sepolia logo

2o Athens Multimation 2018 - Ένα φεστιβάλ για τις μυθολογίες, τις ουτοπίες και τις πραγματικότητες της Αθήνας

ΙΛΙΣΣΟΣ: Οι όχθες μιας ουτοπίας

https://athensmultimation.eu/2018/gr

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

01. Η εκδήλωση ΦΑΙΔΡΟΣ: μια ανάγνωση του πλατωνικού διαλόγου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πλάτωνος ΦΑΙΔΡΟΣ: μια ανάγνωση του πλατωνικού διαλόγου, στις όχθες του Ιλισσού, σε μετάφραση Νίκου Σκουτερόπουλου, με τη Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο του Σωκράτη και τον Ιωάννη Μελισσανίδη στον ρόλο του Φαίδρου. Σκηνοθεσία: Ευρύκλεια Σωφρονιάδου.
― Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 19:00, πέριξ Αγίας Φωτεινής Ιλισσού (Βασ. Κωνσταντίνου & Καλλιρρόης 1) , με ελεύθερη είσοδο.

01.Roula Pateraki bw02.Ioannis Melissanidis bw

02. Η εκδήλωση ΟΤΤΩ ΤΙΣ ΕΡΑΤΑΙ: αφιέρωμα στη Σαπφώ, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
― Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018
, ώρα 19:00, πέριξ Αγίας Φωτεινής Ιλισσού
 (Βασ. Κωνσταντίνου & Καλλιρρόης 1),με ελεύθερη είσοδο.

Συνεργασία:Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας

Το μουσικό σχήμα Μέλος που δραστηριοποιείται στους κόλπους τουΕργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ, απαρτίζεται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με συντονίστρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ).
Κύριο μέλημα του μουσικού σχήματος ΜΕΛΟΣ είναι η προβολή της μελοποιημένης ποίησης από σύγχρονους μελοποιούς σε ένα ευρύ φάσμα ποιημάτων: από την αρχαία Ελληνική γραμματεία έως τη σύγχρονη ποίηση, εξερευνώντας τη μετρική, τη ρυθμοποιία, τη μελοποιία και την ενορχήστρωση της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής, με σεβασμό στη μουσική δομή και το ύφος του κειμένου, με την αρωγή των εργαλείων της μουσικής Τεχνολογίας.
Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν στη νεοελληνική γλώσσα, μελοποιημένα αποσπάσματα της αρχαίας Ελληνίδας ποιήτριας Σαπφούς, από μελοποιούς όπως είναι ο Νίκος Ξυδάκης, ο Μιχάλης Τερζής, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου αλλά και στο αρχαίο κείμενο όπως τα μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις, η Αλίκη Μαρκαντωνάτου, ο Ιωάννης Στρατάκης, κ.ά.

Τα κείμενα θα απαγγείλει στην αιολική διάλεκτο με την προσωδιακή εκφορά, ο ερμηνευτής αρχαίων κειμένων Ιωάννης Στρατάκης.

Η μελοποιός και ερμηνεύτρια Αλίκη Μαρκαντωνάτου θα συνοδεύσει με τη λύρα της.

03. Η εκδήλωση ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΙΛΙΣΣΟΥ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
― Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 19:00, πέριξ Αγίας Φωτεινής Ιλισσού (Βασ. Κωνσταντίνου & Καλλιρρόης 1) , με ελεύθερη είσοδο.

... γιατὶτ᾿ἀγάλματαδὲνεἶναιπιὰ συντρίμμια, εἴμαστεἐμεῖς.
Ὁ ἩδονικὸςἘλπήνωρ, Γιῶργος Σεφέρης

Μια φωτογραφική διάδραση (photo-performance) με πρόσωπα της αρχαίας Αθήνας, έτσι όπως αυτά σμιλεύτηκαν στο μάρμαρο και διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Σύγχρονοι Αθηναίοι συνυπάρχουν με τους μακρινούς συμπολίτες τους, μέσα από μια νοητή χρονική και ποιητική υπέρβαση, «εκεί που κάποτε κυλούσε ο Ιλισσός»*
Δευτέρα24 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα: 17:00, πέριξ Αγίας Φωτεινής Ιλισσού, με ελεύθερη είσοδο.

Με την υποστήριξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου – Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

04. Η εκδήλωση ΗΧΕΤAΤΕΤTΙΞ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
― Ημερομηνία, Ώρα, Μέρος, θα ανακοινωθούν

Συνεργασία: Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αναστασία Γεωργάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συμμετέχουν: ΓιώργοςΜιζήθρας, ΑνναΣαρτζίδου, ΛιάναΓκιώζου

Το Ηχέτα Tέττιξ είναι μια ηχητική εγκατάσταση, όπου ήχοι πραγματικών και συνθετικών τζιτζικιών μετασχηματίζονται σε φωνές, με αναφορά στη σύγχρονη πολιτική κατάσταση του «αιώνιου» χρέους. Οι ηχογραφήσεις από ηχοτοπία τζιτζικιών σε αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, η Αρχαία Αγορά, το νεκροταφείο Κεραμεικού, η Αγία Φωτεινή Ιλισσού συνθέτουν την εικόνα μιας διαχρονικής ετεροτοπίας και ένα περιβάλλον εμβύθισης στην ακρόαση των πλατωνικών τεττίγων, που εμφανίζονται στον Πλατωνικό Φαίδρο, σαν τη μεταμόρφωση των ανθρώπων. [Φαίδρος, 259b-259d]

05. Η εκδήλωση THE RIVER STUDIOS - ILISSOS πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
― Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 19:00, πέριξ Αγίας Φωτεινής Ιλισσού (Βασ. Κωνσταντίνου & Καλλιρρόης 1), με ελεύθερη είσοδο.

Μια οπτικοακουστική παρέμβαση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα τον Ιλισσό ποταμό. (https://theriverstudioilisos.tumblr.com)

 

06. Η βίντεο προβολή (σε διαρκή επανάληψη) LITTLE GIANT πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
― Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 19:00, πέριξ Αγίας Φωτεινής Ιλισσού (Βασ. Κωνσταντίνου & Καλλιρρόης 1), με ελεύθερη είσοδο.

LITTLE GIANT, 3’ 08’’, Πολωνία 2017, Σκηνοθεσία: MaciejDydyński
Ένα μουσικό βίντεο εμπνευσμένο από την πολυμορφία των σχημάτων και την κίνησή τους μέσα σε ένα υδάτινο περιβάλλον, όπου η κάμερα καταγράφει -σε μικροκλίμακα- έναν σχεδόν αθέατο κόσμο, γεμάτο χρώματα και φόρμες που μεταβάλλονται διαρκώς, καθώς κινούνται σε μια ατέρμονη ροή προς κάθε κατεύθυνση, όπως ο Κόσμος.
Δευτέρα 24 & Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα: 20:00, πέριξ Αγίας Φωτεινής Ιλισσού (Βασ. Κωνσταντίνου & Καλλιρρόης 1) , με ελεύθερη είσοδο

 

07. ΟΥΤΟΠΙΑ [ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ;]
― Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, 
ώρα: 17:00, Εθνική Πινακοθήκη, με ελεύθερη συμμετοχή

Μια περιδιάβαση για σιωπηλούς περιπατητές, με τον Geert Vermeire.
Οι περιπατητές, ως ομάδα, κινούνται σε μια ρέουσα πορεία κατά μήκος του αόρατου –σήμερα– ποταμού Ιλισού στην Αθήνα, με μόνη πρόθεση να «χαθούν» με ένα βιβλίο, εμπνευσμένο από αυτό του Thomas More, που περιέχει μόνο τη λέξη Ουτοπία και η μορφή του αμφισβητεί την ίδια την ιδέα ενός βιβλίου.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που μοιάζει με περίπατο: δεν είναι γραμμικό, ανοίγει από διαφορετικές γωνίες, έχει σελίδες διπλωμένες μέσα στις σελίδες, μπορεί κανείς να το ανοίξει και να το διατρέξει από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Στην πραγματικότητα δεν είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται, αλλά που μοιράζεται αυθόρμητα μεταξύ των διαφορετικών σιωπηλών συμμετεχόντων περιπατητών, που μεταφέρονται και το μεταφέρουν, που το ανοίγουν σε μέρη που ξανοίγονται μπροστά τους και ξεφυλλίζοντάς το ξεφυλλίζουν συμβολικά τα ίδια τα μέρη όπου στέκονται, επιδιώκοντας να 'διαβάσουν' τον τόπο, τον εαυτό περιπατητή και τη χρονική στιγμή που αυτά συμβαίνουν.
Η περιδιάβαση εκτός από το περπάτημα, συνοδεύεται από σχέδια και κείμενο, που ανατρέπουν την περιδιάβαση.
Μια σιωπηλή διάδραση πεζοπορίας από τον Geert Vermeire, στηριζόμενη στο βιβλίο «Ουτοπία» του Stefaan van Biesen, που από το 2001 αποτελούν καλλιτεχνικό δίδυμο, έχοντας αναπτύξει μια συλλογική πρακτική που ονομάζεται Milena principle, και ως δίδυμο προσκαλούν καλλιτέχνες και επισκέπτες να λάβουν μέρος στην περιπατητική διάδρασή τους, ως μέρος μιας διαρκούς σειράς πεζοπορικών δράσεων σε σύγχρονες πόλεις ανά τον κόσμο. (https://youtu.be/fEHXmCPh-a8)

{youtube}fEHXmCPh-a8{/youtube}

 

08. Η εκδήλωση ΒΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΩΡΕΙΘΥΙΑ: αστρονομικές παρατηρήσεις – μυθολογικές αφηγήσεις πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
― Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, ώρα 20:00, πέριξ Αγίας Φωτεινής Ιλισσού (Βασ. Κωνσταντίνου & Καλλιρρόης 1) , με ελεύθερη είσοδο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει νυχτερινή παρατήρηση του ουράνιου θόλου σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος – Παράρτημα Σαλαμίνας, που θα φέρουν και τον σχετικό τεχνικό εξοπλισμό. Επίσης θα ακουστούν αφηγήσεις που σχετίζονται με μυθολογικά πρόσωπα, που έχουν ονοματίσει αστερισμούς και άλλα ουράνια σώματα.

 

09. Ο ΙΛΙΣΣΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Από τον ιερό ποταμό μέχρι τον υπόγειο αγωγό
Η εκδήλωσηΟ ΙΛΙΣΣΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Από τον ιερό ποταμό στον υπόγειο αγωγό,πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
― Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 21:30

Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος και ο Martin Baldwin-Edwards (στα αγγλικά) παρουσιάζουν την κοινωνική ιστορία του αθηναϊκού ποταμού: το πώς δηλαδή οι άνθρωποι και η πόλη της Αθήνας τον αντιμετώπισαν, και πώς ο Ιλισσός μετεξελίχθηκε διά μέσου των αιώνων από ιερό ποτάμι σε υπόγειο αγωγό. Τα σχετικά οπτικοακουστικά τεκμήρια: ιστορικοί χάρτες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα προέρχονται από τοonline αρχείοτου Martin Balwin-Edwards, ενώ τα κείμενα και οι πίνακες ζωγραφικής από το αρχείο του Δημήτρη Θεοδοσόπουλου, δημιουργού του δικτυοτόπουGeomythiki

Ιστορικές περίοδοι και θέματα:
Αρχαιότητα: Ιερός ποταμός – γεμάτος ιερά, ναούς και φυσική ομορφιά.
Ρωμαϊκή περίοδος: Βασική ανακατασκευή, τίποτα το νέο, αλλά ακόμα ο ποταμός διατηρεί την ιερότητά του.
Βυζαντινή περίοδος: Εγκατάλειψη – Η Αθήνα απλά ένα χωριό
Οθωμανική περίοδος: Μεγάλη καταστροφή
Σύγχρονη εποχή: Από τις ταβέρνες και τις όμορφες διαδρομές μέχρι την ταφή του Ιλισού.
Μέλλον: Στόχοι και προτάσεις – ένας νέος τρόπος σκέψης για το αθηναϊκό τοπίο.

 

10. Η εκδήλωση Ο Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΤΟ ΤΟΚΥΟ πραγματοποιείται στη Nύχτα Πολιτισμού του Athens Culture Net, στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων», της οποίας μέγας χορηγός είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
― Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, ώρα: 20:00, Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστας Κοτσάνας (Πινδάρου 6, Κολωνάκι, Αθήνα)

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων θα πραγματοποιήσει προβολές animation των φοιτητών του Musashino Art University, που ασχολήθηκαν με τον Αλεξανδρινό ποιητή, κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013, 2016, 2017 και 2018.Θα διαβαστούν ποιήματά του στα ελληνικά και ιαπωνικά από τους παρευρισκόμενους, θα προβληθούν σχέδια και illustration των φοιτητών και μεταφρασμένα ποιήματά του στα Ιαπωνικά.
O Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και γνώστης της Ιαπωνικής γλώσσας και κουλτούρας, θα αναφερθεί στην Ποίηση και τους Ποιητές της Ιαπωνίας.

- Επικεφαλήςτου project είναι ο Dino Sato, animator.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.

Είσοδος ελεύθερη.

---------
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

 

Ιστοχώρος: www.athensmutlimation.eu