sepolia logo

Συνέντευξη στο iefimerida.gr παραχώρησε ο Χρήστος Τεντόμας, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της κίνησης πολιτών «Η Αθήνα είμαστε εμείς», στην οποία αναφέρεται στα προβλήματα της πρωτεύουσας και στο τι πρέπει να γίνει για να επιλυθούν.

Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.

Αναδημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα:

Είναι εντυπωσιακό που εδώ και τόσα χρόνια τα προβλήματα της Αθήνας -και δεν μιλάω για τα πολεοδομικά και οικιστικά αλλά για τα λειτουργικά της προβλήματα- όχι μόνο δεν παραμένουν ίδια, αλλά χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο. Πώς γίνεται η πόλη να γίνεται με το πέρασμα του χρόνου όλο και πιο βρώμικη, τα σκουπίδια και η διαχείρισή τους να παραμένουν ένα άλυτο ζήτημα, παρόλο που όλες οι σύγχρονες πόλεις το έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά;
Πώς γίνεται να μην υπάρχουν συντηρημένοι και περιποιημένοι δημόσιοι χώροι, τα πεζοδρόμια να μην είναι πρσβάσιμα σε ανθρώπους με αναπηρία, να είναι γολγοθάς η κυκλοφορία του γονιού με παιδικό καροτσάκι;
Πώς γίνεται να μην μπορείς να κάνεις μια βόλτα με τα πόδια, να είναι οι δρόμοι σκοτεινοί, ακόμα και οι πιο κεντρικοί από αυτούς;

Αυτά, δυστυχώς, είναι μερικά από τα κυρίαρχα προβλήματα της Αθήνας, για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη καμία κρίση και ας τη χρησιμοποίησαν και τη χρησιμοποιούν οι δήμαρχοί της, χωρίς αιδώ, για να δικαιολογήσουν την απραξία, την αδιαφορία ή την ανικανότητα.
...
Πώς να συμμετέχεις σε αυτή τη νέα πρόκληση, να καταφέρεις να χρησιμοποιήσεις τα πλεονεκτήματά της προς όφελος του κόσμου, όταν ο πολίτης δεν μπορεί να κυκλοφορήσει με ασφάλεια στην πόλη και όταν όλοι σου οι δρόμοι είναι βρώμικοι και πλημμυρίζουν από ξέχυλους κάδους σκουπιδιών;

... Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Αθήνα αποτελεί για τους δημάρχους της ένα σκαλοπάτι για τη μετέπειτα πολιτική τους καριέρα, και γι' αυτό την αντιμετωπίζουν με όρους επικοινωνίας. Όμως η επικοινωνία δεν λύνει τα προβλήματα, ίσως μόνο τα συγκαλύπτει για το εκτός Αθηνών κοινό.

Γιατί, πιστέψτε με, ο Αθηναίος δεν ξεγελιέται πια, έφτασε ο κόμπος στο χτένι.
Καταλαβαίνει ότι ένας αφοσιωμένος δήμαρχος, που αγαπά την πόλη και θέλει να την υπηρετήσει με μεράκι, θα ασχοληθεί πραγματικά και θα λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητάς της. Θα την οδηγήσει προς την κατάκτηση της ταυτότητας μιας διεθνούς μητρόπολης, εκμεταλλευόμενος τις τεράστιες δυνατότητές της.
Δείτε τις θεαματικές αλλαγές σε πόλεις του Λεκανοπεδίου που οι δήμαρχοί τους αφοσιώθηκαν σε αυτές και στη δουλειά τους, όπως στο Περιστέρι και το Παλαιό Φάληρο.
Αμεση προτεραιότητα για έναν δήμαρχο της Αθήνας πρέπει να έχουν τα αυτονόητα, όπως η καθαριότητα, η ασφάλεια των πολιτών και η προσβασιμότητα σε όλους τους δημόσιους χώρους,πεζοδρόμια, πάρκα, κτίρια.

...

Η συμμετοχή μου στα κοινά, στην τοπική αυτοδιοίκηση, ήταν για μένα αυτό που έπρεπε να κάνω για να μη μένω απαθής και διαμαρτυρόμενος, για να μπορώ να παρεμβαίνω, και το χρωστάω στη γειτονιά που γεννήθηκα και μεγάλωσα, στην Ακαδημία Πλάτωνος, και στον πατέρα μου που όλη του τη ζωή μετέφερε με το μικρό του τρίκυκλο υφάσματα σε όλη την πόλη.
Το βάρος των υφασμάτων στην πλάτη μας ήταν, πιστέψτε με, μικρότερο από εκείνο της δύσκολης μετακίνησής μας στην πόλη, που δεν είχε καμία πρόνοια διευκόλυνσης του επαγγελματία και του κατοίκου της, με τα σκουπίδια να εμποδίζουν ακόμα και την πρόσβαση στον δρόμο, το δε καλοκαίρι να γίνονται ο εφιάλτης μας. Δουλεύοντας μαζί του γνώρισα από μικρός κάθε γειτονιά της και μαζί του ονειρεύτηκα μια διαφορετική Αθήνα.