτή την φορά πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί".
Ο υπουργός Επικρατείας εξηγεί ότι "η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» είναι, λοιπόν, ένα επιχειρησιακό κέντρο, μία «task force» ειδικής αποστολής,  στο οποίο μετέχουν θεσμικά και ισότιμα η κυβέρνηση δια Υπουργών της Επιτροπής Μεγάλων Έργων, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής. Είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να συγχρωτιστούν άμεσα - και συνεπώς αποτελεσματικά - οι απόψεις, οι αρμοδιότητες και οι δράσεις". "Παραλλήλως", τονίζει, "είναι και ο πιο πρόσφορος τρόπος να δοθεί προτεραιότητα και ένταση στον στόχο και μοναδικός δρόμος για την ταχύρρυθμη υλοποίησή του".  
Σημειώνει ότι "ο νέος φορέας δεν διεκδικεί να υποκαταστήσει λειτουργίες και αρμοδιότητες ούτε των υπουργείων ούτε των ΟΤΑ. Διεκδικεί να τις συνθέσει, να τις συντονίσει και να τις θέσει σε άμεση κίνηση" και πως "εδώ βρίσκεται και η απάντηση στον καθορισμό της εποπτείας της: εποπτεύεται από τον Υπουργό  προεδρεύοντα την διυπουργική των Μεγάλων ΄Εργων Υποδομής και από τον Υπουργό του υπουργείου που διαθέτει τις πλέον στελεχωμένες και έμπειρες τεχνικές υπηρεσίες που απαιτούνται".
"Με άλλα λόγια", υπογραμμίζει, "η σύσταση της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με την σύμφωνη μάλιστα γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων και της Περιφερειάρχου Αττικής και όχι ζήτημα μεμονωμένων υπουργείων. Κάθε άλλη ανάγνωση, όπως επιχειρήθηκε από μερίδα του τύπου, είναι, αν όχι κακόπιστη, τουλάχιστον ανακριβής και αβάσιμη".
Σχετικά με επιμέρους ζητήματα, διευκρινίζονται στην ανακοίνωση τα εξής:  
"- Κατόπιν των διαγωνισμών ιδεών για τα επιμέρους αναγκαία έργα, που θα έχουν αποφασιστεί από το νέο φορέα, η υλοποίησή τους θα υλοποιείται μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους αρμοδίους (Ο.Τ.Α., Υπουργεία, κοινωνικοί ιδιωτικοί φορείς κλπ.)
- Το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό και διαχειριστικό καθεστώς των ακινήτων κάθε είδους δεν θίγεται.
- Οι υφιστάμενες αρμοδιότητες επιμέρους σχεδιασμών και αδειοδοτήσεων δεν θίγονται.
- Στη βάση του επιτελικού του ρόλου ο νέος φορέας δεν θα συγκροτήσει πολυπρόσωπες υπηρεσίες, ούτε θα προσλάβει προσωπικό (πολύ περισσότερο «ημετέρους»). Το αναγκαίο ελάχιστο προσωπικό θα προκύψει από την διαδικασία της κινητικότητας υπαλλήλων του Δημοσίου.
- Εξελισσόμενα επιμέρους έργα δεν ανακόπτονται, εκτός εάν αποφασιστεί η αναθεώρησή τους.
- Θα ήταν καλό, αλλά δεν έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 50 εκατ. όπως εσφαλμένα λέγεται, αλλά 50.000 ευρώ.".

 

Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι γύρω από το ζήτημα αναπτύσσεται μια πολεμική χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Γιατί αυτή δεν έχει σχέση με την κατεύθυνση των έργων και τον τρόπο υλοποίησής τους, θέματα στα οποία φαίνονταν να είχαν συμφωνήσει στην προ ολίγων μηνών συνάντησή τους ο κ. Καμίνης με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, αλλά στο ποιός θα φαίνεται ως ο βασικός παράγοντας υλοποίησής τους.

Κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος επί της ουσίας με έργα βελτίωσης της εικόνας και της ζωής στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και για τα έργα ανάπλασης μπορεί κάποιος να εκφέρει άποψη όταν αυτά συγκεκριμενοποιηθούν και αρχίσουν να υλοποιούνται. Προς το παρόν είναι απλώς ευχές, είτε με την ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. είτε χωρίς αυτήν. Αυτό που στην πραγματικότητα υποδηλώνει η σύσταση της εταιρίας ειδικού σκοπού είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανατρέχει το δυσμενές γι αυτήν κλίμα ανάμεσα στους πολίτες της πρωτεύουσας και να δείξει ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την αμφιλεγόμενη και αμφισβητούμενη λήξη των μνημονίων κάτι αρχίζει και κινείται στο θέμα της βελτίωσης της ζωής των κατοίκων.

Αυτό όμως που είναι ακόμα μια φορά μη αμφισβητούμενο είναι ότι κάθε σχέδιο ανάπλασης αφορά μόνο το κέντρο της Αθήνας την ίδια στιγμή που οι γειτονιές της είναι ακραία υποβαθμισμένες και η κατάστασή τους συνεχώς χειροτερεύει.

Να θυμίσουμε ότι κανένα έργο δεν προβλέπεται για τα Σεπόλια, ενώ το ΒΟΤΡΥΣ συνεχίζει να «προκαλεί» με την επιμένουσα παρουσία του και οι ελάχιστοι χώροι πράσινου, όπως το πάρκο ΑΤΛΑΣ, δείχνουν εγκαταλελειμμένοι. Παιδικές χαρές δεν υπάρχουν και δεν προβλέπονται, ενώ η μόνο θετική είδηση που ακούστηκε από την μεριά του δήμου Αθήνας ήταν εξεύρεση κονδυλίων μέσω του δανείου που θα πάρει ο Δήμος, για την απαλλοτρίωση του ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ. Κι ακόμα να θυμίσουμε την αδιάφορη στάση του δήμου Αθήνας στο αίτημα των κατοίκων των Σεπολίων για την υπογειοποίηση των γραμμών του σιδηροδρόμου, υπογειοποίηση η οποία φαίνεται τελικά να προχωρά μόνο και μόνο γιατί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήθελε στην πραγματικότητα να δημιουργήσει τετραπλό διάδρομο γραμμών αντί του διπλού που είναι σήμερα.

Αλλά και για την γειτονική Ακαδημία Πλάτωνος, η μόνο ανάπλαση που τις επιφυλάσσουν κυβέρνηση και Δήμος είναι η κατασκευή του τεράστιου Εμπορικού Κέντρου στα 300 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο, γεγονός που ήδη έχει δημιουργήσει πληθώρα αντιδράσεων από τοπικούς φορείς, συλλογικότητες αλλά και όλους του γειτονικούς δήμους.

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Προσβλητική η διαδικασία στην Βουλή για την επέτειο των 50 χρονών για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Η Ελληνική Βουλή γιόρτασε τα 50 χρόνια Δημοκρατίας άρον άρον ώστε η ειδική συνεδρίαση...
Για τα ζητήματα των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τις υποτροφίες του ΙΚΥ, της φοιτητικής στέγης και της αθλητικής βίας μίλησε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος κατά την παρέμβασή...
τοποθέτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων Εντονη κριτική άσκησε η Μερόπη Τζούφη στην κυβέρνηση για τον περιορισμένο χρόνο διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Μιλώντας στην τέταρτη...
Εισήγηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων...
Για μια ακόμη φορά εν μέσω θέρους, και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς, η κυβέρνηση σπεύδει να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή πολυσέλιδο νομοσχέδιο-σκούπα σε θέματα...
«Ληστεία με κρατικές εγγυήσεις» Για «ακραία συνέπεια» στην πολιτική μιας βίαιης αναδιανομής από τους πολλούς στους λίγους εγκάλεσε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος κατά την...
Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για να διασωθούν τα άγρια άλογα που ζουν στο Δέλτα του Εβρου και τελευταία πεθαίνουν λόγω έλλειψης νερού, κατέθεσαν ο Βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς,...
Η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας κατά την Α ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωσης Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», αναφέρθηκε στους τρεις...
Εισήγηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, στην τρίτη συνεδρίαση της Βουλής επί της κύρωσης της Σύμβασης Παραχώρησης του Λιμένα Ηρακλείου H Πέτη Πέρκα...
Tοποθέτηση στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας Την αντίθεση της Νέας Αριστεράς στην ανανέωση της θητείας του κ. Περικλή Μήτκα ως επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) εξέφρασε η Μερόπη...