sepolia logo

Ο Χώρος έκφρασης Zp87 δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2011 από μια ομάδα καλλιτεχνών με στόχο την άμεση επικοινωνία και την δημιουργία προϋποθέσεων για ελεύθερη και πειραματική έκφραση μέσα από όλο το φάσμα των τεχνών.

Ζητούμενο της ομάδας, πέρα από αυτή καθεαυτή την δημιουργία, είναι κυρίως ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία αλλά και όλες τις επιμέρους δραστηριότητες μας όπως οι ανοιχτές συζητήσεις ή τα εργαστήρια που λειτουργούν στο χώρο.
O ήχος είναι ακουστικός, η δομή θεατρική και σταθερές τους προτεραιότητες είναι η αμεσότητα και η διάδραση ανάμεσα στους θεατές και τους επί σκηνής δημιουργούς, οι κάθε λογής καλλιτεχνικές ζυμώσεις  και ελεύθερη διακίνηση λόγου και ιδεών.
Οι επιλογές του Zp87 κινούνται  γύρω από 2 βασικούς άξονες: να παρουσιάζει πειραματικές παραστάσεις και αξιόλογες καλλιτεχνικές προσπάθειες από τη μια κι από την άλλη να δίνει βήμα σε συλλογικότητες, ερασιτεχνικές ομάδες αλλά και ενδιαφέροντα κοινωνικά εγχειρήματα μιας και εκτός από την καλλιτεχνική δημιουργία θεωρούν απαραίτητη την σύνδεση κι αλληλεπίδραση με τον κοινωνικό ιστό.

Η ομάδα του Ζπ87 μας έστειλε το πρόγραμμα του χώρου, που βρίσκεται στην Ζωοδόχου Πηγής 87 στα Εξάρχεια, για τον Μάρτιο του 2020.

Παρασκευή 6/3 στις 9:00μ.μ. Αντώνης Απέργης/Πέτρος Χριστάκης/Ηλίας Μαρκαντώνης 

Apergis Xristakis Markantonakis 6 3.Zp

Ένα σύννεφο καπνού ανακατεμένο με βιωματική εμπειρία στη σύνθεση και στην σκηνική παρουσία....      

Η μουσική έρχεται και φεύγει, χάνεται στο χρόνο,  στο σύμπαν... Με βάρκα τον αυτοσχεδιασμό, ο Αντώνης Απέργης,  Πέτρος Χριστάκης και ο Ηλίας Μαρκαντώνης,  έρχονται να συμπράξουν,  αφήνοντας τις αισθήσεις τους και τις νότες τους να ακουμπήσουν απαλά πάνω στην αισθητική που χαρακτηρίζει το ύφος του Αντώνη  Απέργη σα συνθέτη.  Όπλα της μουσικής αναμέτρησης αυτής  θα είναι οι ηλεκτρικές κιθάρες και το ηλεκτρικό ούτι!

 

Αντώνης Απέργης: Ηλεκτρική κιθάρα 

Πέτρος Χριστάκης: Ηλεκτρική κιθάρα 

Ηλίας Μαρκαντώνης: Ηλεκτρικό ούτι 

 

Σάββατο 7/3 στις 9:00μ.μ. Sirket duet

sikret duet 7 3. Ζp

Το şirket düet κάνει ένα ταξίδι με μελωδίες, ρυθμούς και τραγούδια, τούρκικα και ελληνικά, από την αστική λαϊκή Αθήνα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αλλά και τα αστικά κέντρα της Ανατολής, Πόλη και Σμύρνη, με λόγιες συνθέσεις αλλά και λαϊκούς σκοπούς. Η διαδρομή εκτείνεται έως και τη βαθιά Ανατολία με παλαιά τούρκικα και λαϊκά τραγούδια.

Nikolas kalantzis: saz, lavta, voice

Maria Glynou: lyra from Istanbul, voice

 

Πέμπτη 12/3 στις 9:00μ.μ.

Fuga Perpetua

fuga perpetua 12 3 Zp87

Οι Fuga Perpetua ξεκινούν μια νυχτερινή πτήση από τη Σαχάρα με τον Anouar Brahem και αφού πειραματιστούν με συνθέσεις του J.S.Bach και παίξουν στην Πόλη παρέα με τον W.A.Mozart,επιστρέφουν με την κιβωτό των Night Ark. Όρεξη για ταξίδι κανείς;Το πλήρωμα διαθέτει πιάνο, ούτι και πολίτικη λύρα.

Στέλιος Βαρβέρης: ούτι, πολίτικη λύρα

Ρένια Χρυσουλάκη: πιάνο

 

Παρασκευή 13/3 στις 9:00μ.μ.

Νίκος Σιδηροκαστρίτης & Κωσταντίνος Μητρόπουλος/guitar&drums

Nikos Sidirokastritis 13 3.Zp87" Όλα ξεκίνησαν με έναν καφέ για να γνωριστούνε καλύτερα μιας και είχαν ανταλλάξει μόνο μερικές φιλοφρονήσεις σε μουσικά φεστιβάλ  και αυτό αραιά και που. Μερικούς μήνες μετά μια μουσική είχε  γίνει από μόνη της ήσυχα κι αθόρυβα..."                   

Ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης και ο Κωσταντίνος Μητρόπουλος παρουσιάζουν για πρώτη φορά τη μουσική πρότασή τους.  

Original συνθέσεις με κέντρο την μελωδία, την εσωτερικότητα και τον αυτοσχεδιασμό.   

 

Σάββατο 14/3 στις 9:00μ.μ.

Μουχαμπέτ / Mouhabet Periklis Papapedropoulos & Cihan Turkoglu

TurkoglouPapapetropoulos 14 3.Zp87

Mouhabet:η ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τις ενέργειες, η «ένωση» με τον θεό στην γλώσσα των Σούφι. Ό,τι περιγραφή και να δοθεί στο Mouhabet, το σίγουρο είναι, ότι δεν γίνεται κατανοητό με λόγια, αλλά βιώνεται.

Το ρεπερτόριο του Mouhabet, το οποίο πραγματοποιείται σε δύο γλώσσες, έχει δημιουργηθεί από κομμάτια από διάφορες γωνιές της Τουρκίας και της Ελλάδας και ξυπνούν την κοινή γνώση των δύο πολιτισμών, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν τις διαφορές τους. Η έννοια του έργου Mouhabet, καθίσταται ακόμη πιο βαθιά από την συνειδητοποίηση ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες συγκεντρώνονται με έναν τόσο μοναδικό τρόπο.

 

Periklis Papapedropoulos & Cihan Turkoglu: σάζι

 

 

Κυριακή 15/3 στις 9:00μ.μ. Κώστας Σιδηροκαστρίτης & Χάρης Χαραλάμπους 

Kostas Sidirokastritis 15 3.Zp87

Οι δυο μουσικοί θα παρουσιάσουν στη σκηνή του Zp, υλικό από τις συνθέσεις του Κώστα Σιδηροκαστρίτη.

Ο Χάρης Χαραλάμπους αποφοίτησε το 2002 από το Los Angeles Music Academy. Από το 2005 έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα όπου εργάζεται σαν μουσικός (live, ηχογραφήσεις, μαθήματα).

Ο Κώστας Σιδηροκαστρίτης είναι μουσικός με βάση την Αθήνα. Παίζει μουσική στο δρόμο και συνεργάζεται ως μπασίστας, κιθαρίστας και backing vocalist, σε πολλά σχήματα, με ανθρώπους που αγαπά. Παράλληλα, γράφει το δικό του υλικό, επηρεασμένος από μουσικούς χώρους από τη folk ως την jazz.

Χάρης Χαραλάμπους: μπάσο, cajon, live looping

Κώστας Σιδηροκαστρίτης: φωνή, κιθάρα, συνθέσεις

 

 Σάββατο 21/3 στις 9.00μμ

Περικλής Παπαπετρόπουλος/Ταξιάρχης Γεωργούλης/Γιώργος Ψάλτης

Psaltis Papapetropoulos Georgoulis 21 3 Zp

Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος στο σάζι και τη φωνή ο Ταξιάρχης Γεωργούλης στο ούτι και ο Γιώργος Ψάλτης στο βιολί και στη φωνή θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο της ανατολικής μουσικής. Τραγούδια από την ελληνική παράδοση μέχρι τα βάθη της Τουρκίας.

 

Παρασκευή 27/3 στις 9:00μ.μ. "Τα λαϊκά του Μίκη και του Μάνου"

Mikis Manos 27 3.Zp87

Ο Μιχαηλάγγελος Νιάρχος και ο Θανάσης Αποστόλου με τις κιθάρες τους, θα τραγουδήσουν αγαπημένες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι που έγιναν γνωστές από το Στέλιο Καζαντζίδη, το Γρήγορη Μπιθικώτση και άλλους Έλληνες ερμηνευτές. Παράλληλα θα ακουστούν ορχηστρικά κομμάτια των δύο μεγάλων συνθετών από δύο κιθάρες.

Σάββατο 28/3 στις 9:00μ.μ.

Kanoud project

Αθηνά Κουκή & Ηλίας Μαρκαντώνης

kanoud project 28 3 Ζp87

Ένα κανονάκι...ένα ούτι... Αυτοσχεδιαστική και παιχνιδιάρικη διάθεση. Μια συνταγή απλή και γεμάτη ήχους και αρώματα φερμένα από την Ανατολή!

 Με αφετηρία το ελληνικό σταυροδρόμι, τα δύο όργανα ταξιδεύουν στην Τουρκία και φτάνουν μέχρι και τις Αραβικές χώρες...

 Μια μουσική συνάντηση επηρεασμένη από τις παραδόσεις τις Μικρασίας, των αμανέδων του cafe aman, της Κλασσικής Οθωμανικής μουσικής και του ατελείωτου αραβικού χαβά,

πάντα στο ρυθμό του τσιφτετελιού,

της λόνγκας, του συρτού και του ζεϊμπέκικου!

 

Αθηνά Κουκή: κανονάκι

Ηλίας Μαρκαντώνης: ούτι

 

 

Zp87

Ζωοδόχου Πηγής 87- Εξάρχεια

www.zita-p87.blogspot.com

fb: Zita Pi

tel.6980665404