sepolia logo

Στο δημοτικό συμβούλιο της 30/8 και προ ημερήσιας διάταξης ο Νίκος Σοφιανός από την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση έκανε τις παρακάτω δηλώσεις, για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας.

«Πέρα από την ανάγκη να εκφραστεί η αλληλεγγύη με πρακτικό τρόπο στους συνανθρώπους μας και στις περιοχές που βρέθηκαν στο κέντρο των καταστροφικών πυρκαγιών, και μάλιστα υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς του Δήμου Αθηναίων, θέλουμε να αναδείξουμε και κάποιες άλλα ζητήματα.
Ο Δήμαρχος της Αθήνας, ταυτισμένος με την Κυβέρνηση, δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι την ώρα που διαφημίζονται πάρκα τσέπης και κάποιες παρεμβάσεις για κάποιες δεκάδες στρέμματα πράσινου στο κέντρο της Αθήνας, την ίδια ώρα η Αττική έχασε μέσα σε ένα καλοκαίρι 260.000 στρέμματα δάσους.
Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο προς τους πυρόπληκτους, η οποία πρέπει να δυναμώσει και ο δήμος Αθήνας έχει καθυστερήσει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα πέρα από την αξιοποίηση των παιδικών κατασκηνώσεων για τη φιλοξενία τους. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αθήνας και του λεκανοπεδίου βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτής της καταστροφής στο λεκανοπέδιο της Αττικής και την ίδια ώρα μιλάμε για βιοκλιματικές αλλαγές και για πράσινη ανάπτυξη.
Η εγκατάλειψη των δασών και η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής πρόληψης, η αχρήστευση των δασικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα μετρό προστασίας μέσα σε δασικές περιοχές, είναι ένα έγκλημα διαρκείας σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας μας.
Υπάρχει λοιπόν ανάγκη, η δημοτική Αρχή να μιλήσει γι' αυτές τις ευθύνες και να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί. Γιατί, ενώ λέει ότι ασχολείται με την τοπική πολιτική, δεν περιορίζεται σε αυτή αλλά ταυτίζεται πλήρως με την Κυβέρνηση και την εξωτερική της πολιτική.
Ο Δήμαρχος έδωσε το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών στον αμερικανό Γερουσιαστή Μενέντες που έρχεται για να προμοτάρει τις αμερικάνικες φρεγάτες και τα F-35, στον εκπρόσωπο δηλαδή του αμερικανικού λόμπι ο οποίος θέλει να παλέψουμε ενάντια στην κακόβουλη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας. Δεν μπορεί να κρυφτεί, ο κόσμος αντιλαμβάνεται το ρόλο και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του κου Μενέντες, αλλά και της Κυβέρνησης με την οποία ο Δήμαρχος είναι ταυτισμένος.
Επίσης, η αφωνία του Δημάρχου απέναντι στα μέτρα της Κυβέρνησης συνεχίζεται. Ο αρμόδιος Υπουργός κατάργησε το πρόγραμμα «άθλησης για όλους». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καλύπτει 2.500 ωφελούμενους, νέους και άλλων ηλικιών, 60 από τους οποίους είναι ΑΜΕΑ, και στο οποίο απασχολούνται αρκετοί γυμναστές. Πως σκοπεύει ο Δήμος να το αντικαταστήσει; Ούτε και γι' αυτό ακούσαμε κάποια φωνή αντίθεσης από τη δημοτική Αρχή.
Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχαμε και στηρίξαμε μία έκφραση του μεγάλου αγώνα που υπάρχει στην Αθήνα ενάντια στα σχέδια της διοίκησης Κ. Μπακογιάννη να μετατρέψει αυλές σχολείων σε προκάτ χώρους για την προσχολική αγωγή ή αδόμητα οικόπεδα τα οποία προορίζονται για την ανέγερση Σχολείων. Στις 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην οδό Νικοπόλεως, σε μία υποβαθμισμένη γειτονιά της 6ης δημοτικής Κοινότητας, των κατοίκων της περιοχής, γονιών και εκπαιδευτικών από τα σχολικά συγκροτήματα στα οποία μέσα στον Αύγουστο, σαν τους κλέφτες, η διοίκηση του Δήμου έστησε τα συγκεκριμένα προκάτ.
Θεωρούμε ότι αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. θεωρούμε ότι είναι ανοιχτό μέτωπο να διεκδικήσουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές τους ελεύθερους χώρους των σχολείων τους, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες του τέταρτου κύματος πανδημίας, για το οποίο η Κυβέρνηση και η δημοτική Αρχή δεν έχει πάρει συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων στις 13 του Σεπτέμβρη.
Ανάμεσα στα μέτρα είναι και η ανάγκη ενός καθολικού προγράμματος εμβολιασμών των μαθητών στα σχολεία, με ενημέρωση των γονιών και όλου του κόσμου για να μπορέσει να ανέβει ο βαθμός εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες. Φυσικά ο εμβολιασμός δεν πρέπει να κρύψει τα άλλα μέτρα που πρέπει να παρθούν, όπως η αραίωση των μαθητών σε κάθε τμήμα, η ενισχυμένη καθαριότητα στις σχολικές αίθουσες, η αντιμετώπιση προβλημάτων που χρονίζουν στα σχολεία της Αθήνας.
Τέλος, υπάρχει ανάγκη οι εργαζόμενοι με συμβάσεις λόγω COVID να συνεχίσουν να δουλεύουν στο Δήμο, μιας και είναι σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα πανδημίας.»

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Στέλιος Λάμπρου, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας πρόσθεσε τα εξής θέματα:

«Έχει εμφανιστεί πάλι το μικρόβιο της μουριάς σε μεγάλους δρόμους της Αθήνας, όπως η Βασιλίσσης Σοφίας, με επικίνδυνη επέκταση. Υπάρχει σε ισχύ Σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να προστατευτεί από τις ασθένειες το πράσινο της Αθήνας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ ΑΕ), με εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου αποφάσισε να προτείνει την ανάκληση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το χώρο που προορίζεται για την ανέγερση του 149 Δημοτικού Σχολείου Αθηνών με την αιτιολογία ότι δεν έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα η απαλλοτρίωση.
Βεβαίως, η ευθύνη της μη συντέλεση της απαλλοτρίωσης είναι της ΚΤΥΠ ΑΕ, όμως σήμερα εδώ έχουμε το πρόβλημα της στέγασης της προσχολικής αγωγής και της έλλειψης κτιρίων στην Αθήνα. Από αυτά τα λίγα οικόπεδα που είχαν τεθεί προς απαλλοτρίωση με πόρους που θα απελευθερώνονταν με τη σύναψη του δανείου υπήρχαν λίγες απαλλοτριώσεις για σχολεία, αλλά αυτές ανακαλούνται.
Τι θέση παίρνει περί αυτού η δημοτική Αρχή; Τι θα κάνει ώστε να αξιοποιηθεί έστω και το ένα τμήμα του οικοπέδου που δικαστικά παραμένει ως χαρακτηρισμένος χώρος; Η δημοτική Αρχή από τη μια σταματά κάθε απαλλοτρίωση, δεν σχεδιάζει την κατασκευή κανενός σχολικού κτιρίου και από την άλλη βάζει κοντέινερ για την στέγαση της προσχολικής αγωγής. Θα επανέλθουμε σε επόμενες συνεδριάσεις για όλους αυτούς τους δεσμευμένους χώρους τους οποίους η δημοτική Αρχή έχει αφήσει στο έλεος των εκάστοτε ιδιοκτητών.»

 

Ακόμη, στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας ανέδειξε το πρόβλημα που προκύπτει από την κατάργηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «άθληση για όλους» δηλώνοντας τα εξής:

«Καταγγέλλουμε την άδικη και αντιλαϊκή απόφαση που πήρε η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υφυπουργός Αθλητισμού για την κατάργηση της χρηματοδότησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο πρόγραμμα «άθληση για όλους», το οποίο είναι πρόγραμμα σαράντα χρόνων.
Παρότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα το έχει μετατραπεί υποχρεωτικά από όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις σε πρόγραμμα ανταποδοτικού χαρακτήρα, δηλαδή ο κόσμος πληρώνει στο πρόγραμμα από την τσέπη του για να αθληθεί και παρότι όλα τα προηγούμενα χρόνια υποβαθμίζεται και έχει υποστεί μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση του, το πρόγραμμα αυτό εξακολουθεί να ικανοποιεί την ανάγκη της άθλησης σε οικογένειες και σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για άθληση στον ιδιωτικό τομέα.
Συνεπώς, μιλάμε για μία απόφαση η οποία ουσιαστικά στρέφεται ενάντια στο κοινωνικό δικαίωμα του αθλητισμού των δημοτών, των παιδιών και των νέων, αλλά και στα δικαιώματα των χιλιάδων εργαζομένων γυμναστών. Γι' αυτό και έχει προκαλέσει ήδη μία σειρά από αντιδράσεις και στον αθλητικό κόσμο.
Συγκεκριμένα, στο Δήμο μας, η απόφαση αυτή στρέφεται ενάντια σε πάνω από 2.500 ωφελούμενους που ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα το προηγούμενο διάστημα. Περίπου 60 εξ' αυτών είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλη αυτή η κίνηση έγινε σε μία περίοδο που ο λαός μας περνάει δύσκολα, με την κρίση, με τη πανδημία και τις συνέπειες της.
Κατά τη γνώμη μας είναι μία ακόμη επιβεβαίωση ότι το δικαίωμα του λαού στην άσκηση θεωρείται από την Κυβέρνηση πολυτέλεια. Οτιδήποτε αφορά τα δικαιώματα του λαού είναι για την Κυβέρνηση και τη δημοτική Αρχή πολυτέλεια και κόστος. Από την άλλη, σε όσα ζητήματα αφορούν Business και επιχειρηματικά συμφέροντα Κυβέρνηση και Δήμος είναι ανοιχτοχέρηδες.
Θεωρούμε ότι με αυτή την απόφαση σηματοδοτείται ο μηδενισμός της κρατικής χρηματοδότησης για τους Δήμους, αλλά και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον κόλπο των γυμναστών, σε συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων που συνεχίζονται μέχρι σήμερα από τις Κυβερνήσεις με αποκορύφωμα την πληρωμή αντιτίμου με το κεφάλι από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, κάτι που καθιερώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δημοτική Αρχή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις ακόμα και από Δημάρχους της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει πει κουβέντα. Επίσης δεν έχει καν μπει στη διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο να εγκρίνει το προσωπικό για την επόμενη χρονιά. Με αυτή την έννοια, εμείς λέμε ότι πρέπει να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Η δημοτική Αρχή έχει ευθύνη και από την πλευρά της να πιέσει την Κυβέρνηση για να αρθεί αυτή η απόφαση που προβλέπει την κατάργηση της συμμετοχής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο πρόγραμμα και να εξασφαλιστεί όχι μόνο η άμεση επαναφορά του, αλλά και η αναβάθμιση του με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και μόνιμες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους.
Τέλος, για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν πρέπει ούτε καν να σκεφτεί η διοίκηση του Δήμου να φορτώσει στους ωφελούμενους αυτά που κόβει η Κυβέρνηση μέσω αύξησης του αντιτίμου, ώστε μετά να προβάλει στους δημότες ότι έτσι εξασφαλίζει αυτό το δικαίωμα. Θεωρούμε ότι πρέπει να τοποθετηθεί Δημοτικό Συμβούλιο γι' αυτό το σοβαρό θέμα.»