sepolia logo

Ακόμα ένα σοβαρότατο ατύχημα με θύμα παιδί, έγινε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής 14/4 σε παιδική χαρά της Αθήνας. Συγκεκριμένα σε παιδική χαρά του Νέου Κόσμου, στο πάρκο Χέλντραιχ, ένα σπασμένο δοκάρι από κούνια, έπεσε στο κεφάλι ενός επτάχρονου παιδιού.

Το παιδί οδηγήθηκε στο Αγλαΐα Κυριακού και παραμένει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν δημοτικές παρατάξεις:

Η ανακοίνωση της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη»:

Ακόμα ένα παιδί οδηγήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, σοβαρά τραυματισμένο, από την παιδική χαρά στο νοσοκομείο, αυτήν τη φορά από τις κούνιες στο Δουργούτι στο Νέο Κόσμο, όπου ένα σπασμένο δοκάρι έπεσε στο κεφάλι του.
Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ασυντήρητα παιχνίδια, απουσία φύλαξης και ανύπαρκτο φωτισμό. Μόλις στις 13 Μαρτίου, εκπρόσωποι των κατοίκων μιας άλλης γειτονιάς έκαναν παρέμβαση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα στην παιδική χαρά της οδού Δαφνομήλη και τις αναποτελεσματικές ενέργειες των αρμόδιων.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει θέσει επανειλημμένα ερωτήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και το δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας διευκρινίσεις για τις διαδικασίες ελέγχου, συντήρησης και πιστοποίησης των παιδικών χαρών, η κατάσταση όμως παραμένει ανησυχητική.

Η συχνότητα των ατυχημάτων στις παιδικές χαρές της πόλης είναι ντροπή για τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.
Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στο 7χρονο παιδί, η οικογένεια του οποίου θα πρέπει να στηριχτεί, και για μια ακόμα φορά καλούμε τη δημοτική αρχή να στρέψει τις προτεραιότητές της, έστω και τώρα, στην καθημερινότητα των δημοτών που δοκιμάζεται.

Ενώ στην ανακοίνωση της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα», διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

... Αυτό το δολοφονικό περιστατικό είναι το τρίτο κατά σειρά ατύχημα σε παιδική χαρά του δήμου μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Φέρνει και πάλι με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα το χρόνιο πρόβλημα της ελλιπέστατης συντήρησης των παιδικών χαρών, αλλά και, εν γένει, την παντελή αδιαφορία της δημοτικής αρχής για τους δημόσιους χώρους αλλά και τη διασφάλιση της ζωής των μικρών παιδιών στην Αθήνα. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι προτεραιότητες του κ. Μπακογιάννη είναι ο Μεγάλος Περίπατος, η τουριστικοποίηση-εμπορευματοποίηση και ο εξευγενισμός μεγάλου τμήματος του κέντρου, ή η κατασκευή, με λεφτά των δημοτών/τριών (πάνω από 125 εκ. €), άχρηστων μεγαθηρίων όπως γήπεδα ομάδων εφοπλιστών.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων των οργάνων της παιδικής χαράς. Για παράδειγμα, στο διπλανό διώροφο παιχνίδι, το συρματόπλεγμα που υπήρχε για λόγους ασφαλείας, είχε καταστραφεί, και χρειάστηκε να γίνει το συγκεκριμένο ατύχημα για να αντικατασταθεί.

Ζητάμε άμεσα από τον δήμαρχο και τον ΟΠΑΝΔΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εγκληματική έλλειψη ελέγχου, συντήρησης και επισκευής των πιο ευαίσθητων δομών που έχει ο δήμος, όπου φιλοξενούνται μικρά παιδιά. Δεν στέκει καμία δικαιολογία, ενώ αποδιοπομπαίοι τράγοι, όπως ο σταθμάρχης των Τεμπών, δεν υπάρχουν.

...

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, για μια ακόμα φορά ρωτάμε:

Πότε έγινε έλεγχος στις υποδομές που υπάρχουν και θεωρούνται εν δυνάμει επικίνδυνες;
Κάθε πότε διενεργείται αυτοψία-έλεγχος και οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, και από ποια υπηρεσία;
Τι απέγιναν οι έρευνες που θα γίνονταν για τα προηγούμενα ατυχήματα;
Ειδικά για τη 2η κοινότητα, από τους 18 χώρους παιδικών χαρών που υπάρχουν συνολικά, για τους 2 δεν υπάρχουν στοιχεία, 4 έχουν αποσυρθεί, 3 βρίσκονται υπό ανάπλαση και 9 υποτίθεται ότι είναι πιστοποιημένοι. Το συγκεκριμένο τραγικό ατύχημα συνέβη σε έναν από τους τελευταίους.

Για μια ακόμα φορά απαιτούμε:

  • Να ανακατασκευαστούν άμεσα όλες οι παιδικές χαρές και να επανελεγχθούν ως προς την ασφάλειά τους όσες έχουν αναπλαστεί.
  • Να πραγματοποιείται τακτικός εβδομαδιαίος έλεγχος, από τις υπηρεσίες του ΟΠΑΝΔΑ, όπου θα καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η κατάσταση των παιδικών χαρών και τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης βλαβών ή επισκευών που απαιτούνται.
  • Να αναζητηθούν χώροι για κατασκευή νέων παιδικών χαρών.