Καταγράφουμε ορισμένες από τις παρεμβάσεις της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στα τελευταία δημοτικά συμβούλια, για ζητήματα που έχουν απασχολήσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την περιοχή μας.
Στο δημοτικό συμβούλιο της 19/4
• Θέσαμε το θέμα των καταγγελιών που έρχονται από όλα τα διαμερίσματα της Αθήνας για καταστροφικά κλαδέματα και κοπές δέντρων. Στο πάρκο Ευελπίδων κόπηκαν περισσότερα από 130 δέντρα, ενώ η αρχική ενημέρωση που είχαμε από την αρμόδια υπηρεσία αναφερόταν σε 25 δέντρα που έπρεπε να αφαιρεθούν λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας ΜΗΔΕΙΑ. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του πάρκου, καθώς και να μας ενημερώσει για τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί για καταστροφικές επεμβάσεις στα δέντρα από διάφορες περιοχές της πόλης. Η Ανοιχτή Πόλη είχε αντιδράσει από την αρχή στην ανάθεση σε εργολάβους των υπηρεσιών πρασίνου, ακριβώς για να υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία.
• Θέσαμε το ζήτημα του εργοταξίου επεξεργασίας αδρανών υλικών της ΕΥΔΑΠ που έχει εγκατασταθεί σε ιδιοκτησία της ΓΑΙΑΟΣΕ, στην οδό Λιοσίων 301. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν είναι πια ανεκτή. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να μας ενημερώσει για τις ενέργειές της. Η δημοτική αρχή, για μια φορά ακόμα, δήλωσε αναρμόδια και επέλεξε τη μετάθεση των ευθυνών για ένα θέμα που αφορά άμεσα την καθημερινότητα των δημοτών.
Στο δημοτικό συμβούλιο της 26/4
• Σε συνέχεια της προγραμματικής συμφωνίας του Δήμου Αθηναίων με το ΥΠΠΟΑ, για την ανάπλαση του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος και την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε το θέμα προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και των όποιων παρεμβάσεων. Ειδικότερα, τονίζουμε την ανάγκη η όποια ανάδειξη του αρχαιολογικού άλσους να λαμβάνει υπόψη τον χαρακτήρα του, ως χώρου δημόσιου, κοινόχρηστου και ενταγμένου στην καθημερινότητα της γειτονιάς και του κέντρου της πόλης. Επιπλέον, υποστηρίζουμε ότι ο εμπλουτισμός με μουσειακές υποδομές δε θα πρέπει να αποβαίνει σε βάρος του αρχαιολογικού άλσους, η δε συνολικότερη διαμόρφωσή του θα πρέπει να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα όπως την απόφαση για απαλλοτρίωση του παρακείμενου οικοπέδου της REDS. Θεωρούμε δεδομένο ότι οι διαδικασίες διαβούλευσης και αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τη συνολική διαμόρφωση τόσο σημαντικών χώρων της πόλης, είναι θέμα ουσίας, και πρέπει να ακολουθούνται απαρέγκλιτα.
• Επαναφέραμε το ζήτημα των καταγγελιών που έρχονται από πολλές γειτονιές της πόλης για καταστροφικές παρεμβάσεις στο Πράσινο (κλαδέματα και κοπές δέντρων). Οι καταγγελίες δικαιώνουν την ανησυχία μας, που είχαμε εκφράσει από νωρίς, για την επιλογή της δημοτικής αρχής να αναθέσει αυτές τις αρμοδιότητες σε εργολάβους. Οι απαντήσεις που έχουμε πάρει μέχρι τώρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει θέμα λογοδοσίας και επαρκούς ελέγχου των εργασιών από τους γεωπόνους του Δήμου.
Comments (0)
Comments powered by CComment